Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2013 13:04

Пов’язані особи. Новий вектор у судовій практиці

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

Судова практика в Україні з вирішення спорів з питань сплати податку на прибуток по господарським операціям з пов’язаними особами набуває нового (невтішного для платників податків) забарвлення.

Судова практика в Україні по питанню сплати податку наприбуток у діяльності з повязаними особамиможе піти дещо іншим напрямком. У зв’язку з цим уподаткових органів можуть з’явитися додаткові важелі впливу на платниківподатків, у т. ч. можливість коригування податкової звітності останніх та виходусуб’єктів господарювання з позаплановими перевірками.

На такий висновок наштовхує аналіз ухвали Вищогоадміністративного суду України від 04.09.2013 року, постановленої зарезультатами розгляду справи № 826/719/13-а, в якій відображено правову позиціюсуду касаційної інстанції з питань податкового обліку витрат, понесенихплатником у зв'язку з продажем товарів пов'язаним особам, за правилами, щодіяли до впровадження трансфертного ціноутворення.

Така позиція суду полягає в тому,що відповідно до норм пп. 153.2.6 п.153 ст.153 Податкового кодексу України в податковому обліку з податку на прибутоквитрати, понесені платником податку у зв'язку з продажем товарів пов'язанимособам, не можуть перевищувати доходи від такого продажу. При цьому поняттявитрат, понесених у зв'язку з продажем товарів, у розумінні зазначеної нормиПодаткового кодексу України,охоплює всівитрати, що підлягають урахуванню в податковому обліку у зв'язку зі здійсненнямвідповідної операції з продажу (в тому числі собівартість товарів), а не лишевитрати на збут, які передбачені пп. 138.10.3 п.138.10 ст.138 Податкового кодексу України. Ці витрати сукупно не можуть перевищуватидоходів платника податку від продажу товарів, робіт, послуг пов'язаній особі. Надлишоквитрат (перевищення їх суми над сумою доходу від продажу) не підлягаєвідображенню в податковому обліку з податку на прибуток.

Ця позиція викладена в листі Вищогоадміністративного суду України від 10.10.2013 р. № 1386/12/13-13 та доведена довідома до усіх адміністративних судів України.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи