Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2021 11:35

Аукціони Фонду гарантування вкладів: ціну активу визначає ринок

Директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Від чого залежить ціна продажу активу банку, який потрапив у ліквідацію?

В першу чергу, від попиту і якості активу. Він коштує рівно стільки, скільки грошей реально готовий заплатити інвестор на відкритому, конкурентному ринку.

Усі активи збанкрутілих банків можна умовно поділити на дві категорії: безпосередньо майно банку – «фізичні» активи, а також права вимоги/майнові права за кредитами.

Нерухомість та інше майно банків

Серед «фізичних» активів, які продає Фонд гарантування, можна виділити: житлову нерухомість, земельні ділянки, комерційні об’єкти (офісні, складські, виробничі приміщення тощо), розташовані по всій Україні, транспортні засоби – від недорогих до елітних, виробниче чи торгове обладнання та інше майно. Ціна продажу таких активів часто дорівнює, а іноді навіть перевищує їх балансову вартість. Майно переходить у власність покупця одразу після здійснення ним оплати та підписання договору купівлі-продажу.

Наприклад, нещодавно ми продали 4-кімнатну квартиру загальною площею 126,6 кв. м в Дарницькому районі Києва за 2,18 млн грн, 1-кімнатну квартиру площею 26,5 кв. м на Оболоні – за 294 446 грн. Одні з найдорожчих реалізованих об’єктів – будівля «Родовід банку» площею 6077,1 кв. м у Києві на Подолі, ціна продажу якої становила 280,6 млн грн, а також головний офіс «ВТБ Банку» площею 5 975,3 кв. м разом із земельною ділянкою в самому центрі столиці, реалізовані за 294,3 млн грн. Такі цифри підтверджують, що майно банків без юридичних обтяжень користується великим попитом, і ринок оцінює такі активи високо.

Корпоративні кредити

«Фізичних» активів у банків не так багато – лише близько 20%, а 80% – це права вимоги та майнові права за кредитами, адже кредитування – основний банківський бізнес. Якщо у випадку з «фізичними» активами, які обліковуються на балансі банку, покупець фактично укладає пряму угоду придбання активу, то у випадку з правом вимоги за кредитом покупець отримує, по суті, «квиток на війну» з позичальником і заставодавцем, що означає додаткові витрати на стягнення і дуже часто з непрогнозованим результатом. Справа в тому, що права вимоги – це не квартири, будинки чи земельні ділянки, а право стягнути відповідні активи або заборгованість у судовому чи позасудовому порядку.

Переважна більшість корпоративних кредитів – вкрай проблемні, з прострочкою понад 5-7 років, яка виникла ще до переходу банку під управління Фонду гарантування. Багато позик були видані повязаним особам банків, під фіктивну або неліквідну заставу, їх позичальники пішли в контрольоване банкрутство тощо. Ринкова ціна таких активів є найчастіше значно нижчою за балансову. Скільки може коштувати непрацюючий кредит із прострочкою 10 років і заставою у вигляді «майбутнього врожаю 2012 року», «сміттєвих» цінних паперів чи взагалі беззаставний? Відповідь – очевидна. Інвестори чітко розуміють окупність таких інвестицій, їх ризиковість, а також обсяг додаткових витрат на стягнення.

Більшість кредитів багаторазово виставляються на продаж – спочатку окремо, а надалі ті активи, які не були продані, ми об’єднуємо в пули. Формування пулів здійснюється теж у декілька етапів. Таким чином Фонд усіма можливими шляхами шукає ту форму продажу, при якій активи знайдуть свого покупця на ринку. До продажу пулів або великих активів ми залучаємо міжнародних радників і застосовуємо кращий світовий досвід у цій сфері.

Іпотечні кредити фізичних осіб

Багато іпотечних кредитів є безнадійними, оскільки були видані ще до 2009 року в іноземній валюті, при курсі 5 грн за долар. Однак частину кредитів добросовісні позичальники вчасно обслуговують, їх охоче купують діючі банки. Так, пул працюючих іпотечних кредитів банків «Форум», «Демарк» та «Новий» було продано за 12,1 млн грн, а пул іпотечних кредитів банку «Хрещатик» – за 27,7 млн грн.

Як купити активи банків у ліквідації?

Участь в аукціонах можуть взяти всі охочі – фізичні та юридичні особи, окрім позичальників і поручителів за кредитами, що продаються.

Детальну інформацію про активи, які виставляються на продаж, а також умови участі в аукціоні можна знайти на сайті Фонду гарантування. Потенційні покупці можуть ознайомитися з датою торгів і даними про лот у публічному паспорті активу.

Для участі в аукціоні потрібно зареєструватися на одному з офіційних майданчиків, підключених до системи Prozorro.Продажі, а також сплатити реєстраційний і гарантійний внески.

Якщо учасник не переможе в аукціоні, гарантійний внесок йому повернуть у повному обсязі. Переможцем торгів стає учасник, який запропонує найвищу ціну за лот. Кошти, отримані від продажу активів збанкрутілих банків, спрямовуються на розрахунки з їх кредиторами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]