Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2022 13:52

Саміт НАТО: ключове про тренди і Україну

Юрист-міжнародник, керівник проєкту "Нотатки Атлантиста"

Вчора на саміті в Мадриді було затверджено нову стратегічну концепцію НАТО, схвалено новий пакет допомоги Україні, погоджено вступ Швеції і Фінляндії та прийнято підсумкову декларацію.

Вчора на саміті в Мадриді було затверджено нову стратегічну концепцію НАТО, схвалено новий пакет допомоги Україні, погоджено вступ Швеції і Фінляндії та прийнято підсумкову декларацію.

Що містять всі ці документи Альянсу і як вони вплинуть на перспективи України у сьогоднішній війні з Росією та після її завершення.
Отже, по порядку.

1) Росія більше не партнер, а загроза.

Росія в Стратегічній концепції НАТО-2030 визначається як «найсерйозніша і пряма загроза безпеці союзників, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні». Вона, згідно визначень документу, прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності, агресії та анексії.

Росія несе повну відповідальність за гуманітарну катастрофу в Україні. «Союзники співпрацюють з відповідними зацікавленими сторонами міжнародної спільноти, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у воєнних злочинах, включаючи сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом» - йдеться в підсумковій декларації саміту.

Союзники закликають Росію негайно припинити цю війну, а Білорусь - припинити свою причетність до ескалації.

Важливий акцент у декларації зроблено на гібридних методах тиску на Захід: «Росія навмисно загострила продовольчу та енергетичну кризу, вплинувши на мільярди людей у всьому світі, в тому числі через свої військові дії». Втім, до місії з силового варіанту розблокування судноплавства Альянс вдаватись не готовий.

2) Україна є важливою для стабільності євроатлантичного простору.

«Загарбницька війна Російської Федерації проти України порушила мир і серйозно змінила наше середовище безпеки. Його жорстоке та незаконне вторгнення, неодноразові порушення міжнародного гуманітарного права та жахливі напади та звірства спричинили невимовні страждання та руйнування».

Сильна незалежна Україна оголошена в Стратегічній концепції як життєво важлива для стабільності євроатлантичного простору.
У декларації саміту союзники наголосили на непохитній підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води. Альянс підтримує право України на самооборону та вибір власних заходів безпеки (читай – формату безпекових союзів).

НАТО вітає зусилля всіх членів Альянсу, які беруть участь у наданні військової підтримки Україні на двосторонньому рівні, проте сконцентрується на постачанні нелетальних засобів.

3) Безпека країн-кандидатів має значення для Альянсу.

Нова стратегічна концепція зазначає: «...Безпека країн, які прагнуть стати членами Альянсу, переплітається з нашою. Ми рішуче підтримуємо їх незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Ми зміцнимо політичний діалог і співпрацю з тими, хто прагне приєднатися до Альянсу, допоможемо зміцнити їхню стійкість проти зловмисного втручання, розширити їх потенціал і посилити нашу практичну підтримку для просування їхніх євроатлантичних прагнень».

Як наголошує декларація саміту, Безпека Фінляндії та Швеції має безпосереднє значення для Альянсу, в тому числі під час процесу вступу (непрозорий натяк на спроби тиску Кремля на ці країни до завершення ратифікації протоколу про вступ цих країн).

4) КПД для України.

У підсумковій декларації НАТО вітає зусилля всіх членів, які беруть участь у наданні військової підтримки Україні на двосторонньому рівні, проте Альянс сконцентрується на постачанні нелетальних засобів.

Вчора Альянс прийняв рішення про посилений пакет підтримки України. Цей пакет є апгрейдом вже існуючого з 2016 р. інструменту і покликаний прискорити доставку нам нелетального оборонного обладнання, покращити кіберзахист і стійкість України, а також підтримає модернізацію оборонного сектору України в процесі переходу до сумісності з Альянсом.

Отже, перший тип допомоги НАТО - нелетальна допомога, зокрема, пальне та аптечки, системи боротьби з дронами, обладнання для безпечного зв'язку тощо.

Другий тип допомоги розрахований на довгострокову перспективу: Альянс планує допомогти Україні перейти на зброю та обладнання їхніх стандартів, що є логічним продовженням програми прямої військової допомоги Україні в форматі «Рамштайн» під проводом США.
Проєкти сприяння переходу України на зброю стандартів НАТО мають підготувати у співпраці з представниками української влади до кінця року.

Окремо зазначається, що союзники будуть допомагати Україні на її шляху післявоєнної відбудови та реформ.

5) Двері для кандидатів відкрито.

Стратегічна концепція фіксує роль країн-аспірантів: «Ми продовжимо розвивати наше партнерство з Боснією і Герцеговиною, Грузією та Україною для просування наших спільних інтересів у євроатлантичному мирі, стабільності та безпеці. Ми підтверджуємо рішення, яке ми прийняли на Бухарестському саміті 2008 року, і всі наступні рішення щодо Грузії та України".

В підсумковій декларації підкреслено відданість політиці відкритих дверей НАТО. Проте жодного слова про ПДЧ (План дій щодо членства) для країн-кандидатів, що може бути ознакою відходу від обов‘язковості цього етапу вступу до Альянсу.

Вчора Північноатлантична Рада схвалила вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу та ініціювала цю процедуру. Зазначається, що приєднання Фінляндії та Швеції зробить їх безпечнішими, НАТО – сильнішим, а євроатлантичний регіон – більш безпечним. Як очікується, ратифікація протоколу про вступ цих країн 30-ма союзниками також пройде в «турборежимі».

6) Китайська економічна і мілітарна експансія – це ризик.

Заявлені Китаєм амбіції та політика примусу тепер розглядаються Альянсом як виклик інтересам, безпеці та цінностям союзників.

«КНР використовує широкий спектр політичних, економічних та військових інструментів для збільшення своєї глобальної присутності та проектування потужності, зберігаючи при цьому непрозорість щодо своєї стратегії, намірів та військового нарощування».


Саме тому, вчора в Мадриді були присутні країни-партнери НАТО в Тихоокеанському регіоні – Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія.

Союзники по НАТО занепокоєні неринковою торговою практикою КНР, використанням примусової праці, крадіжкою інтелектуальної власності, а також залякуванням та тиском не лише в Індо-Тихоокеанському регіоні, а й у всьому світі.

Декларація саміту зазначає, що Альянс має справу з «кібер-, космічними, гібридними та іншими асиметричними загрозами, а також зі зловмисним використанням нових і руйнівних технологій». Ми стикаємося з системною конкуренцією з боку тих, у тому числі Китайської Народної Республіки, хто кидає виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям і прагне підірвати міжнародний порядок, заснований на правилах.

7) Східний фланг НАТО – новий пріоритет.

НАТО продовжуватиме захищати кожен дюйм території країн-членів в будь-який час.

Стратегічна концепція наголошує: «... Західні Балкани та Чорноморський регіон мають стратегічне значення для Альянсу. Ми й надалі підтримуватимемо євроатлантичні прагнення зацікавлених країн у цих регіонах. Ми посилимо зусилля, щоб зміцнити їхню здатність протистояти чітким загрозам і викликам, з якими вони стикаються, і підвищити їх стійкість до зловмисного втручання та примусу третіх сторін».

В Концепції окремо зазначається на тому, що РФ прагне дестабілізувати країни на Сході та Півдні Європи: «Збройне нарощування Москви, у тому числі в регіонах Балтійського, Чорного та Середземного моря, разом з її військовою інтеграцією з Білоруссю кидають виклик нашій безпеці та інтересам».

Союзники взяли на себе зобов'язання розгорнути додаткові потужні боєздатні сили на нашому східному фланзі, які будуть розширені від існуючих бойових груп до підрозділів бригадного розміру.

Крім того, США вирішили розмістити у Польщі на постійній основі передовий командний пункт штабу 5-го корпусу, штаб армійського гарнізону та батальйон польової підтримки. Це необхідне рішення саме у зв'язку з умовами безпеки, що змінилися, і визнанням того, що США необхідно мати довгостроковий потенціал для підтримки нашої присутності, навчання, діяльності та підтримки країн східного флангу як на двосторонній основі, так і через бойові групи НАТО, які знаходяться у цих восьми країнах передового флангу.

8) Доктрина ядерного стримування – актуальна.

Стратегічна концепція фіксує, що стратегічні ядерні сили НАТО залишаються найвищою гарантією безпеки союзників.

Водночас Альянс вважає, що обставини, за яких доведеться застосувати ядерну зброю, є вкрай малоймовірними.

Стратегічні ядерні сили Альянсу, особливо США, є найвищою гарантією безпеки НАТО, йдеться в документі. Незалежні стратегічні ядерні сили Сполученого Королівства та Франції відіграють власну стримуючу роль і роблять значний внесок у спільну безпеку Альянсу, зазначається в документі.

***
Альянс, відкрив нове десятиліття свого безпекового планування на тлі війни в Україні, пандемії коронавірусу, зростання вартості енергоносіїв, глобальної продовольчої кризи та міграційного вибуху – що є складовими сучасних гібридних загроз, які мають транскордонний характер.

Відносно України як «зради», так і «прориву» в перший день Мадридського саміту не відбулося. Наша доля – в наших руках, а союзники готові підтримувати зброєю, навчанням, обладнанням та фінансово.

Все достатньо очікувано. Цьогоріч НАТО трансформується і зайнятий сам собою. Апетит на розширення з лихвою покривається двома скандинавськими країнами, що збільшать кордон Альянсу з Росією більше ніж удвічі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]