Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2019 15:34

Оновлення ринку електроенергії

Партнер ЮФ "АНТІКА", заступник Голови Комітету з питань енергетики, нафти і газу Асоціації правників України

З 1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електроенергії, який має на меті створити здорову конкуренцію в галузі.

З 1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електроенергії, який має на меті створити здорову конкуренцію в галузі, дати можливість зайти на ринок новим гравцям (постачальникам та інвесторам), не збільшуючи при цьому ціну на електроенергію для населення. Чи готовий вітчизняний енергоринок працювати по-новому?

Обмежена кількість виробників електроенергії, «ручний режим» ціноутворення призвели до серйозних викривлень на ринку. Зокрема, вартість теплової генерації в нас вища, ніж у Європі, а ціни на атомну навпаки – нижчі. Дієвим способом змінити ситуацію на вітчизняному енергоринку є запровадження спеціальних заходів для посилення конкуренції, а також ринкових механізмів, насамперед безперешкодного імпорту електроенергії (е\е) та вільного доступу нових виробників. Окрім того, реформа енергетичного ринку була одним із зобов`язань України перед Європейським Союзом та умовою для отримання фінансової допомоги.

Перший крок до запуску нового ринку електроенергії був зроблений 13 квітня 2017 року, коли Верховна Рада прийняла Закон «Про ринок електричної енергії». Ним передбачено різні механізми купівлі-продажу е/е:

двосторонні договори – це ринок, де електроенергія купується за довгостроковими та двосторонніми контрактами. Їх укладають напряму виробники (генеруючі компанії) та споживачі е/е;

ринок «на добу наперед» - це ринок з періодом покриття – наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі та проводяться за день до періоду покриття; 

внутрішньодобовий ринок – ринок, на якому здійснюється торгівля е\е впродовж доби, після укладання всіх договорів на ринку «на добу наперед». 

Трансформація енергоринку

Раніше монополістами з постачання електрики були обленерго. Вони викуповували вироблену електроенергію та за регульованим тарифом постачали її споживачам. Варто зазначити, що існував невеликий перелік гравців, які купували та постачали вироблений струм за нерегульованим тарифом. Оплату від споживачів обленерго передавали «Енергоринку», після чого ці кошти розподілялися між виробниками та оператором мереж «Укренерго».

В результаті впровадження реформи енергоринку з 1 січня 2019 року відбувся розподіл функцій, які донедавна здійснювали обленерго, а саме за обленерго, як власникам мереж, залишилася функція розподілу е\е, в той час як постачанням електроенергії мають право займатися компанії, які отримали відповідну ліцензію.

22 травня 2019 року Кабінет Міністрів  ухвалив статут двох державних компаній, створених на базі «Енергоринку», які мають забезпечити стабільність ринку електроенергії: «Оператор ринку» та «Гарантований покупець».

«Оператор ринку» забезпечує функціонування ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку, а також здійснює організацію купівлі-продажу електричної енергії для доби постачання на підставі ліцензії.

«Гарантований покупець» викуповує електроенергію у об`єктів відновлюваних джерел енергії за гарантованими державою цінами та забезпечує її реалізацію.

Щоб вберегти населення від збільшення тарифів, Кабінет Міністрів 12 червня 2019 року ухвалив Постанову №512 «Про внесення змін до Положення про покладання спеціальних обов`язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії». Згідно з цим документом, на державні компанії «Укргідроенерго» та «Енергоатом» покладається спеціальний обов`язок (ПСО). Відповідно до нього «Енергоатом» продаватиме 75% виробленої електроенергії «Гарантованому покупцю» та не більше 15% - операторам системи розподілу та оператору системи передачі (НЕК «Укренерго»). «Укргідроенерго» відповідно 20% та 15% згенерованої е\е.

З 1 липня електроенергія продається-купується на підставі відповідного договору з постачальником. При цьому споживачі електроенергії повинні мати укладені договори з  операторами систем розподілу або передачі. Відтак споживачі – як підприємства, так і приватні особи – зможуть обирати собі постачальника.

За новими правилами, вартість електроенергії залежатиме від обсягів споживання, графіків розрахунку, платіжної дисципліни та періоду доби, в який споживається е\е. В пікові години тариф буде вищим, вночі – нижчим. Зміни в першу чергу торкнуться промислових споживачів.

Стан підготовки до запуску ринку

Чи готовий енергетичний ринок України працювати по-новому? Так. Чимало для цього вже зроблено. Та є ще важливі питання, які й досі залишаються відкритими.

Зокрема:

1. Досі немає затвердженого порядку проведення електронних аукціонів за двосторонніми договорами, які дозволили би державним генеруючим підприємствам (понад 65% балансу України) долучитися до цього сегменту ринку.

2. Незатверджена процедура сертифікації та моніторингу одиниць генерації, що є учасниками ринку допоміжних послуг – ринку, на якому енергокомпанії зможуть надавати (продавати) оператору системи передачі допоміжні послуги для забезпечення стабільного енергопостачання. До прикладу, для регулювання частоти струму тощо.

3. Необхідно продумати механізм, який би при застосуванні ПСО унеможливив маніпуляції даними щодо споживання з боку постачальника універсальних послуг та операторів системи розподілу.

4. Потрібно розробити та впровадити підзаконну нормативно-правову базу, яка передбачена Законом «Про ринок електричної енергії».

Сподіваємося, що для коригування цих та інших моментів знадобиться небагато часу, й ринок електроенергії України буде працювати дійсно по-новому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]