Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2013 12:31

За Києво-Печерську лавру має відповідати держава, а не чернеча громада

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Церковникам потрібно передавати майно Лаври не у користування, а в безкоштовну оренду. А реставрувати та контролювати ситуацію зі станом об’єктів повинна держава, створивши, можливо, спеціальний підрозділ в Мінкульті чи, принаймні, в Києво-Печерському запо

Церковникам потрібно передавати майно Лаври не у користування, а в безкоштовну оренду. А реставрувати та контролювати ситуацію зі станом об’єктів повинна держава, створивши, можливо, спеціальний підрозділ в Мінкульті чи, принаймні, в Києво-Печерському заповіднику.

 

Так відповів на запитання журналістів щодо небезпеки розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічому монастирю) 79 об’єктів на території святині.

 

В принципі, в самій передачі якихось споруд релігійним громадам в безоплатне користування я не бачу нічого поганого, якби не йшлося про споруди на території Києво-Печерської лаври, яка наповнена пам’ятками. Адже всі ми пам’ятаємо, як кілька років тому церковники знищили пам’ятник архітектури, збудований в другій половині XIX ст. – ворота та огорожу на в’їзді до Нижньої лаври.

 

Дотепер держава регулярно виділяла Лаврі, як церкві, а не як заповіднику, значні кошти на різноманітні ремонтні та реставраційні роботи в ній. Тепер, згідно закону, витрати на утримання споруд нестиме релігійна громада.

 

І в цьому полягає велика небезпека. Адже якщо навіть при фінансуванні держави, пам’ятки в Лаврі все одно руйнувалися, то тепер, коли за їхній стан відповідатиме лише релігійна громада, вона, вочевидь, не зможе утримувати їх в належному стані. Та й не правильно буде, коли невелика релігійна громада витрачатиме божевільні гроші на утримання потужного об’єкта культурної спадщини, який має світове значення.

 

Тому перш ніж передавати церковникам ще щось, треба провести ревізію того, що їм вже передано: перевірити всі ці об’єкти чи вони досі існують (а за його інформацією не всі), і в якому стані вони знаходяться.

 

Саме тому я звернувся до Мінкульту з проханням провести ревізію будівель та споруд, які наразі знаходять у користуванні монахів Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]