Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2023 12:47

Коли бізнесу потрібен корпоративний психолог, а не коуч чи консультант

Керівник онлайн центру психології Aboutu.live, бізнес-консультант

Хто допоможе - консультант, коуч чи корпоративний психолог?

Для організації корпоративів ви звертаєтесь в івент-агенцію. Кейтерінговій компанії платите за доставлення обідів в офіс. За консультацією з правових аспектів діяльності йдете до юристів. Проте коли з’являється необхідність розв’язати внутрішні організаційні проблеми чи отримати відповіді щодо подальшого розвитку бізнесу, виникає питання: хто допоможе — консультант, коуч чи бізнес-психолог?

В статті розкажу про відмінності між цими фахівцями, їхніми сферами діяльності, та про те, в яких ситуаціях без допомоги корпоративного психолога не обійтися.

Навіщо бізнесу корпоративний психолог

Про те, що психологічні проблеми завдають великої шкоди нашому життю здогадатися неважко, а от про їхній вплив на продуктивність та бізнес в цілому мало хто замислюється.

Згідно з результатами дослідження Willis Towers Watson, 45% американських працівників протягом свого життя стикалися з психічними захворюваннями. Понад три чверті (76%) зізналися, що за останній рік вони зазнали емоційного стресу через тиск на роботі, а у половині випадків стрес був настільки сильним, що вплинув на їхню здатність добре виконувати свої обов’язки.

Фахівці Американської психіатричної асоціації порахували, що недіагностована депресія призводить до зниження продуктивності людини на 35%. Це впливає на втрати економіки США у розмірі $210,5 млрд на рік у вигляді недовиконаних планів, витрат на медицину та невиходи на роботу через хворобу. Фактично, працівники з депресією пропускають у середньому 31,4 робочого дня на рік.

У Великій Британії проблеми з психічним здоров'ям на робочому місці коштують економіці приблизно 70 мільярдів фунтів стерлінгів на рік.

Психічне здоров'я не є унікальною проблемою для якоїсь окремої країни. У всьому світі майже 40% дорослих у віці понад 15 років відчувають ознаки депресії чи тривожності, або мають близького друга чи члена сім'ї, який страждає від цього.

Ця статистика пояснює, чому бізнес повинен приділяти питанням ментального здоров’я велику увагу. Значну частину свого дня люди проводять на роботі або виконують завдання, пов'язані з роботою, тому кожен керівник має розуміти, як робоче середовище впливає на психічне здоров'я працівників. В руках роботодавців зменшити стигму та покращити атмосферу в колективі, підтримати співробітників з проблемами та зменшити ризик погіршення ментального здоров’я в інших.

Проте не треба боятися пов’язаних з цим витрат: у ВООЗ підрахували, що кожен долар інвестицій у лікування та підтримку психічних розладів, приносить 4 долари прибутку коштом збільшення продуктивності роботи кожного працівника та команди в цілому.

Щоб зрозуміти, чому в непростій справі збереження ментального здоров’я в компанії варто звернутися до корпоративного психолога, а консультант та коуч не найкращі союзники в цих питаннях, розглянемо їхні ролі та задачі.

Бізнес-консультант та його задачі

Консультант – це фахівець, який надає кваліфіковані поради в щодо розв’язання конкретних проблем чи ситуацій, допомагає досягти особистих та стратегічних цілей бізнесу. Він володіє знаннями в галузі менеджменту, стратегічного розвитку, бізнес-процесів або іншій галузі та надає консультації, спираючись на свій досвід, інсайти та неупереджений погляд «зі сторони», чим допомагає в прийнятті управлінських рішень.

Бізнес-консультанти стануть в пригоді, якщо потрібно:

• проаналізувати внутрішні бізнес-процеси, визначити ефективність та оптимізувати основні операції;

• розробити та впровадити стратегію розвитку компанії та подальше масштабування;

• підлаштуватися до нових зовнішніх викликів, наприклад, законодавчих змін або якихось технологічних нововведень;

• оцінити фінансовий стан компанії та оптимізувати бюджет;

• створити ефективну команду або провести внутрішнє навчання;

• проаналізувати ринок, конкурентів, визначити цільову аудиторію та розробити маркетингову стратегію.

