Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.08.2015 15:26

Як повідомити орган ДФС про призначення керівника нового підприємства?

Частиною третьою статті 24 КзПП України визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу.

Частиною третьою статті 24 КзПП України визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тобто, до початку роботи працівника інформація про його зарахування має бути подана до Державної фіскальної служби або її територіальних органів, в противному випадку це загрожує штрафними санкціями, передбаченими ст.265 КзПП України.

Але як повідомити фіскальний орган у випадку, коли створюється нова юридична особа і відразу призначається керівник? Відповіді на це питання законодавець не надає, а тому є ризик того, що новопризначеного керівника може бути притягнуто до відповідальності за власне призначення згідно наказу.

Цілком можливим виходом із цієї ситуації можна вважати розділення повноважень керівника як виконавчого органу юридичної особи і як працівника.

В рішенні  засновників при створенні юридичної особи необхідно зазначити про створення виконавчого органу (одноосібного чи колегіального) та призначення на посаду керівника певної фізичної особи. Після реєстрації новоствореної особи керівник виносить наказ про те, що приступає до виконання своїх обов’язків, і в цьому ж наказі можна зобов’язати виконавчий орган (тобто себе) в певний термін надати повідомлення центральному органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а саме постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 N 413 "Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу".

Зразок Наказу

НАКАЗ N 1-к
про вступ на посаду


Я,   Іванов   ПетрСидорович (РНОКПП 0000000000), з 4 вересня 2015 року приступаю до виконання обов’язків генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю   «ХХХ»  на підставі рішення загальних зборів засновників (протокол №1 від 02.09.2015 р.).

Зобов’язати виконавчий орган ТОВ «ХХХ» в 10денний термін надати повідомлення центральному органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а саме постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 N 413 "Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу", після чого укласти контракт з генеральним директором.

Контроль за виконанням наказу покладаю на себе.

Генеральний директор                                                                                   П.С.Іванов

Після отримання ключів електронно-цифрового підпису і підключення до електронки до фіскального органу, видати наказ про призначення себе на посаду керівника вже згідно з КзПП України та до дати призначення за накзом надати відповідне повідомлення до ДФС. 

Нагадаємо, що згідно ч.5 ст.63 ГК України господарське товариство (ТОВ, АО тощо) є корпоративним підприємством. А тому на господарські товариства також поширюється дія ч.4 ст.65 ГК України, про укладення договору (контракту) з керівником підприємства, в якому визначається строк найму, права, обов’язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін.

Тому рекомендуємо укласти контракт з керівником в письмовій формі після повідомлення ДФС про прийом на роботу, що буде додатковим доказом дотримання вимог трудового законодавства щодо допуску працівника до роботи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]