Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2013 13:18

Підготував рекламну революцію в інтересах споживача

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Пропоную змінити в рекламі формат тексту-попередження про шкоду куріння, алкоголю та самолікування.

Пропоную змінити в рекламі формат тексту-попередження про шкоду куріння, алкоголю та самолікування.

 

Відповідну ініціативу подав на розгляд ВРУ у формі проекту Закону України № 2459а «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог висвітлення обов’язкової інформації в рекламі)».

 

Сьогодні значна  кількість реклами містить обов’язкову інформацію, але остання надається у формі, що не дозволяє прочитати, побачити, почути та зрозуміти її.

 

Наприклад, у рекламі на радіо номер ліцензії фінансових установ оголошується у темпі, який швидший, ніж сприймає людина. Застереження щодо надмірного споживання алкоголю друкується видовженим вгору шрифтом, або додаткові умови акцій вказуються маленьким шрифтом у посиланнях та зносках, що не можливо прочитати. Навіть я, людина, яка має незначні проблеми із зором, не можу розгледіти цей текст. Що тоді говорити про людей, які мають значніші проблеми із зором, або просто неуважні.

 

Як результат, вказана реклама несе в собі елементи недобросовісності, що може ввести споживачів реклами в оману, має ознаки замовчування та недостовірності.

 

Відповідно до проекту закону, формат, шрифт, розмір тексту, темп швидкості мовлення, гучність, голос та інші способи поширення посилань, зносок, застережень, пояснень та іншої обов’язкової інформації визначеної даним законом повинні відповідати формату основної частини рекламного повідомлення. А також передбачається, що рекламодавці та виробники реклами зобов’язані надавати повну інформацію про товар у вигляді пояснень, застережень тощо в рекламному повідомленні.

 

Така вимога за форматом стосується:

 

- Тексту попередження в рекламі лікарських засобів, медтехніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я»;

 

- Тексту попередження в рекламі тютюнових виробів та алкогольних напоїв, а також знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються дані вироби та напої: «Куріння може викликати захворювання на рак», «Надмірне вживання алкоголю шкодить вашому здоров'ю»;

 

- Інформації про рекламу послуг, що надаються з використанням електрозв'язку, в тому числі телефонного (зміст рекламованої послуги, її вартість, вікові та інші обмеження; платне або безкоштовне використання каналу телефонного зв'язку при наданні рекламованої послуги і вартість однієї хвилини телефонного зв'язку при отриманні послуги у відповідному регіоні; повне ім'я, найменування, адресу надавача рекламованої послуги). Чинна норма вимагає подавати дану інформацію шрифтом не менше половини розміру шрифту, яким подано номер телефону, що використовується для надання рекламованої послуги.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]