Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2022 13:47

Як народні депутати можуть допомогти енергетичній галузі?

Підприємець-лісопереробник

Чому негайно потрібно змінити правила генерування та використання електричної енергії

Використовуючи сонячні установки генерування електричної енергії, бізнесу важко зрозуміти просту річ, чому під час пікових навантажень на мережу (а це, в основному, в денний період) потрібно безоплатно віддавати комусь власну згенеровану енергію, чому відсутні чіткі правила такої взаємодії? Це відверто демотивує встановлювати установки виробництва електроенергії з різних джерел  та розвиватися у даному напрямку.  

 

Наприклад, ви маєте станцію з сонячними батарями, яка виготовляє 500 кВт/год енергії в пікову денну годину, хоча ваш бізнес споживає всього 200 кВт/год, відповідно кВт/год безповоротно та безоплатно йдуть в загальну мережу. В цьому випадку залишаються з прибутком лише централізовані постачальники, які безкоштовно отримують сотні тисяч кіловат необлікованої енергії.

 

Таким чином, для підприємців не вигідно вкладати гроші в установки генерації електроенергії, адже не існує цивілізованих механізмів компенсації генерування її надлишків.

 

Чому законодавче врегулювання використання установок генерування енергії дуже важливе під час війни?

 

Ракетні удари по об’єктам критичної інфраструктуру, пошкодження великих електростанцій показує вкрай вразливі місця енергетичної системи – наявність легкодоступних централізованих великих об’єктів генерування електроенергії. Це спонукає вже зараз вдаватися до нестандартних активних рішень та дій, щоб розпорошити та децентралізувати генерування енергії.

 

Саме креативний підхід до вирішення задач та мотивація показують, що з мінімальними ресурсами можна створювати чудеса. Це переконливо доводить успішний контрнаступ ЗСУ та звільнення Харківщини.

 

З креативністю проблем нема, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підготовило відповідний законопроєкт, який дозволяє децентралізувати виробництво електричної енергії, але з мотиваціє чиновників ухвалити даний закон є серйозні проблеми.

 

Отже, великі генеруючи об’єкти в умовах війни вкрай незахищені, тому для виживання потрібно розпорошувати джерела генерації по всій території.

 

Як можна вирішити енергетичні загрози України?

 

Потрібно розвивати відновлювальні та інші джерела енергії, щоб в Україні повсюди встановлювалися, наприклад, сонячні, вітрові та теплові установки з подальшою їх інтеграцією у національну енергетичну мережу.

 

Теплогенерація дуже важлива, адже Україна є аграрною країною, відповідно є надлишок біомаси, а також вдосталь відходів від переробки деревини. Даний підхід давно та активно практикується в країнах ЄС.  

 

За такої моделі нововведень в енергетичному секторі:

  • - ні ворожих ракет, ні інших засобів ураження не вистачить, щоб знищити усі індивідуальні джерела відновлювальної енергії.
  • - Українська енергетична мережа та система перестане бути критично вразливою.
  • - Суттєво зменшаються пікові навантаження на головні генеруючи установки енергії.
  • - Суттєво зменшиться вартість електроенергію, адже збільшиться пропозиція.
  • - В свою чергу, Україна зможе більше експортувати згенеровану атомними станціями електроенергію. І продавати її набагато дорожче, орієнтовно, на п’ятдесят та більше відсотків, ніж на внутрішньому ринку, відповідно, отримувати назад «валютну» виручку, а це десятки мільярдів, що благоприємно відобразиться на розвитку економіки загалом.

 

Як уже згадувалося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України розробило проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів" , яким дозволяє елементарними кроками максимально прилаштувати енергетичну систему до воєнного часу.

 

Цей Проєкт закону замінює фіксований та завищений "зелений" тариф для споживачів і запроваджує нову модель підтримки (Net billing), орієнтовану на покриття власного споживання, тобто не потребує  додаткових фінансових витрат з боку держави та/або інших споживачів, що дуже актуально в умовах війни.

 

І це стосується не лише домогосподарств, а й непобутових споживачів – підприємств, установи й організації.

 

Нова модель (Net billing), чому запропоновані нововведення в енергетичній сфері вкрай важливі під часі війни?

 

  • - Бізнесу, який встановив генеруючі установки і виробляє електричну енергію з альтернативних джерел енергії, дозволяється самоспоживання, особливо для кінцевих непобутових споживачів. Тобто можна виробляти енергію для власних потреб без зайвої бюрократії та, відповідно – додаткових витрат (втрат).
  • - Споживання енергії з власних альтернативних джерел можна компенсовувати на власному об’єкті, навіть якщо зазначена генеруюча установка має інше місце розташування.
  • - Продавати електроенергію та використовувати кошти, отримані від продажу надлишкових (понад власне споживання) обсягів виробленої електричної енергії в наступний розрахунковий період. 
  • - Усі споживачі стають максимально зацікавленими самотужки генерувати електроенергію, тобто значно збільшується пропозиція на енергетичному ринку.

 

Але, ймовірно, що «гіганти» енергетичного бізнесу проти змін.

Швидше за все бояться втратити монополію та зменшення прибутковості.

 

Більшість обленерго, ймовірно,  афілійовані з тими чи іншими олігархами, отже запровадження на енергетичному ринку нових моделей та правил (Net billing) суперечить їхнім інтересам, однак відповідає національним інтересам щодо зміцнення обороноздатності у найближчій перспективі.

 

Депутати можуть суттєво допомогти у вирішені описаної проблеми, якщо активно попрацюють над підготовленим законопроектом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та ухвалять його у максимально короткі строки.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]