Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2022 00:54

Виїзд студентів за кордон в умовах воєнного стану (частина третя)

Керуючий Адвокатським бюро "Олександра Кудрявцева"

Пристрасті навколо виїзду студентів за кордон не вщухають вже півроку. А в останні тижні вони розгорілися не на жарт. Тож в чому причина?

Зі студентами українських ВУЗів нічого не змінилось. Вони, як і раніше, залишаються безправними. Не підлягаючи призову на військову службу під час мобілізації (абз. 2, 3 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), вони при цьому обмежені у виїзді за кордон (п.п. 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України).

Водночас, студенти іноземних ВУЗів є свого роду виключенням із загального правила. Згідно з листом Головнокомандувача Збройних сил України № 300/1/С/962 від 24.03.2022 року районними територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки здійснюється видача довідок для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти за кордоном. Іншим листом Головнокомандувача Збройних сил України від 03.04.2022 року встановлена форма такої довідки.

Вказана довідка є обов'язковим документом для перетину кордону студентом іноземного ВУЗу. Вона видається районними територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі документів, що підтверджують вступ (навчання) в іноземному ВУЗі. Документи мають бути перекладені на украинську мову з нотаріальним засвідченням підпису перекладача.

Як показує практика, окрім цієї довідки, студенту іноземного ВУЗу, що перетинає кордон, потрібно буде пред'явити працівнику Держприкордон служби наступні документи:

- студентський квиток або віза (обов'язково)
- довідка про зарахування до "вишу" (бажано)
- виклик на сесію (бажано)
- заліковка, контракт, платіжки за навчання, доступ до електронного кабінету студента тощо.

Тобто всі документи, що підтверджують факт навчання в іноземному ВУЗі. Ці документи мають бути перекладені на украинську мову з нотаріальним засвідченням підпису перекладача.

Окрім цього, прикордонникам пред'являється:
- власне, сама довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (обов'язково!!!) та
- військово-обліковий документ із записом щодо надання відстрочки від призову (в т.ч. під час мобілізації) (обов'язково!!!).

До останнього часу цього пакету документів цілком вистачало для перетину кордону. Проте, в останні тиждень-два почастішали випадки, коли студентів іноземних ВУЗів не випускають за кордон. При чому, мова як раз йде про тих студентів, що вступили до "вишу" після 24.02.2022 року.

Виявилось, що відповідно до того ж листа Головнокомандувача Збройних сил України № 300/1/С/962 від 24.03.2022 року довідка для виїзду за кордон мала видаватись студентам, які вже навчалися за кордоном станом на момент оголошення мобілізації. З цих же причин деякі військомати перестали видавати такі довідки. Таким чином, цілий пласт студентів, що вступили до іноземних "вишів" під час війни, наразі позбавлені можливості виїхати на навчання.

А починаючи з 14.09.2022 року перестали випускати за кордон навіть тих студентів, хто вступив до ВУЗу до початку війни. 

Зайвим буде казати про штучно створену дискримінацію, про переважне становище одних студентів перед іншими, про втрачені сили, нерви, час та гроші. Все це, на жаль, розквітає в нашій державі. Державі, яка прямує до європейської спільноти. Втім, проблема залишається не вирішеною. Студенти українських ВУЗів знаходилися у менш вигідному становищі, порівняно зі студентами іноземних ВУЗів. Які, в свою чергу, штучно ділилися на тих, що мають привілей перетнути кордон (вступили до 24.02.2022 року), і на тих, що не мають такого привілею (вступили після 24.02.2022 року). Проте, зараз ситуація ще більше погіршилась - заборона виїзду за кордон поширюється на всіх студентів.

Впевнений, що ситуація має бути вирішена на користь здорового глузду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]