Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2013 12:36

Мінкульт на мою вимогу перевірить чи дійсно на Вінниччині хочуть знищи

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

На моє звернення щодо запобігання можливому знищенню Будинку Коцюбинського у м. Бар Вінницької області Міністерство культури України звернулося до Вінницької облдержадміністрації з проханням перевірити викладені у зверненні нардепа факти.

На моє звернення щодо запобігання можливому знищенню Будинку Коцюбинського у м. Бар Вінницької області Міністерство культури України звернулося до Вінницької облдержадміністрації з проханням перевірити викладені у зверненні нардепа факти.

 

Нагадаю, до мене звернулася громада з повідомленням про те, що Будинок Коцюбинського огородили будівельним парканом, з нього знята табличка, яка засвідчувала його статус як пам’ятки, тому це викликає побоювання, що пам’ятку знесуть.

 

Статус пам’ятки історії місцевого значення під № 313 будинок М.Коцюбинського отримав у 1971 році рішенням Вінницького обласного виконавчого комітету депутатів і трудящих.

 

Зазначений будинок був побудований на початку ХІХ ст. Під час Другої світової війни в підвалах і кімнатах будинку зберігалася сіль, якою просякнуті стіни приміщень на всю її товщину. Внаслідок виходу солей почала руйнуватися підлога, покриті стіни, осипатися штукатурка. Капітальний ремонт будинку здійснили у 1948 році. У 1964 у ньому було відкрито Музей М.Коцюбинського. Однак сіль продовжувала руйнувати будинок. Наступні капітальні ремонти у 1966 та 1973 роках, а словами вінницької влади, результатів не дали. Саме тому було прийнято рішення перенести музей в інше приміщення. З того часу будинок пустував. 

 

Крім того, я вже отримав відповідь від Вінницької облради на своє звернення, в якому мені повідомили, що Будинок Коцюбинського дійсно хочуть розібрати, бо врятувати його нібито не можливо. Шкода, що Мінкульт настільки далекий від знання ситуації щодо стану унікальних об’єктів культурної спадщини в Україні. І в даному випадку замість того, щоб швидко і адекватно реагувати на проблему, вони втягуються в переписку. Тому я в понеділок передам Міністру відповідь від облради і якщо не відчую зацікавленості, то буду знову звертатися до Прокуратури. На мою думку, українська влада має зробити все, щоб зберегти цей унікальний об’єкт, який пов’язаний з життям видатного письменника України Михайла Коцюбинського.

 

Я вже звернувся до Прем’єр-міністра М. Азарова з проханням взяти ситуацію під особистий контроль, створити робочу групу зі спеціалістів даної галузі і зробити все можливе, щоб врятувати даний будинок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]