Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2024 15:02

Відновлення України: спільна дія має значення

Експертка з організаційного розвитку, конфліктології, розвитку спільнот

У 2023 році понад 50 організацій громадянського суспільства об’єднали зусилля, щоб найкраща аналітика та напрацьовані рішення дійсно працювали задля відновлення, яке відповідає реальним потребам.

Чому говорити про відновлення варто уже зараз?

Без бачення, як саме має відбуватися відновлення, неможливо відбудовувати країну. Саме відновлення пропонує стратегію процесу, визначає пріоритети та механізми відбудови. Й це стосується усіх сфер життя держави.

Наприклад, екологічна політика відновлення. Пропонують стратегічні документи, як побудувати цю політику відновлення з урахуванням викликів та наслідків війни. Й, відповідно до її положень, відбувається відбудова екологічної інфраструктури.  

Те ж саме стосується, наприклад, реінтеграції ветеранів та ветеранок. Як ми це робитимемо — описує стратегія відновлення. А вже після цього — розбудова або відбудова інфраструктури, яка необхідна, щоб ветерани та ветеранки війни мали змогу комфортно реінтегруватися у цивільне життя.

Для чого важливо об’єднуватися й залучати широку громадськість до процесів відновлення?

Від початку повномасштабного вторгнення органи місцевого самоврядування та організації громадянського суспільства (ОГС) працюють для того, щоб забезпечити життєздатність громад в умовах війни. 

Їхня можливість жити й розвиватися уже зараз забезпечує відновлення усієї країни після війни. Адже без успішних громад не може бути успішної країни.

Попри усі воєнні й безпекові виклики, уже зараз вкрай важливо розбудовувати комунікацію з мешканцями громад, залучати їх до безпосередньої участі у плануванні відновлення й розвитку. Адже ці процеси можуть бути ефективними тільки за умови поєднання ідей, потреб та інтересів якомога ширшого кола зацікавлених осіб. 

Упевнений локальний голос — це також запорука вироблення якісних стратегічних документів щодо відновлення на національному рівні. 

Над чим сьогодні спільно працюють ОГС у сфері відновлення?

Велика кількість ОГС, які до повномасштабного вторгнення працювали у найрізноманітніших сферах, — політико-правовій, соціальній, екологічній тощо — сьогодні зорієнтували свою роботу у сфері відновлення.

Щоб чинити спільний вплив на процеси відновлення у громадах та на національному рівні — щоб вони були якісні, аргументовані, базувалися на реальних потребах та впроваджувалися на основі фахової аналітики — ОГС об’єдналися у Спільноту ОГС «Відновлення». 

Її у 2023 році започаткував ІСАР Єднання за підтримки Фонду сприяння демократії при Посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні.

Сьогодні Спільнота працює у п’яти ключових напрямках: 

- залучення мешканців до прийняття рішень у сфері відновлення;

- реінтеграція ветеранів та ветеранок;

- відновлення житла;

- відновлення бізнесу;

- екологія та охорона довкілля.

Учасники Спільноти виробляють найрізноманітнішу експертизу й практично працюють у громадах різного типу для аналізу реальної ситуації та розробки рекомендацій у сфері відновлення. Така діяльність Спільноти може допомогти:

1. Колегам з громадського сектору, які прагнуть розвивати свою експертизу й діяти спільно задля досягнення максимального ефекту.

2. Представникам державної та місцевої влади формувати політики, що відповідають реальним потребам, та приймати ефективні рішення на основі аналітики ОГС.

Синергія зусиль також допомагає залучати донорські кошти до реалізації проєктів відновлення України, адже аналітика громадськості може мати важливу роль у прийнятті рішення щодо виділення підтримки.

Ключова мета Спільноти — надати локальному голосу переконливості й домогтися врахування його потреб та пропозицій у національних стратегіях відновлення. Цього можна домогтися лише шляхом спільного впливу. 

Тому представники громадськості мають гуртуватись та об’єднуватися навколо процесів відновлення — щоб вони відповідали реальним потребам, а їхнє фінансування було обґрунтованим.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]