Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2015 18:11

Чи стала Європа ближчою?

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Завтра друга річниця початку Революції Гідності. Не віриться, що вже два роки відділяє нас від тих подій… Коли 21-го листопада 2013-го пізно ввечері на Майдан Незалежності вийшло декілька сотень людей, ніхто і уявити не міг, які це матиме наслідки. Люди б

Завтра другарічниця початку Революції Гідності. Не віриться, що вже два роки відділяє насвід тих подій… Коли 21-го листопада 2013-го пізно ввечері на МайданНезалежності вийшло декілька сотень людей, ніхто і уявити не міг, які це матиме наслідки. Люди були обуренірішенням уряду Азарова припинити підготовку до підписання угоди про асоціацію зЄС, вони вийшли за європейський вибір України. Чи стала за ці два роки Європаближчою для нас?

Асоціацію ми такипідписали, проте не все відбувалось так, як нам би хотілось. Київ очікував, щов умовах асоціації буде прискорено процеси, пов'язані з виконанням Плану дійщодо лібералізації візового режиму з ЄС. Влада постійно наголошувала, щоУкраїна впевнено рухається в цьому напрямку. Спочатку казали про кінець 2014-го– початок 2015 року, потім – про травень 2015-го, потім про початок 2016-го.Зараз міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна можеотримати безвізовий режим з Євросоюзом в кінці літа – на початку осені 2016року… Цього місяця Верховна Рада зробила черговий крок до безвізового режиму –проголосувала за законопроекти та поправки до законів, прийняття яких очікуєвід нас Євросоюз. З яким скрипом вони ухвалювалися – окрема тема для дискусії.

24 листопадаЄвропейська комісія має зробити технічний висновок щодо виконання Україноюрекомендацій ЄС щодо візової лібералізації, і до середини грудня податидоповідь про готовність Києва до безвізового режиму з ЄС. За умови, щоЄвропейська комісія надасть позитивний висновок, що технічні умови виконані,настає наступний, політичний, етап – прийняття рішення Європейським Парламентомта Європейською Радою, куди входять 28 країн-членів ЄС. А це не такий швидкийетап…

Потрібно розуміти,безвізовий режим  – це не якась нагорода.Він може бути наданий лише тоді, коли Україна відповідатиме певним критеріям.Європа постійно наголошує, що найважливішими умовами для успішного проведенняреформ в Україні є подолання корупції та реформування всієї правоохоронної тасудової системи. За ці два роки ми понаприймали багато дуже важливих законів–  про запобігання корупції, про засадидержавної антикорупційної політики на 2014-2017 роки, про діяльністьантикорупційного бюро, про очищення влади, про подолання корупції у сферідержавних закупівель… Вища Рада юстиції відкрила 40 дисциплінарних справ протисуддів, які судили активістів Євромайдану. ГПУ прозвітувало, що загалом у справівбивств на Євромайдані до кримінальної відповідальності притягнуто 270 осіб. Тацього замало. Ми вже неодноразово бачили, як справи відкривались, а потім, наякомусь етапі, розвалювались. Інколи думаєш, якби бажання й політична воля, розслідуваннябули б давно завершені, а винні вже відбували бпокарання… А поки суспільство відчуває – злочини Євромайдану так і залишилисьбез покарання.

Завтра Українавідзначає День свободи і гідності. Переконаний, це свято займає почесне місце усерці кожного з нас. Події дворічної давнини змінили усіх нас. Сьогодніукраїнці кожного дня продовжують відстоювати своє прагнення до свободи,продовжують відстоювати свою гідність. Слава Україні! Слава Героям! 
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи