Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2014 10:22

За подвійне громадянство треба ввести кримінальну відповідальність

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону № 4116 від 7 лютого 2014 р. про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за не повідомлення громадянином України про набуття іноземного громадянства.

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону № 4116 від 7 лютого 2014 р. про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за не повідомлення громадянином України про набуття іноземного громадянства.

Авторами законопроекту є я та мої колеги народні депутати України від фракції «Батьківщина»: Леонід Ємець і Андрій Павловський.

Нещодавній скандал з можливим подвійним громадянством деяких високопосадовців: М. Азарова, А. Клюєва та інших, а також інформація про те, що чимало громадян в певних регіонах окрім українських паспортів мають ще й російські чи румунські, створюють проблему подвійного громадянства надзвичайно актуальною. Уявіть собі, високопосадовці, які мають доступ до державної таємниці, які керують країною є не громадянами України, а громадянами іншої держави. Не є громадянами України, бо українська Конституція не допускає, щоб громадянин України був ще й громадянином іншої країни. Але проблема в тому, що заборона подвійного громадянства проголошена в Конституції, але жодної відповідальності за подвійне громадянство не передбачено. І ми цю ситуацію вирішили виправити.

У статті 4 Конституції України зазначено: « В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом». У статті 2 Закону України « Про громадянство України» передбачено принцип єдиного громадянства.

Даний законопроект підготовлений з метою підвищення рівня національної безпеки та збереження суверенітету України, недопущення впливу іноземних держав на внутрішню та зовнішню політику України, збереження державної таємниці.

Вказаним проектом Закону вносяться зміни до Кримінального Кодексу України, додається додаткова стаття, в якій передбачено покарання у вигляді позбавлення волі громадянина України у випадку порушення ним обов’язку щодо повідомлення про набуття іноземного громадянства.

В залежності від міри зловживання подвійним громадянством, передбачено штраф в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або позбавлення волі на строк від трьох до десяти років. Прийняття цього законопроекту дозволить зменшити кількість осіб, які мають подвійне громадянство. Найменша міра відповідальності передбачається для рядових громадян, які, маючи незаконне подвійне громадянство, не користуються своїм голосом на виборах. А найбільша - для чиновників, які мають доступ до державної таємниці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]