Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2013 11:12

Чи дійсно Мінкульт не знав про ймовірність руйнування Будинку Коцюбинс

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Мінкульт не знає нічого про те, що у м. Бар Вінницької області зібралися знести Будинок Коцюбинського. Міністерству відомо лише те, що пам’ятку передали у користування Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирю для відкриття в ній недільної школи та

Мінкульт не знає нічого про те, що у м. Бар Вінницької області зібралися знести Будинок Коцюбинського. Міністерству відомо лише те, що пам’ятку передали у користування Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирю для відкриття в ній недільної школи та пристосування будівлі під Музей М.М.Коцюбинського після проведення ремонтних робіт.

 

Це стало очевидно з відповіді Міністерства культури України на моє звернення з приводу побоювання громади щодо знесення Будинку Коцюбинського, який обнесли будівельним парканом.

 

Насправді, як повідомлялося, за висновками Державного підприємства Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій, Будинок Коцюбинського був визнаний аварійним і досяг фізичного зношення понад 80 %. Саме тому, на думку Інституту, його доцільно повністю розібрати та відновити як історичну пам’ятку через реконструкцію, практично будівництво нового будинку, за архітектурним виглядом розібраного.

 

Якщо справді Мінкульт не знав про те, що існує висновок, який допускає знесення будинку, не надавав ніяких дозволів на позбавлення будинку статусу пам’ятки і наразі дійсно намагається зупинити руйнування Будинку Коцюбинського - це позитив. Звичайно, погано те, що Мінкульт не тримає руку на пульсі, але в даному випадку вся відповідальність лежатиме на місцевій владі, яка тишком-нишком хотіла вчинити злочин.

 

В той же час, в тому, хто винен має розібратися прокуратура. Саме тому я звернувся до прокуратури Вінницької області з проханням провести розслідування та вжити відповідних заходів прокурорського реагування, в тому числі і на основі отриманих мною відповідей від Міністерства та Вінницької ОДА.

 

Якщо ж Міністерство культури знало про ймовірність руйнування пам’ятки і покриває злочинців, ми дуже скоро про це дізнаємося.

 

Статус пам’ятки історії місцевого значення під № 313 будинок М.Коцюбинського отримав у 1971 році рішенням Вінницького обласного виконавчого комітету депутатів і трудящих.

Нагадаємо, будинок Коцюбинського огородили будівельним парканом, через що громада забила на сполох. Люди бояться, що пам’ятку знесуть, оскільки з будинку була знята табличка, яка засвідчувала його статус пам’ятки.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]