Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2019 11:02

Мобільні громадські приймальні: чому і кому потрібні?

Начальник Управління фінансового та матеріально-технічного забезпечення ГТУЮ у Львівській області

Всі громадяни повинні мати рівний доступ до отримання безоплатної правової допомоги: як у мегаполісі, так і в маленькому віддаленому селищі

За визначенням, правова держава – це держава, в якій панує верховенство права, діють справедливі та рівні для всіх закони, забезпечено основоположні права і свободи людини. І в такій державі всі громадяни повинні мати рівний доступ до отримання безоплатної правової допомоги: як у мегаполісі, так і в маленькому віддаленому селищі.

Наразі в містах ситуація з доступом до вирішення правових питань є досить хорошою. Лише у Львові нашими зусиллями відкрито три громадські приймальні, що обслуговують сотні громадян.

Чому ми вирішили запровадити таку практику?

Люди не повинні відчувати дискомфорту під час вирішення правових питань.

Інженер, учитель, механік, таксист, пенсіонер, піаніст, актор – усі ці громадяни не зобов’язані володіти екстразнаннями з юриспруденції. Але разом із тим протягом усього свого життя всі вони неодноразово постають перед необхідністю вирішення питань у правовому полі та потребують консультації фахівця.

Безперечно, якщо питання стосується надання конкретних юридичних послуг із супроводу стандартних непроблемних ситуацій (складання певного договору, наприклад) і громадянин не належить до соціально незахищених верств населення, він звертається до приватних юридичних компаній та отримує правову консультацію за гроші.

Але зараз ми про інше. Досить часто людям треба проконсультуватися з представниками державних структур щодо вирішення свого правового питання: у когось індивідуальний випадок, що потребує втручання конкретного структурного підрозділу, хтось не має можливості заплатити за послуги юриста, хтось взагалі не розуміє, як діяти і до кого звертатись у певних випадках. 

Саме для таких громадян функціонують громадські приймальні з отримання первинної правової допомоги, що надають доволі широкий спектр консультацій. Для тих, хто після прочитання цього речення відкриває Google для уточнення, що ж таке «первинна правова допомога», пояснюю простою мовою. Бо знову ж таки, всі юристами в нас бути не зобов’язані. 

Первинна правова допомога – це надання правової інформації, консультацій і роз’яснень із правових питань; складання заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації. Вторинна правова допомога передбачає захист; здійснення представництва інтересів осіб у судах та інших державних органах, складання процесуальних документів. 

Одразу ще раз зазначу, що наші громадські приймальні займаються виключно первинною правовою допомогою.  

Що отримують громадяни? 

Це означає, що містяни вже давно та впевнено користуються можливістю отримати консультацію з юридичного питання у найбільш відкритому, прозорому та зручному вигляді. І звична колись процедура оббивання чиновницьких порогів заради розуміння, що взагалі робити у тій чи іншій ситуації, наразі канула в небуття.

Відтепер людина зі своїм запитанням може прийти у конкретне місце, де головне призначення фахівців – вирішити питання громадянина. 

У місті Львів на сьогодні таких приймалень три, але є куди рости – і йдеться не про кількість, а, скоріше, про географію. Те, що для жителя міста займає лише годину, для жителя селища чи віддаленого смт стає цілою клопіткою мандрівкою. Інколи вирішення навіть невеликого питання обертається змарнованим робочим днем, витратами на дорогу та іншими незручностями. Але ж держава повинна забезпечити зручність!

Тому ми вже маємо певні думки з приводу того, як зробити безоплатну, швидку й ефективну правову допомогу однаково доступною для всіх громадян області.

Шлях реалізації 

Підвищення ефективності надання правової допомоги по області потребує насамперед злагоджених дій територіального управління юстиції з об’єднаними територіальними громадами. Наша команда має на меті провести низку зустрічей із керівниками ОТГ щодо обговорення та, в подальшому, створення виїзних мобільних громадських приймалень. Це означатиме, що людині не доведеться виділяти день і витрачати кошти на інколи напрочуд незручну поїздку до обласного центру, аби отримати правову консультацію чи допомогу. 

Як ми це бачимо

Старости ОТГ збиратимуть питання та проблеми, які виникають у громадян, та направлятимуть їх безпосередньо до обласних центрів на опрацювання.

Згодом, під час попередньо визначених днів і годин, на місця виїжджатимуть працівники місцевих органів юстиції, які вже матимуть рекомендації та рішення щодо поданих справ. Варто додати, що виїзні консультаційні команди займатимуться також питаннями тих громадян, які не звертались за попереднім запитом.

За потреби у складі виїзної групи мобільної громадської приймальні будуть також і керівники різних напрямів, аби навіть ускладнені справи та проблеми можна було проаналізувати без зайвої поїздки до міста.

Як інновацію наша команда також пропонує влаштовувати виїзний прийом керівника Головного територіального управління юстиції у Львівській області, чим знову-таки хоче перекреслити усталені радянські стереотипи про те, що всі мають самі приїздити до керівника на прийом, а не навпаки.

Зрештою, державна служба – на те й служба, аби служити й зводити до мінімуму незручності громадян. 

Додаткових грошей не треба

Що важливо – жодних додаткових коштів для реалізації такої ініціативи не треба. Немає потреби в побудові або оренді додаткових приміщень для мобільних громадських приймалень, адже зустрічі можуть відбуватися безпосередньо в приміщеннях, якими користуються ОТГ. Єдиний ресурс, якого потребує такий формат надання правової допомоги, – людський, тому проект може швидко спланувати першу ж поїздку виключно на ініціативі та бажанні колективу.

І вони є! 

Маленькими змінами можна творити великі справи, робити життя сотень, тисяч людей із різних куточків області або країни – кращим. І формула таких змін не здається страшною або надскладною, тому що в ній є лише два доданки: розумний розподіл фінансів і прагнення служити сучасному народові новітніми методами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]