Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2013 15:30

Янукович помстився закордонним українцям за підтримку Євромайдану

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зростання видатків пов’язаних із галуззю культури відбувається значно повільніше, ніж загалом зростання бюджету. Цього року різниця складає 16,5%. Це ледве покриває плановану інфляцію.

Зростання видатків пов’язаних із галуззю культури відбувається значно повільніше, ніж загалом зростання бюджету. Цього року різниця складає 16,5%. Це ледве покриває плановану інфляцію.

 

Дві години знайомства з Держбюджетом, не дають можливості оцінити його повністю. Але це зроблять за мене економісти. Я ж особисто звертаю увагу на те, що стосується моєї роботи, точніше, моєї сфери відповідальності – культури.

 

Поточні витрати культури (зарплати, комунальні послуги тощо) зростають так само, як і в інших галузях, тому звернемо увагу на більш важливий аспект – бюджет розвитку. Тобто, бюджет того нового, що можна створити в культурі. Так от, він удвічі менший, ніж у 2012 році. Та й з тих 56 млн. грн., які передбачені, реальним фінансовим ресурсом забезпечені лише 7 млн. грн., а інші 49 млн. грн.. бібліотеки, музеї, заповідники повинні будуть заробити самі. Єдиний спосіб, як це реально можна зробити - це здати бібліотеки під борделі, заповідники під дачі можновладцям, а музеї просто можуть продати найцінніші експонати. Отакі ідеї закладені в бюджеті Януковича-Азарова. Тому, безумовно, той, хто його підтримає – злочинець.

 

Треба звернути увагу на окремі програми, по яких реально передбачено зменшення фінансування.

 

Припустімо, суттєво зменшується підтримка творчо обдарованих дітей та молоді, регіональних культурних ініціатив та аматорського мистецтва, поповнення експозиції музеїв та репертуарів театрів, забезпечення розвитку та застосування української мови. В 2012 році на це виділили 87,1 млн. грн., в 2013 – 34,1 млн. грн., а на наступний рік заплановано лише – 21,2 млн. грн.

 

За статтею бібліотечна та музейна справа, виставкова діяльність, здійснення культурно-інформаційної та культурно-просвітницької діяльності сума та сама, навіть інфляція не врахована, практично на тому ж рівні – 300 млн. грн. Фінансова підтримка друкованих періодичних видань культурологічного напрямку на тому ж рівні, але реально зменшуються видатки на газети мовами нацменшин. Тобто, розвиватимуться лише російськомовні видання.

 

Для шанувальників українського кіно повідомлю, що замість передбачених на створення і розповсюдження національних фільмів в цьому році зі 145,1 млн. грн. на наступний рік передбачено - 113,9 млн. грн. Вдвічі зменшили підтримку Національної спілки кінематографістів. Було 5,5 млн. грн., а стало 2,9 млн. грн.. Та що там! Гранти Президента молодим діячам мистецтва в галузі кінематографії й ті теж зрізали удвічі.

 

Крім того, вдвічі зменшили суму на пошук і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій.

 

«Відкусили» й від таких статей, як заходи з відтворення культури нацменшин, заходи Української Всесвітньо Координаційної Ради, заходи з реалізації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, заходи щодо встановлення культурних зв’язків із українською діаспорою, заходи щодо зміцнення зв’язку закордонних українців з Україною та забезпечення міжнародної діяльності у сфері міжнародних відносин. У 2011 році було виділено 8,7 млн. грн., у 2012 – 2,7 млн. грн., у 2013 - 3,3 млн. грн., а на наступний заплановано -1,6 млн. грн..

 

Тож тема, якою так козиряла влада – здулася. Хай нацменшини виживають хто, як зможе?! А що стосується закордонних українців, то це, мабуть, плата за підтримку Євромайдану.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]