Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2016 09:34

«Домашнє завдання» для влади: газ та енергоефективність

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Держгеонадра та «Укргазвидобування» - під контролем.

У парламентському комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу відбулося «дружне судилище» двох державних компаній, від яких залежить вирішення питання, чи зможе незабаром Україна стати повністю енергонезалежною. Це був круглий стіл «Системні зміни для збільшення видобутку газу в Україні». На цьому заході обговорювалися дві концепції: «Презентація стратегії розвитку ПАТ «Укргазвидобування» 2020. Проблемні питання та шляхи реалізації», та «Держгеонадра України на шляху до реформ. Впровадження ефективної моделі функціонування Держгеонадр, інтегрованих у Європейське геологічне співтовариство».

В умовах збільшення цін на енергоносії, видобуток власного природного газу повинен стати  пріоритетним  завданням для  України. Держава має стати енергонезалежною від усіх постачальників газу. Тому потрібно збільшувати видобуток газу й водночас енергоефективно його використовувати.  Ситуація, що сьогодні склалася в галузі, потребує невідкладних реформ, адже відсутність глобальної галузевої стратегії надрокористування, насамперед у геологорозвідці, відсутність механізмів захисту інтересів інвесторів, непрозорість аукціонів, проблеми із землевідведенням тощо призвели до суттєвих економічних та репутаційних втрат, гальмують розвиток галузі. 

Ось основні напрямки реформ, які обіцяє реалізувати Держгеонадра в осяжному майбутньому: відмова від державного регулювання надрокористування на користь ринкового регулювання відповідно до законодавства та практики ділових відносин; створення умов для інтенсивного залучення інвесторів в галузь надрокористування, насамперед геологорозвідки; максимальне збереження інтелектуального кадрового резерву; ефективне управління галуззю та здійснення ефективного контролю за діяльністю надрокористувачів.

В цьому році в Держгеонадрі планують чітко йти розробленим планом й контролювати результат. Також тут триматимуть руку на пульсі змін до законодавчої бази, й крім цього впроваджувати міжнародні стандарти підготовки документації, корпоратизувати державні підприємств та ін.

Під час громадського обговорення відзначалося, що серйозною перешкодою на шляху розвитку галузі є також складнощі у взаємодії з місцевою владою. Тож планується укладання  меморандумів про співпрацю з облдержадміністраціями на територіях, де  розташовані геологорозвідувальні ділянки з метою ефективної співпраці . 

«Укргазвидобування» також має своє бачення реформ власне себе, як компанії. Тут визнають, що, на жаль, корупцію в цій структурі ще не подолано. Однак, як заявляють представники компанії, це завдання номер 1… 

За підсумками круглого столу оцінка підтримки реформ від парламентського комітету ПЕК: Держгеонадра – так «з натяжкою», УГВ – так. За ходом реформ і втіленням їх у життя спостерігатимуть комітет ВР, експерти та громадськість. 

Домашнє завдання для Держгеонадра: спільно з комітетом ПЕК розробити на 2016 рік дорожню карту для законодавчого забезпечення ефективної роботи, через 2 тижні оприлюднити реєстр невикористаних ліцензій, а також у найближчому майбутньому  підготувати чіткий план спільних дій «Укргазвидобуванні» та Держгеонадра щодо збільшення видобутку газу.

***

Запропоновані для розгляду концепції діяльності - доволі цікаві й раціональні з точки зору інтересів держави та шляхів їхньої реалізації. Але сьогодні це більше нагадує декларацію намірів, а не «рецепти» реформ галузі. Попри стратегічне завдання вивести Держгеонадра та «Укргазвидобування» з-під впливу тих чи інших політичних груп потрібні конкретні кроки й воля цих груп, аби відмовитися від своїх «претензій». Одного бажання управлінців, що зараз керують цією галуззю, замало. Позитивним є те, що питання про кроки, які мають призвести до збільшення видобутку газу, спрощення окремих процедур, перебуває на контролі парламенту та громадськості. Більше того, керівництво Держгеонадра та «Укргазвидобування» демонструє готовність врахувати ті чи інші пропозиції та ініціативи, що виходять від сторонніх спостерігачів. Як це все буде реалізовано на практиці - побачимо уже дуже скоро.

Інший важливий аспект, як уже відзначалося, це взаємодія на рівні різних органів влади та державних підприємств. Зараз це подекуди клубок протиріч та нераціонального використання часу й ресурсів, через що страждають інтереси держави та підприємців. Без впорядкування відносин, без створення дієвого механізму комунікації між держстурктурами, будь-які наміри можуть бути приречені на провал.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]