Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.10.2021 15:45

Про протидію енергетичним загрозам України

Підприємець-лісопереробник

Або як відкритий та прозорий ринок деревини може забезпечити енергетичну незалежність України: покрокова інструкція та пропозиції

Вкрай небезпечна ситуація з подорожчанням енергоносіїв, зокрема природного газу, може загрожувати національній економічній безпеці Україні та реальному сектору економіки.

Глобальна нестабільність енергетичних ринків, залежність економіки України від волі сусідніх, часто вороже налаштованих держав, спонукає шукати варіанти вирішення енергетичних криз за рахунок внутрішньонаціональних ресурсів та засобів.

Споживання природного газу у багатьох секторах реальної економіки, а також у значній частині соціальної інфраструктури стає надмірно затратним, існує необхідність розглянути практичні кроки для негайного застосування альтернативні джерела формування теплової та іншої енергії. 

Використання деревини в якості альтернативних джерел енергії може суттєво зменшити ризики та негативні наслідки від енергетичних загроз.

Наявність можливих суттєвих причинно-наслідкових зав’язків поміж розвитком лісової галузі та загрозами національній безпеці потребує посиленої уваги найвищих посадових осіб до цієї галузі та до невідкладного їх вирішення.

1. Необхідно негайно повністю заборонити експорт необробленої дров’яної деревини з України. Зокрема, зупинити інтелектуальні експорті корупційні «схеми»: припинити можливості для фірм-«прокладок» безперешкодно закупляти великі об’єми необробленої дров’яної деревини за суттєво заниженими цінами та подальший експорт на сумнівні фірми-«прокладки.

Вказані заходи дозволить значно наростити об’єми внутрішньої переробки деревини, виготовлення енергетичних деревинних матеріалів паливних гранул, енергетичної щепи, паливних брикетів тощо.

2. Тимчасово обмежити або повністю заборонити експорт щепи, паливних, брикетів та інших дров’яних енергоматералів тощо. Протягом літа 2021 року багато об’єктів соціальної інфраструктури, державні установи, організації та підприємства перейшли на використання під час опалювального сезону саме деревинних енергоматералів, а їх відсутність або різке зростання ціни – унеможливлює нормальне повсякденне функціонування, виконання життєвоважливих задач держави та місцевого самоврядування.

3. Потрібно невідкладно забезпечити національних деревообробників сировиною. Конкурентний доступ усім зацікавленим до лісових ресурсів на підставі однакових, відкритих та прозорих правил допоможе відновити зростання перероблення деревини, збільшення відходів та забезпечення потребами в енергоспоживанні.

На жаль, спостерігається зворотній процес. Через хаос на ринку деревини та відсутність прозорості та відкритості, належного законодавчого регулювання процесів купівлі-продажу сировини більшість суб’єктів приватної форми приватної власності були вимушені протягом останнього зменшити об’єми  перероблення на 50-70%. Відповідно, відходи від виробництва (тирса тощо), які є матеріалом для виготовлення енергетичних дров’яних матеріалів, зменшилися в рази.

Натомість, лише державні лігсопи наростили об'єми сумнівної власноії державної переробки лісу, щодо якої є набйльше нарікань на предмет зловживань на наявності ознак багатомільярдних "схем" (маніпуляції під час переробки, заниження цін під час екпорту пиломатералів тощо). Однак, як лігоспи обліковують та реалізують відходи від виробництва взагалі не відомо? Тирса та інші відходи, на жаль, ймовірніше за все, є також елементом тіньвого доходу недобросовісних чиновників, тому не приносять користі суспільсву у досягненні енергобезпеки.

Отже, треба нарощувати об’єми переробки субєктами господарювання приватних форм власності, а це можливо за умови забезпечення прозорих та відкритих правил торгівлі, тому необхідно ухвалити Закон України «Про ринок деревини», яким унормувати процедуру купівлі-продажу деревини та забезпечити однакові правила та рівний доступ для всіх зацікавлених осіб. Також це значно зменшить ризики національній економічній безпеці.

Слід констатувати, що багато суб’єктів господарювання приватного сектору економіки (суб’єкти харчової промисловості – хлібозаводи тощо) також частково уже перейшли на альтернативні види палива (дров’яні), однак не в змозі задовольнити свої потреби в енергоресурсах.

Неминуче припинення діяльності й звільнення людей, у випадку відсутності дров’яних енергоматеріалів,  призведе до збільшення масового безробіття та може обернутися соціальною катастрофою, спровокувати каскадне погіршення ситуації в Україні в цілому у інших сферах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]