Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2023 12:41

Отримання компенсації на ремонт пошкодженого житла через "Дію"

Адвокат, керівник юридичної компанії SEMPRA LAW

10 травня 2023 року стартувала можливість оформлення заявки на отримання компенсації за пошкоджене житло внаслідок збройної агресії рф. Як правильно подати документи та гарантовано отримати кошти?

10 травня 2023 року в дії запрацювала нова урядова програма державної допомоги постраждалим від російської агресії під назвою "єВідновлення".

Про це повідомляється на офіційній сторінці Мінцифри у Facebook.

"Відтепер українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву в Дії та отримати кошти на ремонт за програмою єВідновлення. Максимальна сума — 200 тис.грн", — сказано у повідомленні.

Кошти надаються на здійснення ремонту житла за наступних умов:
1. Житло було пошкоджене в результаті бойових дій після 24 лютого 2022, тобто після набрання чинності Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022.
2. Житло пділягає відновленню шляхом поточного, капітального ремонту чи реконструкції.
3. Житло розміщене на неокупованій території (інформацію про перелік окупованих територій затверджується Мінінтеграції).
4. Житло не було відремонтоване самостійно, тобто компенсація за вже виконані ремонтні роботи не надається.
5. Відомості про право власності на пошкоджений об’єкт внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Типи житла, на ремонт якого можна отримати компенсацію: одноквартирні будинки, у тому числі відокремлені житлові будинки садибного типу, зблоковані будинки з окремими квартирами, що мають свій власний вхід з вулиці, котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності, будинки садибного типу, дачні та садові; квартири (житлові приміщення) у багатоквартирному будинку (у разі, коли місця загального користування не пошкоджені).

Важливо! Максимальна сума на відновлення одного об’єкта згідно вимог Постанови КМУ від 21 квітня 2023 р. № 381 - становить не більше 500 тисяч гривень, однак, на потралі "Дія" вказано, що розмір компенсації не може перевищувати 200 тис. грн.

При цьому, конкретну суму компенсації буде визначати спеціально створена комісія, яку скерує місцева влада.

Як зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров  у Telegram, на першому етапі допомогу отримають люди, чиї будинки потребують косметичного ремонту – які придатні для проживання, але потребують заміни вікон, дверей, ремонту даху тощо. Пріоритет матимуть учасники бойових дій, мобілізовані, сім’ї загиблих військових, люди з інвалідністю І та ІІ груп і багатодітні родини.

Що потрібно зробити для подання заявки за програмою єВідновлення?

1) подати інформаційне повідомлення на порталі "Дія" про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації - у разі, коли воно не було подано раніше, або обрати одне з інформаційних повідомлень у разі, коли раніше їх було подано кілька. Зверніть увагу, що для подання заявки в "Дії" потрібно оновити застосунок.

2) переконатися, що пошкоджений об’єкт внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або у разі відсутності такого запису провести його реєстрацію. Для цього Вам потрібно здійснити візит до місцевого Центру надання адміністративних послуг або до нотаріуса.

3) відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування компенсації одному з банків України, які уклали з Мінцифри відповідний договір. Наразі це Монобанк, ПриватБанк, А-Банк, ПУМБ, sense bank. 

4) обрати у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) електронну публічну послугу “єВідновлення” (посилання на відеоінструкцію тут);

5) сформувати засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

6) надати згоду співвласників об’єкта нерухомого майна на отримання компенсації заявником (у разі спільної власності на об’єкт нерухомого майна), що надається за вибором заявника або в електронній формі - засобами Порталу Дія, або ж у паперовій формі (нотаріальній) - комісії.

7) очікувати дзвінка комісії місцевої влади для огляду майна і встановлення суми допомоги.

8) отримати допомогу на спеціальний банківських рахунок, попередньо відкритий в обраному банку.

Строк розгляду заявки не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

У разі коли в рамках електронної публічної послуги “єВідновлення” подана заява про пошкоджений об’єкт, щодо якого ще не винесено рішення комісії про надання/відмову у наданні компенсації, засобами Порталу Дія блокується можливість подання інших заяв на даний пошкоджений об’єкт до моменту винесення рішення комісії про надання/відмову у наданні компенсації.

Отримувач компенсації протягом дванадцяти місяців з дня отримання компенсації повинен її використати за цільовим використанням.

Перелік будівельних матеріалів, які можуть бути придбані на отримані кошти, знаходиться тут.

Маємо надію, що дана деравжна програма надасть реальну можливість особам, чиє житло пошкоджене внаслідок збройної агресії рф, здійснити ремонт такого житла та швидше повернутися у власні домівки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]