Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2023 15:23

Як нещодавно ліс подерибанили на мільйони?

Підприємець-лісопереробник

Про недоліки в лісовому господарстві під час війни: схема "оголошення" та її наслідки, які необхідно викорінити.

«Схеми» ніби вже в минулому, але декому хочеться увірвати з лісових ресурсів якомога більше, роблять це, на жаль чи на щастя, як в останній раз.

Отже, про що мова? Недавно можна було купляти ліс через «оголошення» (прямі договори) і не перейматися участю в аукціонах. Продавці – філії ДП «Ліси України» були зацікавлені продавати, а покупці – купляти через «оголошення», адже офіційні ціни на ліс легко занижалися, а різницю можна було сплатити кешом посадовцям.

Наприклад, І кварталу 2023 року лісових ресурсів ДП «Ліси України» поза аукціонами продало деревини порода «Сосна» на сотні мільйонів за цінами, які суттєво відрізняються (занижені на 20-50%) від тих, які склалися на аукціонах.

Що показують нам ці документи? Про маніпуляції з цінами під час придбання деревини за схемою "оголошення" (прямих контарктів). Зокрма, ціни на квартальних аукціонах (ІІ квартал 2023 року) щодо продажу необробленої деревини із тими самими компаніями відрізняються на 1000 грн і більше на 1 кубометрі. Наприклад, на "оголошеннях": вартість 1 кубометру необробленої деревини породи "Сосона" класу якості "С" (діамтр стовруба: 30-34) сягає 1730 грн (з ПДВ), а ціна на аналогічну продукцію для тих же самих компаній, тільки на відкритих аукціонах, сягає 2800 і більше грн за 1 кубометр (з ПДВ).

Також обєми продажу необробленої деревини через "оголошення" чомусь сягають для деяких компаній річних обємів їхньої переробки, хоча ресурс деревини, вірогідно, реалізовувався І-го кварталу 2023 року.

Отже, за такий «сервіс» спрощеного доступу до дешевих лісових ресурсів через "оголошення", ймовірно, підприємці оплатили щедру «ренту» з кожного кубометру, але тільки не в державну казну, а в кишені спритників і яка може сягати десятки мільйонів.

Останні так «перестраховувалися», що, ймовірно, «накупляли» собі деревини через «оголошення» (прямі контракти) на рік вперед. Це мільйони. Цікаво, що зазвичай філії ДП «Ліси України» продавали через «оголошення» не річні обєми, а ресурс якого одного кварталу, наприклда, І-го кварталу 2023 року. Однак, фокус в тому, що спеціалізоване лісогосподарське підприємство почало продовжувати терміни дії договорів в «ручному» режимі з І-го кварталу цього року і, по суті, зробило їх річними.

Звісно, всі компанії, які так щедро й дешево закупилися лісом, скажуть, що це їх господарська діяльність, яка захищається законом і що ніхто не може втручатися в те, що вони роблять. Однак, якщо майно державне викрадається таємно – це крадіжка, якщо відкрито – це грабіж, якщо ж привласнюється чуже майно через шпарини закону – це шахрайство або «інтелектуальні» схеми.

Продаж необробленої деревини через прямі контракти («оголошення») сьогодні, за словами Голови Держлісагентства Юрія Болоховця, припинено, але це зовсім не означає, що сумнівні договори на мальйони, які укладені поза конкуренцією і завдають шкоди ДП «Ліси України» повинні далі працювати і виконуватися про тягом року.

Замість висновків.

Загалом ситуація яскраво демонструє, чому потрібно невідкладно депутатам ухвалити Закон "Про ринок деревини". У ньому слід чітко описати загальні для всіх правила та умови реалізації деревини, закласти архітектуру прозорого та відкритого ринку, конюктура якого залежить від законодавчих правил, а не від волі тих чи інших чиновників. Адже, які є гарантії, що торгівля деревиною через "оголошення" (прямі контраткти) не відновиться завтра, чи не будуть вигадані інші способи позааукціонного продажу деревини? Ці всі маніпуляції завдають державі, суспільству та бізнесу чималої шкоди.

Окремо залишається відкртим питання про доцільність продовження договорів купівлі-продажу деревини, які були укоадені через "оголошення" (прямі контракти) ніби для купівлі в філіях ДП "Ліси України" ресурсу І кварталу 2023 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]