Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2022 13:50

кремль намагається вирішити демографічні і економічні проблеми за рахунок українців з ТОТ

Аналітик "Українського центру безпеки та співпраці"

росія займається депортацією українців

На восьмому місяці повномасштабної війни, що, нагадаємо, починалася з гаслами “возьмьом Кієв за 3 дня”, російський депутат скаржиться до ГосДуми, що з 24-го лютого ситуація у Білгородській області “є вкрай небезпечною” і просить вирішити питання з житлом для росіян, які вимушені були покинути дома й жити як біженці.

Так, у зверненні до уряду рф від 19 жовтня йдеться, що “через постійні обстріли з боку України” прикордонних територій Білгородщини, багато мешканців виїхали з власних домівок углиб області, “покинувши своє господарство та втративши засоби для існування і проживають зараз як біженці у готелях та санаторіях”. 

Також згідно документа, з 24 лютого з прикордонних територій області було евакуйовано 3487 людей, у пунктах тимчасового розміщення перебувають 1147 чол., інші — у родичів, знімають житло, або перебувають у соціальних організаціях. І ця кількість зростає щодня — скаржиться депутат. 

При цьому з його слів зрозуміло, що окупанти начебто попіклувалися більше про вивезених до росії мешканців з тимчасово окупованої Херсонщини, ніж про власних громадян з прикордонних регіонів (схожі проблеми у Курській та Брянській обл). Для херсонців же була розроблена спеціальна житлова програма, а за організацією “переміщення” заявлених гауляйтером Сальдо 50-60 тис. мешканців приїхав спостерігати перший заступник глави адміністрації путіна Сєргєй Кирієнко, правда не через турботу про людей. 

Переселенням українців до різних регіонів росії кремль намагається вирішити проблему рекордного природного спаду населення (1,4 млн осіб у 2021 р.) і як наслідок нестачу робочих рук, на що у кінці 2021 року скаржився і сам путін. Вирішення цієї проблеми також було озвучене ще у 2020 році: ”Росія потребує припливу нових громадян і особливо носіїв російської культури та російської мови, “які почуваються росіянами у широкому сенсі цього слова”.

Так зване “компенсування” демографічної проблеми переселенням мігрантів закріплено і в концепції державної міграційної політики рф. А прийнятий 19 жовтня 2022 року воєнний стан на ТОТ має сприяти та значно спрощувати кремлю цей процес, оскільки дозволяє офіційно і не прикриваючись проводити відселення мешканців у так звані “безпечні райони”. Не випадково ж питання “реалізації міграційної політики” було у порядку денного засідання радбезу рф того ж дня.

Але схоже, цю проблему, яку планувалося вирішити зокрема і за рахунок “приєднання” територій України, не вдасться виконати успішно. Окрім того, втрати на фронті,  кількість російських біженців з прикордонних регіонів, як і втікачів до інших країн з рф, лише зростатиме, і цьому сприятиме не лише успіхи ЗСУ, але й власна людиноненависницька політика держави-терориста до співгромадян.

Нагадаємо, що відповідно до Конвенції ООН від 1948 року про запобігання злочинів геноциду, зазначені дії росії з переселення є геноцидом українського народу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]