Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2014 22:37

Зміна влади не змінила систему

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Нинішній склад Київради не виконує своїх обіцянок. На останній сесії Київради 3 липня депутати відклали розгляд питання про відновлення районних рад на невизначений термін: у профільному комітеті ради з питань місцевого самоврядування дійшли до висновку, щ

Політики неодноразово починали розмову про децентралізацію влади, про розширення і зміцнення прав громади, відновлення інституту виборності на районному рівні, переконували громадськість про необхідність переведення самоврядності на вищий, більш досконалий для сьогоднішньої реальності рівень.

Однак зміна влади не змінила систему. Коли 22 травня, за три дні до виборів, представник від партії Кличка Андрій Странніков заявив, що «УДАР» хоче «воскресити» районні ради в Києві , кияни, повірили у ймовірність відновлення громадського впливу на систему життєзабезпечення свого району. Проголосували, завели до Київради 78 представників «УДАРу» – в мажоритарних округах від партії «УДАР» обрано 48 депутатів, за партійними списками до Київради від «УДАРу» пройшли 30 депутатів, – які на сьогодні не вважають повернення самоуправління у столицю першочерговою потребою. Внесений депутатом фракції «Батьківщина» Тетяною Мелеховою до порядку денного останньої сесії Київради проект рішення, промерською депутатською більшістю був відкладений.

Узурпуючи владу в Києві, команда Януковича не ставила до уваги місцеву проблематику та інтереси жителів міста. Не йшло мови й про контроль громади за освоєнням бюджету, реалізацією інноваційних проектів, проведенням земельних аукціонів та тендерних конкурсів.

Сьогодні, коли з часу ліквідації київських 10-ти райрад пройшло 4 роки, можна констатувати – їх ліквідація негативним чином позначилася на побуті киян. Депутати райрад, як звичайні люди з «сусіднього будинку» були відкритими до комунікації та реальними до співпраці. Вирішуючи питання далекі від великої політики, вони тим самим забезпечували ефективну роботу різних служб і підприємств, установ і закладів, відповідаючи на пропозиції своїх виборців і реалізуючи ефективні для районів схеми управління житлово-комунальним господарством, охорони здоров'я, освіти, благоустрою. Щоденні проблеми киян – на лівому і правому берегах, були звичними й буденними, проте саме їх вирішення впливало на рівень життя кожного.

Згідно планів профільних комітетів та робочої групи Київради щодо відновлення роботи райрад, райради могли з’явитися вже у вересні, однак це рішення депутати згорнули ще на стадії розгляду, пообіцявши повернутися до нього наступної сесії. Чи не буде сьогодні з відновленням столичних райрад «come back» 2010 року? Наскільки популістськими є заяви представників команди Кличка щодо появи обранців районного рівня?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]