Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2015 18:11

Чи стала Європа ближчою?

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Завтра друга річниця початку Революції Гідності. Не віриться, що вже два роки відділяє нас від тих подій… Коли 21-го листопада 2013-го пізно ввечері на Майдан Незалежності вийшло декілька сотень людей, ніхто і уявити не міг, які це матиме наслідки. Люди б

Завтра друга річниця початку Революції Гідності. Не віриться, що вже два роки відділяє нас від тих подій… Коли 21-го листопада 2013-го пізно ввечері на Майдан Незалежності вийшло декілька сотень  людей, ніхто і уявити не міг, які це матиме наслідки. Люди були обурені рішенням уряду Азарова припинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС, вони вийшли за європейський вибір України. Чи стала за ці два роки Європа ближчою для нас?

Асоціацію ми таки підписали, проте не все відбувалось так, як нам би хотілось. Київ очікував, що в умовах асоціації буде прискорено процеси, пов'язані з виконанням Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС. Влада постійно наголошувала, що Україна впевнено рухається в цьому напрямку. Спочатку казали про кінець 2014-го – початок 2015 року, потім – про травень 2015-го, потім про початок 2016-го. Зараз міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна може отримати безвізовий режим з Євросоюзом в кінці літа – на початку осені 2016 року… Цього місяця Верховна Рада зробила черговий крок до безвізового режиму – проголосувала за законопроекти та поправки до законів, прийняття яких очікує від нас Євросоюз. З яким скрипом вони ухвалювалися – окрема тема для дискусії.

24 листопада Європейська комісія має зробити технічний висновок щодо виконання Україною рекомендацій ЄС щодо візової лібералізації, і до середини грудня подати доповідь про готовність Києва до безвізового режиму з ЄС. За умови, що Європейська комісія надасть позитивний висновок, що технічні умови виконані, настає наступний, політичний, етап – прийняття рішення Європейським Парламентом та Європейською Радою, куди входять 28 країн-членів ЄС. А це не такий швидкий етап…

Потрібно розуміти, безвізовий режим  – це не якась нагорода. Він може бути наданий лише тоді, коли Україна відповідатиме певним критеріям. Європа постійно наголошує, що найважливішими умовами для успішного проведення реформ в Україні є подолання корупції та реформування всієї правоохоронної та судової системи. За ці два роки ми понаприймали багато дуже важливих законів –  про запобігання корупції, про засади державної антикорупційної політики на 2014-2017 роки, про діяльність антикорупційного бюро, про очищення влади, про подолання корупції у сфері державних закупівель… Вища Рада юстиції відкрила 40 дисциплінарних справ проти суддів, які судили активістів Євромайдану. ГПУ прозвітувало, що з агалом у справі вбивств на Євромайдані до кримінальної відповідальності притягнуто 270 осіб. Та цього замало. Ми вже неодноразово бачили, як справи відкривались, а потім, на якомусь етапі, розвалювались. Інколи думаєш, якби бажання й політична воля, розслідування були б давно завершені, а винні вже відбували б покарання… А поки суспільство відчуває – злочини Євромайдану так і залишились без покарання.

Завтра Україна відзначає День свободи і гідності. Переконаний, це свято займає почесне місце у серці кожного з нас. Події дворічної давнини змінили усіх нас. Сьогодні українці кожного дня продовжують відстоювати своє прагнення до свободи, продовжують відстоювати свою гідність. Слава Україні! Слава Героям! 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]