Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2014 13:08

Вимагаю від РФ надати офіційну інформацію щодо льотчиці-героїні Савчен

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Звернувся до В.Путіна, голови Слідчого комітету Російської Федерації, Генерального прокурора РФ та Прокурора м. Вороніж з вимогою надати офіційну інформацію щодо місця перебування та стану здоров’я Надії Савченко та негайно повернути її на територію Україн

Звернувся до В.Путіна, голови Слідчого комітету Російської Федерації, Генерального прокурора РФ та Прокурора м. Вороніж з вимогою надати офіційну інформацію щодо місця перебування та стану здоров’я Надії Савченко та негайно повернути її на територію України.

 

Всім українцям і всьому світові очевидним є факт викрадення Н.Савченко РФ, оскільки вона не залишала територію України добровільно і була доставлена на територію Російської Федерації примусово. Крім того, викрадення Н. Савченко є черговим підтвердженням тісної співпраці між Російською Федерацією та терористичними організаціями, що діють в східних регіонах України.

 

15.07.2014 Європейський суд з прав людини розпочав провадження по справі Надії Савченко проти Російської Федерації. Справі надано статус пріоритетної. Адже відповідно до міжнародно-правових норм, викрадення людей вважається тяжким злочином. Так, згідно проекту «Кодексу злочинів проти миру і безпеки людства» (1996 року), «Римського статуту Міжнародного кримінального суду» (1998 року), «Міжнародної конвенції для захисту всіх осіб від насильницьких зникнень» (2006 року) викрадення людей вважається злочином проти людяності.

 

Оскільки російська сторона проігнорувала запити Генпрокуратури України до Генпрокуратури РФ щодо співробітництва у справі Н.Савченко, то у нас є побоювання, що російська прокуратура не лише нехтує правами нашої громадянки, а й порушує власні російські закони. Поки ми знаємо про місце перебування Надії лише зі слів її адвокатів. Але заяви адвокатів - це не офіційна інформація від російської влади, яку російська влада може спростувати.

 

Відомості про факти порушення прав і свобод людини і громадянина, а також про факти порушення законності органами державної влади та їх посадовими особами, відповідно до ст. 7 Закону РФ «Про державну таємницю», не підлягають віднесенню до державної таємниці і засекречуванню. 

 

Як відомо, військовослужбовець Збройних сил України, офіцер-льотчик, 33-річна Савченко Н. В. брала участь в антитерористичній операції (АТО) на Сході України як доброволець у складі батальйону територіальної оборони «Айдар» і була взята в полон терористами поблизу с. Металіст (Луганська обл.) 17.06.2014.

 

08.07.2014 стало відомо, що Савченко Н.В. знаходиться в СІЗО м. Воронеж (Російська Федерація). Про факт «затримання» громадянки України було повідомлено в посольство України в РФ. Офіційно слідчі органи РФ повідомляють, що Савченко Н. В. була затримана 30.06.2014 на території Російської Федерації, куди вона приїхала добровільно 23.06.2014. Сама затримана категорично заперечує факт добровільного перетину українсько-російського кордону, стверджуючи, що на територію РФ вона була доставлена примусово.

 

Савченко Н. В. висунуто обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ст. 33, та ст. 105 КК РФ («посібництво у вбивстві двох і більше осіб у зв'язку із здійсненням службової діяльності, загальнонебезпечним способом, з мотивів політичної ненависті, вчинене групою осіб»). Савченко Н. В. звинувачують у тому, що вона нібито причетна до вбивства російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які загинули 17.06.2014 недалеко від Луганська.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]