Тобто до бізнес-консультанта звертаються, коли є мета чи задача, і потрібен радник, який допоможе розробити стратегію та процеси для її досягнення. Зі свого досвіду роботи консультантом з маркетингу і керівником відділу маркетингу та підприємства в цілому, можу додати, що роль консультанта недооцінена та часто саботується на рівні менеджменту. Проте при правильному застосуванні має велике значення для змін, але це вже тема наступної статті.

Коли підприємцю потрібен коуч

Клей Кларк (Clay Clark), відомий американський бізнесмен, коуч, автор і спікер, наводить приклад запитів клієнтів, з якими йому доводилося стикатися: від збільшення продажів та загальної прибутковості компаній до консультації щодо звільнення члена сім'ї, допомоги в налаштуванні планувальника або пошуку мотивації, щоб прокидатися до 7 ранку.

Робота коуча — стати партнером, який надихає на розкриття особистого та професійного потенціалу. Він не просто вислуховує проблему та підбадьорює клієнта, а співпрацює з ним для створення майбутнього в його кар'єрі, бізнесі чи будь-якій сфері життя.

Задачі, з якими може впоратися бізнес-коуч:

• Розвиток особистісних якостей підприємців та менеджерів, таких як ефективне керівництво, вдосконалення комунікаційних навичок, вміння управління часом та пріоритетами.

• Розробка та впровадження стратегії для досягнення бізнес-цілей.

• Формування ефективної команди, її мотивація та управління.

• Підтримка та поради в процесі прийняття важливих рішень стосовно бізнесу.

• Менторство в різних напрямках підприємницької діяльності.

• Підвищення професійної компетентності та розвиток кар'єри.

Тобто бізнес-консультант надає конкретні стратегічні рекомендації та експертні поради, у той час, як коуч допомагає з розвитком особистісних та професійних навичок підприємця чи цілої команди.

Корпоративний психолог

Коуч або консультант здатні допомогти клієнту у випадках, коли йому самому не вистачає знань чи досвіду, аби рухатися вперед. Проте їхні зусилля будуть марними, якщо причина «застою» — ментальні проблеми або події з минулого, які заважають розвивати кар’єру, бізнес чи особисте життя.

В таких випадках допоможе лише психолог з відповідним досвідом та кваліфікацією. Він працює не лише власниками бізнесу та керівниками у напрямку підвищення самосвідомості, встановлення зв'язків минулого досвіду та поточної ситуації, розвитку навичок подолання труднощів та впровадження плану досягнення цілей, а також з цілими командами — для покращення психологічних аспектів колективної роботи, управління стресами, підтримки психічного здоров'я працівників, підвищення їхньої мотивації та продуктивності. Для цього застосовує психологічні принципи та методи психокорекції.

Основні напрямки, в яких працює корпоративний психолог

1. Розвиток лідерських навичок

Бізнес-психолог часто починає свою роботу саме з власником компанії чи топменеджерами, а потім допомагає їм донести свої ідеї до команди. Він не просто вчить як стати лідером, а сприяє тому, щоб людина усвідомила своє справжнє «я», з усіма недоліками та сильними сторонами, вміла вести за собою інших та надихала їх на зміни. 

2. Кадрові питання

Психолог може надавати допомогу команді рекрутингу в оцінці майбутніх кандидатів, аби переконатися, що вони підходять для цієї посади та компанії, і вибрати тих, хто поділяє ті самі цінності, місію та цілі, що прийняті в компанії.

3. Продуктивність команди

Бізнес-психолог знає, як виявити та усунути слабкі місця в роботі команди й точки тертя. Для цього він використовує оцінки, фасилітовані зустрічі, цільові тренінги та індивідуальні консультації та групову терапію. Головна задача психолога в цьому напрямку — допомогти команді функціонувати ефективніше.

