Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2014 14:14

Чому дострокові вибори президента не варіант?

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

Неконституційне рішення про вибори президента виглядає красиво в очах іноземців, які на радостях вип’ють шампанського, потиснуть руки і поїдуть назад до своїх баварій. Нас же залишать з двома варіантами...

thumbnail-20140220112820n.jpg
Я не можу погодитись на дострокові вибори президента України в форматі. запропонованому Віктором Януковичем. І не тому, що хтось  хоче його смерті. Зрештою, в Україні відсутня смертна кара як вид покарання за злочини. Зовсім не тому я проти.

Я проти, бо бачу вкрай хитру схему фактичного збереження Віктора Януковича при владі щонайменше до березня 2015 року. Поясню.

 

За діючою наразі Конституцією 1996 року повноваження Президента України припиняються достроково (стаття 108) у разі:

1) відставки;

2) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я;

3) усунення з поста в порядку імпічменту;

4) смерті.

Оскільки закону про Президента в нас нема, це виключні підстави для припинення повноважень.

 

Імпічмент довго та малоефективно, бо потрібні стабільні 340 голосів у парламенті.

За станом здоров’я відставити можна, але окрім 300 голосів потрібні ще спец медичні висновки та згода Верховного Суду України.

Про смерть я вже говорив.

 

Лишилась відставка. А вона за тою ж Конституцією (стаття 109) набуває чинності з моменту проголошення президентом особисто заяви про відставку на засіданні Верховної Ради України.

Тож, заяви Януковича на сайті чи в телеефірі – це ще не відставка, треба іти в парламент.

 

Оскільки станом на 15.00 21 лютого президент не припинив своїх повноважень за жодною із чотирьох підстав Конституції, будь-яке рішення про дострокові вибори є, м’яко кажучи, неконституційним. А значить, може бути скасованим будь-якої миті.

Натомість це неконституційне рішення про вибори виглядає красиво в очах іноземців, які на радостях вип’ють шампанського, потиснуть руки і поїдуть назад до своїх баварій.

 

Нас же залишать з двома варіантами:

1.     Після спадання градусу міжнародного гніву та тягучки навколо розслідувань злочинів влади проти народу, Янукович сотоваріщі формують підконтрольну більшість, посилюють контроль над силовиками та тупо скасовують неконституційне рішення про дострокові вибори президента. І продовжують правити мінімум до березня 2015 року.

2.     Народ на Майдані не визнає домовленостей опозиції з Януковичем, що дає офіційні  підстави Захарченку оголосити всіх на Майдані екстремістами та розстріляти. Під сумні очі міжнародної спільноти.

Тож, реальним виходом є тільки відставка.

До речі, у разі дострокового припинення повноважень президента, виконання його обов'язків до обрання і вступу на пост нового президента покладається на прем'єр-міністра (стаття 112.). А значить, парламенту вже варто добре подумати, чи хочуть вони бачити тимчасовим президентом Арбузова, а чи може кого іншого.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]