Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2013 11:05

Валуєвський циркуляр треба засудити на державному рівні

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Парламенті зареєстровано Проект постанови № 2296а «Про 150-річчя Валуєвського циркуляру як ганебного акту, спрямованого на знищення української мови».

У Парламенті зареєстровано Проект постанови № 2296а «Про 150-річчя Валуєвського циркуляру як ганебного акту, спрямованого на знищення української мови».

 

Ініціаторами проекту є я та Олесь Доній.

 

Метою запропонованого проекту Постанови Верховної Ради України є засудження Валуєвського циркуляру та офіційне визнання трагічних наслідків цього циркуляру для української нації.

 

Ми повинні згадувати не лише приємні сторінки історії нашої країни, але й неприємні та злочинні дії, які відбувалися щодо українців. Валуєвський циркуляр – один з найбільших юридичних злочинів, вчинених Російською імперією щодо нашої нації. Ми повинні пам’ятати, про цей указ для того, щоб зрозуміти деякі проблеми нашої нації щодо сфери вживання української мови, які є наслідками того указу.

 

Російська імперія хотіла перетворити велику цивілізовану розвинуту давню мову – українську мову - в розмовний діалект, в суржик.

 

Давайте бути щирими: і сьогодні багато чиновників, як мені здається, послуговуються не Конституцією України, яка дає повні права українській мові як державній, і навіть не паразитуючими законами про мову, а Валуєвським циркуляром. Ми повинні зробити все, щоб не лише той указ, а й його дух був знищений в головах тих, хто пише нові закони, і хто формує Україну як державу.

 

Проектом Постанови передбачено рекомендувати Кабміну Міністрів утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо150-річчя Валуєвського циркуляру як ганебного акту, спрямованого на знищення української мови. А також, висвітлити згадану тему в ЗМІ та провести у вищих навчальних закладах України тематичні лекції, науково-практичні конференції та круглі столи.

 

Циркуляр міністра внутрішніх справ П. А. Валуєва : http://www.ukrhistory.narod.ru/texts/miller-pr1.htm

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]