4. Корпоративна культура

Завдяки аналізу бізнес-психолог виявляє перешкоди на шляху до успіху, наприклад, недоліки організаційної структури, внутрішнього регламенту роботи або корпоративної культури компанії, які можуть знижувати продуктивність, псувати атмосферу в команді, ставити під загрозу фізичну та психологічну безпеку співробітників. 

Таким чином, задачі психолога у сфері бізнесу виглядають так:

• Допомагає у створенні та управлінні ефективними командами, розвиває внутрішню взаємодію та комунікацію.

• Розробляє стратегії для зменшення стресових ситуацій на робочих місцях, надає консультації працівникам щодо подолання стресу.

• Використовує психологічні інструменти для відбору, оцінки та розвитку персоналу.

• Бере участь в розробці корпоративної системи мотивації та винагород, спрямованих на підвищення ефективності роботи.

• Розв’язує конфліктні ситуації шляхом використання методів психологічного консультування та тренінгів.

• Працює з керівниками для розвитку їхнього лідерського потенціалу та ефективного керівництва, допомагає навчитися прийняття рішень та ефективного ведення переговорів.

• Допомагає впровадити зміни в організаційній культурі, розробити та впровадити корпоративну стратегію захисту ментального здоров’я.

Як зрозуміти, хто саме вам потрібен

Консультант, коуч і бізнес-психолог — це фахівці, які займаються підтримкою та розвитком у сфері бізнесу, але вони виконують різні ролі. Зрозуміти конкретні відмінності між ними допоможе таблиця.

Консультант

Коуч

Бізнес-психолог

Роль в розвитку бізнесу

Надає експертні поради та рекомендації з метою розв’язання проблем і покращення ефективності бізнес-процесів

Відповідає за особистісний розвиток та досягнення поставлених цілей клієнта

Підтримує психічне здоров'я лідерів та членів команди, управляє конфліктами, підвищує продуктивність та розвиває організаційну культуру

Як працює

Експертний підхід, заснований на знаннях і досвіді в конкретній області

Комунікація з клієнтом, яка допомагає розкрити його внутрішній потенціал

Використовує психокорекційні інструменти для впливу на взаємовідносини та психологічний клімат в організації

Сфера впливу

Зазвичай спеціалізується в конкретній області бізнесу

Багатофункціональний фахівець, що здатен працювати в різних напрямках особистісного та професійного розвитку

Спеціалізується на психологічних аспектах організаційного життя, включаючи комунікації, мотивацію та стрес-менеджмент

До таблиці додам одну ремарку: гарний коуч знає, де закінчується його робота й починається робота психолога, й розуміє, в яких ситуаціях без психологічних послуг не обійтися. Тому якщо коуч без медичної чи психологічної освіти починає працювати з травматичним досвідом клієнтів, це червоний прапорець, який свідчить про його непрофесійність та порушення етики.

Як бачите, психолог відіграє визначальну роль в підвищенні продуктивності команд, тому що важливість психологічного комфорту на робочому місці, ефективної комунікації та розвитку особистого й людського капіталу стає базою для досягнення успіху будь-якого бізнесу. Функції бізнес-психолога охоплюють значно більше, ніж просто розв’язання конфліктів чи управління стресом – це вплив на психологічний клімат організації, створення позитивного та підтримувального середовища для працівників. Це не просто фахівець з управління емоціями, а стратегічний союзник у формуванні здорової та продуктивної компанії, що сприяє довгостроковому успіху та її стабільному розвитку.

З мого досвіду, культура корпоративних психокорекційних послуг в Україні, на жаль, знаходиться в зародковому стані. Багато топменеджерів вже розуміють важливість кочингу, але досвід користування психологічними послугами для власних потреб чи в бізнес-цілях, мають поки меншість з них. Саме тому я хотів підсвітити цю тему в статті. Якщо дочитали до кінця, буду радий відповісти на всі ваші питання.

Важливо: я не маю психологічної освіти й не надаю психокорекційних консультацій. Вищезазначені судження спираються на особистий емпіричний досвід роботи топменеджером та безпосередньо керівником провайдера психологічних послуг для бізнесу.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]