Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2016 17:33

Чому тарифи на газ постійно зростають? Уряд вважає українців дурними?

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Ст.13 Конституції України - Земля та її надра є об'єктами права власності українців. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Ст.13 Конституції України - Земля та її надра є об'єктами права власності українців. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Але власник не розуміє, чому виконавець права власності призначає таку сплату за користування тим, що за Законом належить йому

22 липня на сайті НАК «Нафтогаз України»  з явилося повідомлення про те,  що  у другому кварталі 2016 року Україна не здійснювала імпорт природного газу в Україну. (Нафтогаз поновив закупівлю газу за власний кошт у європейських постачальників у липні). Водночас липень в Україні відзначився хвилями обурення громадян щодо чергового суттєвого зростання цін для населення на опалення з 01.07.20016р. Низкою Рад різних рівнів прокотився парад прийняття мораторіїв щодо заборони дії підвищених тарифів, що є, фактично, в деякій мірі перевищенням повноважень.

З останнього – сьогодні, 26 липня, депутати Полтавської обласної Ради надали згоду (51 з 69 осіб)  на заборону підняття тарифів з комунальних послуг. Але ж такі рішення мають лише рекомендаційний характер та не мають юридичної сили. Єдине зважене рішення, яке в Україні було прийнято місцевою владою з даного питання – Львів чітко заявив, що встановлення таких тарифів не може бути реалізовано без одночасного підняття соціальних стандартів, підняття рівнів заробітних плат та пенсій.

по тарифам- мораторий Яценюк Гройсман.jpg


Висловлю найголовніше питання, яке обурює мене як фінансиста за фахом, директора підприємства, що надає населенню комунальні послуги (ТОВ «БілоцерківВода») та політика нової формації:  для чого тим саме пенсіонерам надавати жебрацькі субсидії, якщо можна підняти їм пенсії? Навіщо представників бюджетної сфери влада робить рабами та принижує оформленням субсидій, які вони не утримують в руки, чавить їх гідність, наглядно демонструючи зайвий раз  їм самим та усім іншим, що на заробітну плату бюджетника вижити неможливо? Це після таких дій ми керівництво країни очікує, що молоді українці підуть вчитися на вчителів та лікарів, щоб в майбутньому принизливо бігати за оформленням субсидій?

Як депутат Київської обласної Ради, я підготувала відповідний депутатський запит до прем’єр-міністра В.Гройсмана задля того, щоб Кабінет міністрів України, як орган, який встановлює ринкові ціни на газ та ціни для населення надав повну інформацію, з яких причин відбулося таке зростання ціни на газ. Коли встановлюються тарифи на газ для населення, повинно бути розуміння не тільки економічної обґрунтованості даного тарифу, а й чи зможе людина заплатити за цим тарифом.

Для того щоб було зрозумілим всім нам, з чого складається тариф, повинні бути відомими наступні фактори, які, я зазначу, якщо ми прагнемо жити в цивілізованому демократичному суспільстві, повинні бути відкритими, чіткими та прозорими:

-          яким є баланс вітчизняного видобутку газу в країні  та придбаного;

-          яка ціна видобутку вітчизняного газу, ціна виробнича а не ринкова. Адже ринкова ціна формується за зовсім іншими принципами;

-          яку долю з загального обсягу споживання в Україні займає  імпортований газ;

-          яка вартість того імпортованого газу;

-          який обсяг імпортованого газу направляється на пряме споживання населенню та на теплопостачання;

-          Яким чином в споживанні українцями газу відпрацьована програма енергоефективності?

Й тільки після з ясування всіх без виключення пунктів можна говорити про обґрунтованість даного тарифу. Щоб бути конструктивними, я й підготувала відповідний запит. Наразі цифри, які називаються з екранів телевізорів, повністю не підтверджені жодними офіційними документами.

Спілкуючись із населенням на особистих прийомах громадян, щодо політики держави в сфері комунальної сфери я чую два непорозуміння: чому така ціна на газ для населення? Та я не можу  пояснити людям, чому така ціна, тому що я не знаю! Казати, що таку ціну встановив Кабмін? Виникає друге логічне запитання: а на підставі чого він її встановив,  де офіційні розрахунки та тлумачення?

Я очікую на чітку зважену відповідь, аби я на своєму рівні мала змогу донести до людей ті пояснення.

Повертаючись до питання надання субсидій населенню, зазначу ще один фактор, дуже бентежить пересічних громадян: вони дуже бояться тих переплат по субсидіях, які на сьогодні вже сформувалися на особистих рахунках споживання газу, це досить великі суми по приватному сектору, в межах 5000 - 10000 грн. Влада каже, що надає субсидії, але, як я раніше вже зазначала в інтерв’ю про газ "НАК "Нафтогаз" - офшор в законі?" – користувачі субсидій мають шалені передплати до нормативного споживання. Вони бояться, що ці гроші просто заберуть. Багато людей говорять про те, що вони не тільки отримували субсидію на газ, а й робили авансові платежі. Чи забере держава ці гроші?

Тому, після отримання відповіді за своїм запитом наступним своїм кроком я бачу підготувати звернення до людей із повноцінним поясненням, яким чином перерозподілятиметься ця передплата, що сформувалася зараз на особистих рахунках внаслідок отримання субсидій.  Наразі відповіді на це ніхто не може дати. Точніше, відповідь одна - тому що субсидія вам нараховувалася по нормі, а по факту ви споживали менше.

Має бути якесь визначене єдине правило, відповідно до якого влада вийде та розповість людям, чому саме так а не інакше. А якщо існуючі правила шкодять своїм громадянам та призводять до значного погіршення життя українців, їх необхідно усувати.


26.07 -1 деп запит ціни на газ-.jpg

26.07 -2 деп запит ціни на газ-2(1).jpg

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]