Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2022 10:28

Жінки тепер військовозобов’язані?

Приватний адвокат

У грудні 2021 року Міністерство оборони опублікувало перелік професій та спеціальностей, за якими жінок беруть на військовий облік. Проте ця інформація досі сприймається громадськістю неоднозначно.

Вже близько місяця вся Україна активно обговорює новину про оновлення правил щодо взяття жінок на військовий облік. У професійних спільнотах загострюються дискусії, а соціальні мережі поповнюються жартами та міфами на тему жіночої військової служби.

То як, жінки тепер обов’язково військовозобов’язані? 

Це питання хвилює українських жінок відтоді як у грудні 21 року Міністерство оборони опублікувало перелік професій та спеціальностей, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Цей перелік вже кілька разів було переглянуто і за останньою редакцією Міністерства оборони визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік.

Кінцевий список буде затверджено після обговорення зі Службою безпеки, Міністерством внутрішніх справ та Службою зовнішньої розвідки. 

Крім того, жінки при взятті на військовий облік, повинні підходити за віком (18 до 60 років) та бути придатні за станом здоров’я.

Проте всіх цікавить інше - чи можуть тепер жінок, які стали або ще стануть на військовий облік відправити до армії чи на війну?   

Військовий облік і військова служба - різні речі. Тому жінок, які знаходяться на обліку можуть залучити до військової служби лише у воєнний час. Але й це не означає, що жінкам обов’язково дадуть автомат і змусять тримати оборону. Під час воєнного стану у війську необхідні лікарі, бухгалтери, логісти та інші представники різного роду професій. Саме для того і необхідний військовий облік - щоб держава мала статистичну інформацію щодо наявності необхідних професій

Які дедлайни?  

До 2022 року необхідно стати на військовий облік. Протягом 6 місяців з початку чинності наказу буде розроблений алгоритм та прописана певна послідовність дій, які регулюватимуть взяття жінок на військовий облік.

До того ж, зараз обговорюється можливість спрощення всіх процедур постановки на облік, у тому числі і «цифровізація» деяких процесів.

Чи передбачені штрафи?
Можемо спокійно видихнути, штрафів протягом 2022 року не передбачено.

Поки що є лише один нюанс - військові збори, на які можуть залучати всіх жінок, які перебувають на обліку. Проте щодо цього планують ввести перехідну норму, за якою на військові збори для жінок будуть лише за бажанням.

Тому не панікуємо, чекаємо наступних вказівок та не піддаємося інформаційним маніпуляціям!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]