Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.11.2014 13:38

У лавах Коаліції може відбутися розкол напередодні місцевих виборів

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Місце універсальної опозиційної сили залишається вільним і зваба посісти його може з’явитися у когось з нинішніх членів Коаліції.

Розуміння того, що сьогодні вкрай важливо працювати в команді, вкрай важливо. І якщо сьогодні Кабмін і коаліція пройдуть через це розуміння - що кожен може мати скільки завгодно амбіцій, але головне вміти працювати в команді - тоді все буде добре. Якщо ні, то протестні настрої будуть зростати і у кожного учасника Коаліції з'явиться бажання демонструвати свою позакоаліційність в дусі опозиції, хоча б емоційно.

За його словами, через те, що вибори до місцевих рад відбудуться осінню 2015 року, а не весною (як це передбачалося останнім часом), деякі учасники Коаліції можуть почати критикувати владу, сподіваючись напрацювати додаткові бали.

Тобто є великий шанс, що якщо цей Кабмін працюватиме погано, то для того, щоб виграти місцеві вибори, деякі політичні гравці, особливо якщо їхніх представників у Кабміні не буде, захочуть більш жорстко критикувати владу і Уряд. І якщо не виходити з Коаліції, то, принаймні, демонструвати себе як опозиціонери.

Додайте до цього репліку Президента про консенсусний підхід - коли рішення вважатиметься прийнятим Коаліцією в тому випадку, коли його підтримують всі п’ять фракції Коаліції. А заява однієї фракції в стилі середньовічного річпосполитівського «Не позволям!» може, незважаючи на достатню кількість голосів, завалити прийняття закону чи постанови.

Нагадаю, що у попередній Коаліції одна чи дві фракції (групи) постійно відмовлялися голосувати за той чи інший законопроект, але тоді рішення приймалися за допомогою позафракційних.

У даному випадку, такий варіант голосування не передбачається. Враховуючи обидва фактори, можу точно прогнозувати, що вже через кілька місяців конфігурація Коаліції може бути змінена або через невдачу Уряду, або через передбачуваний популізм деяких коаліціянтів.

Чи це смертельно небезпечно? Ні! В суспільстві завжди є певний відсоток невдоволених громадян і дуже небезпечно, щоб вони стали прихильниками нинішньої «опозиції» - «Опозиційного блоку».

Щоправда, залишаються позапарламентські опозиційні сили, такі як «Свобода» і «Комуністична партія». Але далеко не кожен незадоволений Порошенком чи Яценюком готовий буде консолідуватися з Шуфричем, Симоненком чи Тягнибоком.

Місце універсальної опозиційної сили залишається вільним і зваба посісти його може з’явитися у когось з нинішніх членів Коаліції. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]