Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2021 11:56

Чому наказ про призначення перевірки не можна оскаржувати окремо?

Керуючий партнер юридичної компанії Dobrolaw, адвокат

Нова практика Верховного Суду

Чергова податкова перевірка — і знову підприємець знаходить численні помилки інспекторів в процесі її проведення. Але тепер вже не вийде зібрати ці порушення та окремо оскаржити їх в судовому порядку. Нові правила встановив ВСУ в справі № 816/228/17 від 08 вересня 2021 року.

Велика Палата Верховного Суду зазначила, що неправомірність дій контролюючого органу при призначенні й проведенні перевірки не може бути предметом окремого позову, але може бути підставами позову про визнання протиправними рішень, прийнятих за наслідками такої перевірки.

При цьому підставами для скасування таких рішень є не будь-які порушення, допущені під час призначення і проведення такої перевірки, а лише ті, що вплинули або об`єктивно могли вплинути на правильність висновків контролюючого органу за результатами такої перевірки та відповідно на обґрунтованість і законність прийнятого за результатами перевірки рішення.

На підставі вказаного, Велика Палата не погодилася із позицією судів попередніх інстанцій у частині задоволення позову про протиправність наказу щодо призначення перевірки від 10 жовтня 2016 року № 1336, та закрила провадження в справі, оскільки такий спір не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

До того ж додатково вказала, що поняття «спір, який не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства» слід тлумачити в ширшому значенні, тобто, як поняття, що стосується тих спорів, які не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, і тих спорів, які взагалі не підлягають судовому розгляду»‎.

Виходить, що про позовні вимоги щодо визнання неправомірності дій контролюючого органу при призначенні та проведенні перевірки варто забути.

Крім того, колегія суддів Великої Палати Верховного Суду зробила ще декілька важливих висновків:

— лише дотримання умов та порядку прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок, зокрема, документальних позапланових невиїзних, може бути належною підставою наказу про проведення перевірки. З наказом про перевірку, відомостями про дату її початку та місце проведення платник має бути ознайомлений у встановлений законом спосіб до її початку.

— у разі, якщо контролюючий орган був допущений до проведення перевірки на підставі наказу про її проведення, то цей наказ як акт індивідуальної дії реалізовано його застосуванням, а тому його оскарження не є належним та ефективним способом захисту права платника податків, оскільки скасування наказу не може призвести до відновлення порушеного права.

Тож, підсумую: тепер ви не зможете окремо оскаржити неправомірність призначення податкової перевірки. Але раджу вам фіксувати всі зловживання з боку інспекторів чи будь-які інші процедурні порушення та звертатися  до надійного юриста, який сформує ефективну стратегію захисту ваших інтересів та пройде цей шлях разом з вами!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]