Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2019 22:58

Атестація прокурорів дала тріщину

Засновниця комунікаційної он-лайн платформи "Держслужба ФОРУМ"

В основному через те, що прокурори побачили чимало порушень законодавства в реформі.

Зокрема, Головне юридичне управління Верховної ради України визначило щонайменше 50 порушень Конституції України у законі щодо реформування прокуратури.

Порушення продовжуються вже не лише на папері, а щодо конкретних працівників. Наразі є перші -  звільнені ще до створення Офісу Генерального прокурора, ще до створення атестаційної комісії і ще до самої атестації.

Для допуску до атестації потрібно було підписати заяву встановленого зразка. Цією типовою формою заяви визначено, що прокурор, який її подає, повинен погодитись із тим, що під час проведення співбесіди та ухвалення рішення кадровою комісією може братися до уваги інформація, отримана від фізичних та юридичних осіб (в тому числі анонімно), яка не підлягає додатковому офіційному підтвердженню. Заяви про переведення, які не відповідають цим вимогам, не приймаються. Однак, на думку деяких прокурорів, така заява є неприпустимою і написали її у довільній формі.  При цьому вони не заперечували проти додаткової перевірки професійної компетентності, професійної етики та доброчесності за наявності обґрунтованих підстав вважати їх невідповідними необхідному рівню прокурора Офісу Генерального прокурора чи відповідній адміністративній посаді.

За невідповідність форми заяви було звільнено четверо працівників Генеральної прокуратури.

Детальніше про це можна почути у коментарі поки що начальника Управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка телеканалу «НАШ» сьогодні, 19.10.2019 об 17:27 (прямий ефір).

«Я підписав декілька документів. Якщо говорити з приводу самого проходження атестації чи переведення до Офісу Генерального прокурора, то я написав прохання перевести до Офісу Генпрокурора , друге - заяву про неможливість виконання Порядку, затвердженого Генеральним прокурором щодо проходження атестації, в якій передбачалося написання заяви встановленого зразка з погодженням на анонімки, тощо. І мотивував чому я не можу цього виконати: порушується велика кількість законодавства і, зокрема,  Конституція України. Я, як прокурор, який працює в органі, що наглядає за додержанням законодавства не можу собі дозволити погоджуватися з цими грубими порушеннями законодавства.

При цьому я ще попередньо написав Генеральному прокурору рапорт, у якому я виклав порушення, якими супроводжується ця атестація. І яка абсолютно не призведе до будь-якого очищення прокуратури, а призведе до стовідсоткового відновлення на посадах будь-кого із звільнених. На нього (рапорт – авт.)  реакції до теперішнього часу  не отримав» - говорить Сергій Горбатюк.

 Він вважає, що так, як організовано проведення атестації – це показуха.

«Ми мали можливість спостерігати як відбувалося це в поліції, як відбувалося в прокуратурі у 2015 році, як відбувалося в судах. І ми маємо можливість побачити як «реформувалися» на сьогодні всі ці органи і чи відбулися зміни. І так само й зараз це відбувається – через грубе порушення показушно проводять начебто атестацію, яка абсолютно не займається перевіркою конкретних порушень, допущених прокурорами» - пояснює Сергій Горбатюк.

 Сергій Горбатюк проводить аналогію переатестації співробітників міліції при реформуванні поліції, яка також мала порушення, які в подальшому дозволили більшості тих, хто не пройшов атестацію через суди поновитися на посадах і отримати компенсацію заробітної плати за час, який вони вимушено не перебували на роботі.

 «Все це я  виклав Генеральному прокурору, попередньо й усно розповідав  - ніякої реакції, написав відповідний рапорт -  не отримав реакції і, відповідно, написав ці заяви. Тому що я і ще ряд працівників не можуть погодитися з порушеннями закону. А вже ось учора чотирьох працівників, наших слідчих, було звільнено. Практично за те, що вони подали заяви невстановленого зразка» - обурюється начальник Управління спецрозслідувань.

Звільнені - слідчі, які займалися розслідуваннями справ: по діяльності порушення в системі господарських судів, по узурпації влади і по злочинній організації.

