Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2019 22:17

Конкурс на державну службу: алгоритм новітньої доби

Засновниця комунікаційної он-лайн платформи "Держслужба ФОРУМ"

Про новітню епоху – це жарт. Адже зміни не такі вже й значні. Новітність полягає, швидше, в загальному філософському підході до працевлаштування на державну службу.

Про новітню епоху – це жарт. Адже зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби від 25 березня 2016 р. № 246 (далі - Порядок) не такі вже й значні. Новітність полягає, швидше, в загальному філософському підході до працевлаштування на державну службу.

Замість передмови…

В останні роки неможливість викорінити корупційну складову під час прийому на посади, зумовило підвищену формалізацію процедури конкурсу. Однак, навіть досконале документування не вирішило питання ефективності управління персоналом на етапі найму на посади державної служби. Схоже нині вирішили попустити віжки і дати керівникам законні підстави обирати у свою команду співробітників. Зміни до законодавства про державну службу запущено Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19 вересня 2019 року № 117-IX (далі - Закон 117-IX). Ці зміни покликані спростити процедуру проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, а поруч з цим і процедуру звільнення з посад державної служби. Спрощення це, в основному, носить односторонній характер – можливість керівником без зайвої бюрократії прийняти чи звільнити державного службовця. Це надає реальні підстави для впливу на діяльність працівника і …на зловживання його трудовою здатністю та емоційним станом. Залишається сподіватися, що нові інструменти управління персоналом на державній службі керівники обернуть на користь для розбудови справді нової державної служби. А тим часом службам управління персоналом ніколи думати про філософію – у них конкурси на зайняття посад державної служби за умовами, що набули чинності з дня офіційного опублікування Змін, що вносяться до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби (далі – Постанова КМУ) - тобто від 25 вересня 2019 року.

Звісно, можна було б холоднокровно розібрати по атомам процедуру проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, дати власне тлумачення і пояснення. Однак для цього є Національне агентство з питань державної служби з цілою низкою територіальних управлінь НАДС, яким за посадою призначено надавати такі роз’яснення в максимально короткі терміни, бажано, ще до 25 вересня 2019 року. Тому не будемо відбирати у людей хліб і славу, а просто спинимося на деяких проблемах, з якими стикнулися служби управління персоналом в перші дні новітньої доби.

Де знайти…

На порталі Верховної Ради забули/не встигли до 25.09.2019 року внести зміни до Порядку і видати його у цілісному документі, як це було зроблено із Законом України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII (далі – Закон № 889-VIII). Ці зміни були оприлюднені лише на Урядовому порталі. Чи є це проблемою? У принципі – ні. Однак, працівникам служб управління персоналом приходиться працювати з недосконалим документом: тут читай, тут не читай…, що призводить до зайвих витрат часу.

Наразі у зведенні докупи інформації щодо проведення конкурсу на зайняття посад державної служби необхідно керуватися:

- Законом № 889-VIII, де вже є внесені зміни;

-Порядком, який можна побачити у базах даних законодавства України (здебільшого користуються Базою даних «Законодавство України» ВРУ -zakon.rada.gov.ua; Ліга:Закон  - ligazakon.net) – без нових змін станом на 01.10.2019 року.

- Постановою КМУ «Про внесення змін до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби» (Постанова КМУ) – де описані всі зміни до Порядку.

Як оприлюднити…

Разом з дописувачами комунікаційної платформи  «Держслужба ФОРУМ - FORUM Civil Service» ми спершу з’ясовували де знаходиться Єдиний портал вакансій державної служби НАДС і як туди зайти. Адже з 26 вересня 2019 року служба управління персоналом державного органу, в якому оголошено конкурс на зайняття посад категорії «Б» або «В», самостійно розміщує через особистий кабінет на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС, наказ (розпорядження) про оголошення конкурсу та умови його проведення, не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня підписання відповідного наказу (розпорядження).

У НАДС дали вказівку, що з метою реєстрації особистого кабінету та подальшої роботи на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС службам управління персоналом державних органів необхідно на електронну адресу [email protected] надіслати наступну інформацію: повне найменування державного органу, адреса місцезнаходження державного органу; прізвище, ім’я та по батькові адміністратора (адміністраторів); електронна пошта адміністратора. Після створення облікового запису на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС на вказану електронну адресу надійде повідомлення про підтвердження реєстрації особистого кабінету.

Як подавати/приймати документи…

Особа, яка бажає взяти участь у конкурсі подає в установленому порядку до конкурсної комісії інформацію, перелік якої не є тотожним у Законі № 889-VIII і у Постанові КМУ. Дещо рятує ситуацію те, що вимогою є інформація, а не завірені копії документів. Інформація вона й є інформація, її можна подати як у формі резюме (прописано у Постанові), так і в довільній формі (бо у Законі № 889-VIII чіткої вказівки до форми немає).

Тут ще виникає ризик шахрайства з боку кандидатів – бо в інформації можна написати що завгодно. Вимоги перевіряти і звіряти з оригіналами документів під час прийому документів немає, оскільки маємо ще одне нововведення – електронна подача документів на конкурс. Вона здійснюється через Єдиний портал вакансій державної служби НАДС, який для кандидатів на посади державної служби поки що закритий. Слід наголосити для кандидатів, що для подачі документів необхідно створити кваліфікований електронний підпис, який накладається на електронні документи, що подаються для участі у конкурсі.

Кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа (пункт 24, статті 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 5 жовтня 2017 року № 2155-VIII)

Надається електронний підпис акредитованими центрами сертифікації ключів (АЦСК). Наразі, для фізичної особи найпростіше це зробити у АЦСК ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» через ресурс «Приват24» чи у податковій (Державній фіскальній службі України) за місцем проживання.

Де закінчується комісія…

Практично вся процедура конкурсу на зайняття посад державної служби за етапами збереглася.

Рішення конкурсної комісії оформляється протоколом, який підписується присутніми на засіданні членами комісії, не пізніше ніж протягом трьох календарних днів після його проведення і зберігається в державному органі, в якому проводився конкурс, протягом трьох років.

Але віднині рішення конкурсної комісії не є остаточним для визначення переможця конкурсу. Конкурсна комісія державного органу, в якому проводиться конкурс, вносить суб’єктові призначення або керівникові державної служби пропозиції щодо визначених кандидатур або інформацію про відсутність таких кандидатур не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дати підписання відповідного протоколу. Тобто у протоколі зазначається не один переможець і другий за результатами конкурсу кандидат, а п’ять осіб, відібраних конкурсною комісією за всіма етапами конкурсу.

Недоречним за цих умов постає норма Закону № 889-VIII (пункт 4 статті 28), що  витяг із протоколу засідання конкурсної комісії є складовою особової справи державного службовця, якого призначено на посаду державної служби за результатами конкурсу.

І починається керівник…

Тобто наразі ми маємо цілком прозору процедуру, зафіксовану документально, визначення п’яти осіб, кандидатів-переможців з котрими, з метою визначення переможця (переможців) конкурсу, суб’єктом призначення проводиться  ще одна співбесіда.

Суб’єкт призначення - державний орган або посадова особа, яким відповідно до законодавства надано повноваження від імені держави призначати на відповідну посаду державної служби в державному органі та звільняти з такої посади. Тобто, здебільшого, це керівник державної служби, який підписував наказ про оголошення конкурсу.

Така співбесіда за рішенням суб’єкта призначення може проводитися уповноваженою (дивись – довіреною) ним особою.

Ні свідків, ні документального оформлення, ні критеріїв обрання переможця конкурсу серед п’яти рекомендованих не визначено.

Підтвердженням переможця є рішення керівника про призначення на посаду державної служби переможця конкурсу, а також оприлюднена інформація на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після визначення результатів конкурсу. Рішення про призначення на посаду державної служби керівником приймається не пізніше п’яти календарних днів з дня надходження результатів спеціальної перевірки у випадку та порядку, передбачених законодавством у сфері запобігання корупції.

Виходить, що інформація на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС має умовно юридичну силу?

Зрозуміло, що все це лише домисли і запитання, на які офіційні відповіді має надати НАДС.

Зокрема,

1. Після проведення тестування на категорію «В» які подальші кроки?

2. Хто проводить співбесіду і скільки є співбесід?

3. Яким чином фіксується співбесіда, якщо її проводить керівник?

4. І яким актом чи іншим документом керівник визначає переможця конкурсу?

Замість епілогу…

Ідеальний механізм той, що визрів, як осінній плід, у міркуваннях філософів, виплеканий науковими умами, випробуваний на макетах і моделях, втілений у пілотній версії і поступово введений у масовий вжиток. Мрія? Звісно. У нас все інакше. Згадався чомусь фрагмент Володимира Винокура «Здравствуйте, я тут нотки принёс...» : «Тут играем, тут не играем, здесь жирное пятно - рыбу заворачивали».

Як подали, так і співаємо. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи