Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2015 14:38

Кошти киян витрачають на непрозорі тендери?

Ексдепутат Київської міської ради

Чи є саботажем вимога проведення аудиту та встановлення справедливих тарифів на проїзд, чи закупівля запчастин за завищеними цінами за кошти киян? Чи може саботаж - це витрачати кошти киян на непрозорі тендери?!

 

Коли д епутатом Київради «свободівцем» Русланом Андрійком та мною було напрацьовано і зареєстровано Проект рішення Київради, який передбачав проведення аудиту на міському транспорті, представники столичної влади наввипередки почали звинувачувати нас у популізмі та саботажі.

Проект рішення «Про призупинення дії Розпорядження КМДА № 66 від 30.01.2015 року «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і вартості проїзних квитків у міському пасажирському транспорті, який працює у звичному режимі руху», передбачав цілком адекватні міри.

М и пропонували здорову альтернативу. Нехай влада доведе адекватність такого підвищення тарифів. До того ж, це буде справедливо по відношенні до киян, яким так і не пояснили за що вони будуть платити саме удвічі більше.

Вказаний проект рішення був підданий жорсткій критиці та було знайдено низку суто формальних підстав аби банально не допустити його до розгляду по-суті на сесії Київради.

Проте, поки нас звинувачували у намаганні нашкодити міському бюджетові, у ЗМІ пройшла інформація про сумнівні тендери КП «Київський метрополітен». Так, КП "Київський Метрополітен" 28 квітня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ "ЄПК Україна" на постачання підшипників на суму 5,69 млн гривень.

Компанія "ЄПК Україна" заснована наприкінці 2013 року в Запоріжжі. Офіційним власником є віргінський оффшор "Дірфілд Юніверсал ІНК". Директором є Володимир Собакар, який також очолює фірму з аналогічною назвою Іноземне підприємство "Торговий дім ЄПК-Запоріжжя". Вона приписана на одній адресі й з має той самий телефон, що і переможець тендеру, і належить однойменному московському торговому дому, який входить у російську групу компаній "ЕПК" ("Европейская подшипниковая корпорація").

Тендерні ціни на деякі види замовленої продукції суттєво відрізняються від цін, які можна знайти на сайтах у російських постачальників. Наприклад підшипник 30-32315 ЛМ метрополітен купує за 1 656 гривень, тоді як у Росії його продають за 1 180 рублів, тобто 483 гривні - у чотири рази дешевше. Також підшипник 30-32613 М законтрактували по 1 258 гривень за штуку, у Росії він коштує 982 рублі, тобто 402 гривень - у три рази дешевше.

Єдиним критерієм оцінювання пропозицій була ціна, однак удвічі дешевша пропозиція "Альтіми" акцептована не була.

Таким чином, поки деяких депутатів звинувачували у саботажі через намагання добитися проведення прозорого аудиту на міському транспорті, останній проводить тендерні закупівлі, які наносять збитки міському бюджетові. Виникає логічне питання: хто саботажник? Чи є саботажем вимога проведення аудиту та встановлення справедливих тарифів на проїзд, чи закупівля запчастин за завищеними цінами за кошти киян? Чи може саботаж - це витрачати кошти киян на непрозорі тендери?!

В усякому разі, зрозуміло одне – такий стан справ не може влаштовувати ні киян, ні міського голову. Отож, звернувся до нього із депутатським запитом з вимогою втрутитися в ситуацію. Хотілося б знати і про його позицію в даному питанні.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]