Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2024 10:30

Якість бізнесу = якість управлінських рішень

Фасилітаторка трансформації бізнесу, тренерка з технологій залучення, Human Leadership Ambassador

Що потрібно врахувати, щоб процес пошуку та ухвалення рішень був відмінно «прокачаний»? Які критерії для ухвалення якісних рішень? Розповідаю з досвіду.

Усі ми в житті приймаємо рішення. Добрі чи погані, вдалі чи невдалі. Але як часто якість нашого життя залежить від якості наших рішень! 

Особливо це відчувається зараз, в умовах війни. Як ніколи для українського бізнесу якість ухвалених рішень може бути вирішальним питанням.

І що важливо: за кожним успіхом або фейлом може стояти цілий ланцюжок правильних чи неправильних рішень. 

Крім того, найчастіше рішення впливають не на одну людину, а на весь колектив у всіх його «горизонтально-вертикальних» зв’язках. 

Більшість рішень — кросфункціональні

Буває й так, що ми взагалі не приймаємо рішення, бо боїмося зробити неправильний крок. І в результаті не діємо, сподіваючись, що правильне рішення з часом прийде саме собою. Або ситуація «якось сама минеться».

Проте уникати рішень — не найкращий варіант, особливо якщо питання стосується розподілу робочих завдань та управління командою.

«Лідери не бояться приймати рішення. Це притаманно лише відомим» (Елліот Джаффа, експерт з психології людської поведінки та маркетингу).

Недарма кажуть, що вміння ухвалювати рішення — один зі стовпів ефективного керівництва.

Саме тому коли супроводжую бізнес-команди у розробці їх стратегій, завжди піклуюсь про забезпечення відповідних умов. Як фасилітаторка, яка має власний багаторічний управлінський бекґраунд, дбаю про якість процесу пошуку та ухвалення рішень, які будуть сприяти бізнесу ставати успішнішим, прибутковішим, авторитетнішим, впізнаванішим тощо. 

Так, навіть зараз. Ба більше, особливо в таких кризових умовах, у яких перебуває сьогодні український бізнес.

Тому ділюся досвідом з тими, для кого важливо, щоб команда навчилася ухвалювати якісні рішення. 

Що потрібно врахувати, щоб процес пошуку та ухвалення рішень був відмінно «прокачаний»?

  • Для якісного рішення завжди потрібен час на його обмірковування. Іноді учасників стратегічної сесії підводить хибна впевненість у тому, що часу на роздуми нема. Але це нерозумно, тому що поспіх може призвести до помилкових висновків, і в «сухому залишку» — до витрачених даремно грошей та втрачених можливостей.

  • Під час обговорення ідей не повинно бути однобокого підходу. Важливий баланс різнобічних стилів. Чудово, якщо серед учасників сесії є наполегливі «результатники», яскраві «креативники», скрупульозні «процесники» та потужні «фінішери». Тоді процес ухвалення рішення відбуватиметься на зовсім іншому рівні глибини.

  • Недостатньо лише ухвалити рішення. Важливо забезпечити його подальшу реалізацію. А це знову ж таки означає, що серед учасників заходу має бути баланс: на сесії мають бути представники різних підрозділів, у яких є достатньо повноважень для впровадження рішень у практичну площину. 

Крім того, має бути врахована специфіка їхніх цілей, зони відповідальності, функціоналу та інтересів. 

  • Важливо зрозуміти справжню суть проблеми. Це допоможе краще розставити пріоритети. Більшість помилок під час ухвалення рішень виникає через те, що учасники не до кінця розуміють проблему й відштовхуються не від неї, а від знайденого рішення. Розуміння проблеми та розставлення пріоритетів стане основою для ухвалення обґрунтованих рішень.

«Якщо ми справді зрозуміємо проблему, то відповідь вийде з неї, бо вона невіддільна від проблеми» (Джидду Крішнамурті, мислитель, духовний учитель)

За роки фасилітаційної практики сформувала перелік критеріїв для прийняття групою якісних рішень. 

Коли супроводжую бізнес-команди в їхньому стратегуванні, ці критерії завжди допомагають учасникам знаходити зважені та проривні рішення під свої задачі та потреби.

Критерії для ухвалення якісних рішень

  • У команди є максимально можлива інформація з обговорюваного питання

  • Рішення адекватне й відповідає актуальному політико-економічному та соціальному контексту

  • Враховується минулий досвід (якщо це необхідно)

  • Рішення максимально чітке й зрозуміле всім

  • Є вимірювальні показники щодо прогресу досягнення цілей

  • Враховано реальні та потенційні ризики, розглянуто варіанти їх мінімізації та/або нейтралізації

  • У команди є необхідні компетенції, рівень яких відповідає наміченим цілям і завданням

  • Для реалізації рішення є різні ресурси, або ж команда знає, де та як їх можна залучити додатково у разі потреби

  • Учасники процесу щиро вірять у результат впровадження рішення

І з чого ж варто почати представникам українського бізнесу зараз?

Наші реалії вимагають трансформації, змін. Ведення бізнесу та розвиток команди в умовах війни — це виклик. І, звісно ж, може виникнути бажання хоч у чомусь лишити все так, як є.

Але якщо ви хочете, аби ваша компанія, ваша організація не просто вижили, а й пройшли цей шлях гідно, варто ухвалити лише одне рішення — почати вдосконалювати підходи до напрацювання рішень.

Одним словом, ухвалити рішення про ухвалення рішень.

Які критерії застосувати та що врахувати — ви тепер знаєте.

А я продовжуватиму ділитися досвідом і знаннями, щоб бізнес в Україні ставав сильнішим й потужнішим.

Нові інструменти, практичні поради та реальні кейси читайте у наступних матеріалах на ЛІГА.Блоги.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи