Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2014 22:30

Так проводжали книгу між люди

Фоторепортаж із Національної спілки письменників України

            І в понеділок, та ще й 13-го, виявляється трапляються гарні вечори. Бо ж були, зізнаюся, скептики, які переконували, що в таку добу, мовляв, ні за що не варто погоджуватись на презентацію та обговорення нової книги в Національній спілці письменників України (НСПУ). Бо заклюють.

Щоправда вулиця Банкова довкруги офісу письменників вся була запруджена людьми в одностроях. Під адміністрацією президента бунтували військові, їх оточила міліція. Пробитися до  НСПУ було вельми непросто. Але в призначений час конференц-зал виявився переповненим. Ось як усе виглядало:

нпав

Під час обговорення книжки, письменник Олександр Глушко, колишній секретар Спілки письменників, багатолітній головний редактор журналу «Вітчизна», відмітив, що публіцистичне дослідження Олександра Горобця «Свічка на вітрі» настільки реальне і злободенне, як те, що в цю мить відбувається за вікном. Прочиніть кватирку, казав він, і ми опинимось у вирі кипучих пристрастей людей. Так само відкрийте книжку і ви знайдете відповідь на те, чому ці люди не в казармі чи на передовій, де потрібно зі зброєю в руках захищати рубежі Вітчизни від агресора, а бунтують у столиці, - резюмував промовець.

-Зверніть увагу, - казав Олександр Кіндратович, - останню крапку в рукописі автор поставив лише 27 серпня цього року, а через п’ятдесят днів ми вже обговорюємо її, як явище культурно-мистецького та політичного життя країни. Бо вона несе в собі заряд великої акумулятивності і для читачів, і для влади, якій би належало реагувати на порушені в творі проблеми.  А вони стосуються і інформаційної війни Росії проти України, і безпосередньо події на Донбасі…

ждл

      Письменники Олександр Глушко (ліворуч) та Віталій Карпенко.

    «Свічка на вітрі» - це глибоко патріотична розвідка в сутність нашого бурхливого життя, переконаний письменник Віталій Карпенко. Аналітика пост майданної епохи виявилася ще більш драматичною, ніж сам період повалення режиму В. Януковича, зазначив він. Тому книжка, яка заглиблюється в цю тематику, просто таки дихає проблематикою сьогодення. Автор шукає відповіді на питання, які крайнє тривожать більшість українців – чому в ролі окупанта виявився найближчий сусід, і як нам далі жити, коли частину території України анексовано, а іншу перетворено в сафарі?

         Поет Василь Губарець, душа романтична, говорив про мовно-стилістичні особливості твору. Висловився на той кшталт, що автор багато попрацював над мелодійністю твору, наситивши його яскравими метафорами, барвистими порівняннями, а особливо ж родзинками рідко вживаних прислів’їв. І це, за його переконанням, суттєво додає читабельності твору.

жзщ

Зал слухає аргументи Василя Губарця. 


При обговоренні нового публіцистичного твору виступили письменники Іван Кокуца, Олексій Кононенко, Ніна Гнатюк, Олексій Микитенко, політолог Леонід Топчієнко, кримінолог Анна Маляр, політики Віталій Кононов та Олег Оленюк, радник міністра культури України. доктор філософських наук Віктор Жадько, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

єждл


Слово має письменник Іван Кокуца. 

    

рпа

Виступає письменник Олексій Кононенко.

сву
   

Вів творче обоворення книги секретар Національної спілки письменників України Сергій Пантюк, поруч з ним - автор твору "Свічка на вітрі" письменник Олександр Горобець.   

длор

    Виступає політолог Леонід Топчієнко (праворуч), поруч із ним - відомий журналіст, розробник екологічних проблем у пресі Микола Пуговиця.

    Журналіст Юрій Шеляженко там же зауважив: «Книжку Олександра Горобця «Свічка на вітрі» читав критичним оком, як і будь-яку публіцистику. І якщо ця книжка примушує непокоїтися за наше майбутнє, то це не можна назвати її недоліком. Скоріше це її сильна сторона. Добра публіцистика завжди містить спірні тези та пробуджує від сну самозаспокоєння. А головне, як на мене, те, що ця книжка справді горить незгасимою турботою про Україну, як свічка за здравіє перед іконою Оранти. Міцність віри автора в силу духу українського народу та переконливість його аргументації не розчарують і не залишать байдужим прискіпливого читача».

       Модерував на зібрані секретар Національної спілки письменників України Сергій Пантюк. 

длор

Виступає відома українська поетеса Ніна Гнатюк. Анлізує не лише новий твір автора "Свічка на вірші", але й попередній - "Заручник спокуси..."

єжд

Промовець - головний "книжник" України Олександр Афонін.

лвр

Враженнями від прочитатного ділиться політик і громадський діяч Віталій Кононов. 

длор

А зараз слово матиме кримінолог, кандидат юридичних наук Анна Маляр. 

пак

Виступив на обговорені книги радник Міністра культури України, доктор філософії Віктор Жадько. Поруч із ним Михайло Сорока - багатолітній головний редактор газети "Урядовий кур'єр".

vds
Чи не найлегше було промовляти в залі журналісту Юрію Шеляженку, який до того вже встиг опублікувати на сторінках Інтернет видання «ТелеКритика» рецензію на книгу «Свічка на вітрі». Читайте її тут.

апе

Поміченим у залі був і доктор історичних наук Володимир Денисенко .

жєщш

На "проводах у люди" нової книги побували (справа наліво) доктор медичних наук, професор Олена М'яловицька, кандидат медичних наук Наталя Горобець, генерал внутрішньої служби Леонід Суботенко.

єєєє

Що важче: написати книгу публіцистики на 250 сторінок чи "учинити" цікавий дарчий підпис для читача?

Фото Романа Горобця та Аліни Симоненко.

***

    PS. Хто бажає отримати книгу, пишіть мені сюди - [email protected]

Кому хочеться почитати книжку в електронній версії, надаю адресу мого сайту - http://www.content.net.ua/registration/index.php?id=5417 Текст «Свічки на вітрі»  ви знайдете в розділі «Книги». Одне технічне зауваження: для того, щоб почитати всі матеріалу сайту, ліпше всього заходити на нього через браузер Explorer

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи