Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2020 17:26

Карантин виявив інформаційний голод в освіті

Співзасновник компанії TATL Technology, співзасновник БФ "Стрічка Надії", керівник проєкту "Єдина Школа"

Нещодавно Світовий економічний форум оприлюднив список навичок людини, які приведуть її до успіху у майбутньому.

Згідно з аналітичних даних у 2025 році сучасний індивід повинен володіти такими skills, як:

Аналітичне мислення та інноваційність. Активне навчання та навчальні стратегії. Комплексне вирішення проблем. Критичне мислення та аналіз. Креативність, оригінальність та ініціативність. Лідерство і соціальний вплив. Використання, моніторинг і контроль технологій. Проектування технологій та програмування. Стійкість, стресостійкість та гнучкість. Аргументованість, вирішення проблем та генерування ідей.

Насправді ми не знайдемо предметів з такими назвами у школах: як «Аналітичне мислення та інноваційність», «Критичне мислення та аналіз», «Лідерство та соціальний вплив» чи «Використання, моніторинг і контроль технологій». Проте варто зважати не лише на назви, але й на зміст та частоту зміни цих навичок.

Принаймні кожні 5 років, якщо не частіше зазнають оновлення сучасні освітні  епохи, змінюється запит на ринку праці та ряд факторів роблять наше життя іншим.

У той час як в Україні тільки через карантин на коронавірус школи почали перехід на онлайн навчання, управління освіти разом з вчителями дійшли висновку, що треба використовувати електронний журнал, навчати всіх вчителів користуватися комп'ютерами, саме такий підхід до навчання наших дітей залишається невтішним.

Чомусь в Україні 30 років панує така тенденція, що поки не відбудеться якась екстрена ситуація, наприклад, пандемія, то шкільну освіту можна особливо не вдосконалювати. В деякій мірі, цей консерватизм на ментальному рівні призводить до того, що ми відстаємо від прогресу, говоримо про минуле, коли вже наші сусіди говорять про технологічне майбутнє.

Дані проблеми виникають в шкільній освіті, тому що ми спостерігаємо відтік кадрів, відсутність розуміння, як функціонують інформаційні технології.

Саме такі обставини змушують бізнес, громадянське суспільство брати справу у свої руки, та власноруч створювати комфортні додатки для дистанційного навчання школярів.

До того ж карантин чітко показав, що існує інформаційний голод на навчальні матеріали.

Поки вчителі особливо не знають, де брати інформацію в Інтернеті, аби урок був цікавим, а діти змушені просити батьків допомогти їм з домашнім завданням.

Все більше виникає запит на електронні бібліотеки та різні доступні сайти, які зрозумілою мовою дадуть змогу опанувати знання з будь-якого предмету.

В контексті обговорення варто згадати про українську систему "Єдина школа", яка схвалена Міністерством освіти та науки та спрямована на розробку та впровадження електронного документообігу, проводить перекваліфікацію вчителів та займається просвітою, зокрема, в Ютубі.

Таких відповідальних громадян у нас вистачає, які дбають про завтрашній день нашого соціуму та країни в цілому.

Єдиним шляхом для функціонування шкіл під час карантину є об'єднання з ІТ компаніями, державними установами, громадськими діячами для вироблення чіткої програми дій, щодо подальшої роботи шкіл.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]