Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2013 12:26

Регіонали ініціювали законопроекти, які остаточно знищать археологічні

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Кіровоградська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури закликає нардепів не приймати законопроекти щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок № 1208 про внесення змін до деяких законодавчих актів України

Кіровоградська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури закликає нардепів не приймати законопроекти щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок № 1208 про внесення змін до деяких законодавчих актів України та 1208-1 про внесення змін до Земельного кодексу України та до інших законодавчих актів у сфері земельних відносин, ініціаторами яких є депутати ПР. Відповідно до цих законопроектів, компетенція органу охорони культурної спадщини під час землевідведення зводиться до випадків, коли в межах земельної ділянки знаходиться пам’ятка культурної спадщини включно з охоронною зоною, або ж сама ділянка знаходиться в історичному ареалі. Цими ж законопроектами органам охорони культурної спадщини забороняється вимагати проведення будь-яких обстежень та експертиз. Таке звуження компетенції пам’яткоохоронних органів остаточно ставить під великий сумнів майбутнє археологічної спадщини України. А особливо археологічну спадщину Кіровоградщини, яка залишається одним із найменш обстежених регіонів країни на предмет наявності об’єктів археології. Разом з тим, відповідні законопроекти не узгоджуються із чинним законодавством з охорони культурної спадщини. Відповідно до ст. 54 Конституції України культурна спадщина охороняється законом, а держава забезпечує збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність. Відтак, згідно ст. 1 Закону України «Про охорону культурної спадщини» до культурної спадщини відносяться всі об’єкти культурної спадщини, а не тільки пам’ятки, увагу яким приділено в згаданих законопроектах. Отже, ці законодавчі інновації декларують спрощення відведення земельних ділянок і загострюють проблему охорони культурної спадщини. Ці Проекти Закону по регламенту мають бути розглянути підкомітетом з питань охорони та популяризації культурної спадщини, в якому головою є я. Тому впевнений, що члени підкомітету не підтримають зазначені проекти законів. Крім того, підкомітет рекомендуватиме Комітету ВРУ з питань культури і духовності також не підтримувати зазначені законопроекти.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]