Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Коротеньки підсумки роботи Парламенту за тиждень.

Протягом минулого сесійного тижня, з 05 по 08 лютого 2019 року, Верховна Рада України ухвалила чимало важливих і перспективних законів та постанов.

Зокрема, прийнято в цілому:

1) Закон України «Про внесення змін до Конституції (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та в НАТО)» (№ 9037);

2) Постанова «Про включення до порядку денного  сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до статті 133 Конституції України –Січеславську область» (№ 9310-1).

Прийнято за основу та в цілому:

1) Постанова «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених»  (№ 9505);

2) Постанова «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» (№ 9506);

3) Постанова «Про парламентські слухання на тему: «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки» (№ 9109);

4) Постанова «Про Звернення Верховної Ради України до Парламентської Асамблеї НАТО, національних парламентів держав-членів НАТО «Щодо набуття Україною членства в НАТО» (№ 10007);

5) Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо Єдиного державного реєстру ветеранів війни» (№ 9508).

Також прийнято в повторному другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції» (№ 6746).

При цьому народні депутати України в черговий раз порушували положення Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» та Закону України «Про статус народного депутата України» щодо особистого голосування. Так, найбільша кількість випадків «кнопкодавства» зафіксована під час голосувань за наступні закони та постанови:

- 19 випадків неособистого голосування за Постанову «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» (№ 9506);

- 12 випадків неособистого голосування за Постанову «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених»  (№ 9505);

- 7 випадків неособистого голосування за Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Парламентської Асамблеї НАТО, національних парламентів держав-членів НАТО «Щодо набуття Україною членства в НАТО» (№ 10007);

- 6 випадків неособистого голосування за Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо Єдиного державного реєстру ветеранів війни» (№ 9508).

Всього активістами Благодійної організації «Інформаційно-аналітичне агентство «ЖИТИ ЧЕСНО» протягом сесійного тижня з 05.02.2019 р. по 08.02.2019 р. було зафіксовано 73 випадки кнопкодавства народними депутатами України під час голосувань за прийняття законів та постанов.

Такі дії народних депутатів України прямо суперечать вимогам ст. 84 Конституції України та ст. 47 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України». А саме, частиною 3 статті 84 Конституції України визначено, що «голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто» та ч.2 ст. 47 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» встановлено, що відкрите голосування здійснюється «кожним народним депутатом особисто за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює голосування замість народного депутата іншою особою».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]