Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.07.2023 12:39

Чому батькам не можна ігнорувати використання електронних щоденників

Співзасновник компанії TATL Technology, співзасновник БФ "Стрічка Надії", керівник проєкту "Єдина Школа"

Бажаю вам щиро цікавитися досягненнями ваших дітей, щоб вони розуміли, що навчаються не тому, що так потрібно

Технологічний прогрес неухильно змінює і оптимізує всі галузі та процеси. Однією з ключових ініціатив на урядовому рівні стає цифровізація освіти. На даний час зусилля Мінцифри, Міносвіти та приватних систем спрямовані для завершення у якомога скоріші терміни освітньої цифровізації. 

У зв'язку з цим, використання електронних щоденників набуває все більшої актуальності серед батьків та педагогів. Електронні щоденники дозволяють подбати про більш ефективний обмін інформацією між школами та батьками, забезпечуючи більш глибоке залучення батьків до навчального процесу своїх дітей.

Чому батькам не можна ігнорувати використання електронних щоденників та як використовувати цей інструмент, щоб він допоміг вам брати участь у житті вашої дитини?

Сьогодні батьки українських школярів мають широкий вибір цифрових інструментів, що дозволяють їм бути більш залученими у життя своєї дитини. Завдяки цим інструментам, батьки можуть бути в курсі досягнень своєї дитини і, за необхідності, запропонувати допомогу.

Електронний щоденник – це інструмент для моніторингу, комунікації та залучення. Він дає батькам можливість бути ближче до своєї дитини, зрозуміти її, подбати про її розвиток.

Для того, щоб завжди бути в курсі всіх подій, пов'язаних із освітою вашої дитини, потрібно лише відкрити додаток для батьків "Електронний щоденник" на своєму смартфоні. Цей може бути додаток від єдиного освітнього простору "Єдина школа", якщо ваша школа користується цією системою, або додаток від іншої автоматизованої системи. 

Проте, як не дивно, деякі батьки і далі закривають очі на такий інструмент, говорячи про брак часу. - По суті, такі дії - це відмова від своїх дітей.

Що дає батькам електронний щоденник?  

Ось декілька аргументів на користь електронного інструменту:

1. Безпека дитини.

Першоідеєю створення системи «Єдина Школа» була саме безпека дітей.

П'ять років тому, працюючи разом з київським головним управлінням поліції над спільним проектом, я відвідав лекцію щодо проблем дітей у шкільному віці. Тоді я був до глибини душі вражений сумною статистикою: 80% школярів спробували наркотики, прогулюючи уроки в школі. Ця лекція дала поштовх для створення електронного журналу з мобільним додатком, який дав би змогу батькам бачити присутність дітей на уроці в реальному часі та відслідковувати їхні успіхи у навчанні на своєму смартфоні. Таким чином ми хотіли залучити батьків до шкільного життя своїх дітей 

Після впровадження програмного забезпечення до нас почали звертатися освітяни з пропозиціями розвитку функціональних можливостей системи. І ми це зробили. 

Безпека дітей для нас - понад усе. Вчитель на початку уроку відмічає відсутність учня на уроці – батько і мати відразу отримують пуш-повідомлення про це. В разі запізнення дитини цей статус змінюється і батьки бачать «запізнення».

2. Інформація у реальному часі про шкільне життя вашої дитини. 

Електронні щоденники надають батькам можливість отримувати інформацію про академічний прогрес та успіхи своїх дітей у режимі реального часу. Це дозволяє батькам бути більш зануреними в шкільне життя своїх дітей і негайно реагувати на будь-які проблеми, які можуть виникнути.

3. Зручність та доступність.

Електронні щоденники забезпечують зручний спосіб доступу до інформації. Батькам більше не потрібно відвідувати школу, щоб поспілкуватися з вчителями або просити ввечері у дитини показати щоденник.  Вони можуть легко переглядати оцінки, домашні завдання, його виконання, коментарі вчителів та іншу інформацію, просто відкривши електронний щоденник на своєму смартфоні.

 4. Ефективна взаємодія та комунікаці з вчителями

Електронні щоденники сприяють покращенню комунікації між батьками, вчителями та учнями. Батьки можуть легко зв'язатися з вчителями через систему електронних повідомлень, задати запитання, висловити свої думки або отримати рекомендації, надіслати довідку про причини відсутності учня, яка відразу розміщується в його особовій справі. Це стимулює більш активну співпрацю між школою та батьками для досягнення спільної мети - успіху учня.

Варто зауважити, що законодавчі та інші нормативні акти України не встановлюють вимог щодо ведення щоденника у паперовому вигляді, при цьому рекомендується використання е-щоденників та здійснення оцінювання в дистанційному режимі. 

Е-щоденники сприяють прозорості та відкритості освітнього процесу. Вони дозволяють батькам бути свідками та відстежувати якість надання освітніх послуг їхнім дітям. Це мотивує вчителів до більшої відповідальності, підвищує якість навчання та розвитку дітей. 

Тож, закликаю вас, шановні батьки, не ігнорувати використання е-щоденників. Ваша увага впливає на ваших дітей. Вони не мають відчувати свою непотрібність, адже це потім позначиться на якості їхнього життя.

Підтримуйте свою дитину, використовуючи для цього цифрові доступні інструменти.

Якщо ви ще не маєте у смартфоні  е-щоденника – саме час завантажити цей додаток. Якщо ваша школи не під’єднана до єдиного освітнього простору – саме час сказати керівництву закладу освіти про те, що ви підтримуєте цифрові інструменти і хочете, аби вони були запроваджені у школі.

Пам’ятайте, що е-щоденник – це чудовий інструмент участі батьків в житті дітей. Використовуйте його з розумом, не перетворюйте його в інструмент докору через невдачі школяра. Пам’ятайте, що насправді всі психологічні проблеми дорослих сягають коренями дитинства. Ми маємо допомогти дитині у важкий час та підтримати.

Бажаю вам щиро цікавитися досягненнями ваших дітей, щоб вони розуміли, що навчаються не тому, що так потрібно, а заради свого майбутнього, а ще - заради того, що хочуть порадувати досягненнями своїх батьків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]