Сергій Горбатюк стверджує, що зазубрювання законодавства, тест на інтелект і співбесіда з невизначеним порядком і відсутніми критеріями - те, до чого зводиться атестація, проводиться, фактично, у незрозумілому ручному режимі, за незрозумілими правилами, які дозволяють всіх неугодних звільнити і поставити на посади тих, хто влаштовує.

 «І це абсолютно не стосується з’ясування професійної компетентності. Жодного тесту стосовно професійної компетентності немає, а те, що є не призводить до очищення органів прокуратури. Тому це є показухою, яка абсолютно не змінить ситуацію в органах прокуратури.

В органах прокуратури повинні працювати принципові люди, які відстоюють закон не дивлячись на будь-яку владу.

На сьогоднішній день з цією реформою більшість прокурорів не погоджується. Вони, фактично, примушені до порушення закону. Примушені – тому, що вони думають про сім’ї, про своє майбутнє. То кого ви хочете вибрати, якщо ви їх примусили порушувати закон, підписати такі заяви, кого ви хочете отримати в так званій новій прокуратурі України? Не буде ніяких змін за цією реформою!

 І нажаль жодного реагування на звернення до Генерального прокурора з цього приводу, які би дозволили по справжньому виявляти нечистоплотних і не доброчесних і тих, хто порушує закон нікого відгуку я не отримав» - зауважує коментатор.

 «Звільнено прокурора у справі про створення діяльної злочинної організації, яка, у тому числі, призвела до подій на Майдані, тобто злочинної протидії протестним акціям, про узурпації влади колишнім президентом, яка, у тому числі, в наступному призвела до цих подій і про створення діяльної злочинної організації в системі господарських судів тих часів. Ці слідчі, які були старшими в групі по цих справах були звільнені абсолютно незаконно. Тому що навіть те законодавство, яке обґрунтовує зараз цю реформу, зазначає, що слідчі не підлягають звільненню, якщо вони відмовляться писати заяву.

Вони просто можуть бути не переведені в Офіс. Але, не дочекавшись навіть створення Офісу, Генеральний прокурор їх звільнив. І, фактично, тим самим припинив рух у цих кримінальних провадженнях.

Це погано впливає на розслідування.

Навіть сама ця реформа, де не є головне – робота, а є головне – зазубрювання тестів, фактично, припинили роботу по справах кожного прокурора.

Ви вчіть закони, законодавчі акти, які в принципі не треба знати, якщо ти знаєш де знайти, а робота відходить на другий план. Тому що ті, хто буде зараз працювати якісно і повноцінно, не зможуть витратити час, щоб зазубрити ці закони. І, відповідно, вони поставлені у нерівне становище перед тими, хто закинув всю роботу сидить і вчить ці тести. Дуже багато проблем створюється цим, але абсолютно не вирішує проблему, яка існує на сьогоднішній день – люди, у більшості випадків, не мають захисту від прокуратури. Це головне, а не те, щоб вони (прокурори – авт.) знали (тести – авт.)» - зазначає Сергій Горбатюк.

 «Я написав таку саму заяву як і чотири звільнених наших працівники. Тобто, фактично, я вже вчора мав би бути звільненим.

Керівництво Генеральної прокуратури не підписало стосовно цього наказ. Можливо його в понеділок підпишуть. Тому складно тут щось спланувати на майбутнє. Але знову ж таки це абсолютно не зупинить мене відстоювати, щоб прокуратура, в кінці кінців, захищала закон, а не захищала чиїсь інтереси і не займалася показухою.

Це я буду продовжувати!».

 Якщо Сергія Горбатюка спіткає доля колег, він, безмовно, буде подавати до суду, адже є абсолютні підстави по відновленні на посаді. І навіть, якщо виявлять за результатами реформи когось не доброчесних, вони також зможуть відновитися. Адже у законі створені такі недолугості, які стовідсотково дають підстави для цього.

 «Навіщо тоді це робиться?» - запитує Сергій Горбатюк.

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]