Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2019 13:11

Сага про землю. Що насправді заважає скасувати мораторій на продаж землі?

Керівник спецпроектів комунікаційного агентства RMA

Парламент відклав скасування мораторію через протести. Це зовсім не дивно в умовах, коли більшість українців дуже насторожено ставляться до цього питання.

Відеоблог для селян

На відео біля старенького елеватора – кілька десятків селян обступили Президента Володимира Зеленського. Він заспокоює їх: іноземцям землю не продаватимемо, обмеження встановимо на рівні 10 тисяч гектарів у одні руки. «Люди бояться, що землю відберуть рейдери», щиро зізнається главі держави один із чоловіків. Зеленський заспокоює, мовляв, усе буде добре.

Розмова з місцевими фермерами у селі Червона Слобідка Київської області виглядає дуже щирою. Президентський відеоблог дає відповіді на болючі питання, які справді хвилюють аграріїв. Але є одна проблема. Цей блог – крапля, яка розчиняється у інформаційному морі опонентів. Комунікаційно влада «всуху» програла зняття мораторію на продаж землі. І це не вина особисто Володимира Зеленського. Так було завжди. Протягом усіх років незалежності урядовці так і не спромоглася провести потужну кампанію про земельну реформу. Водночас, противники земельного ринку простими і зрозумілими аргументами змогли зафіксувати величезні фобії в головах більшості українців. 

Битва за землю

«Ви продаєте Україну, руйнуєте основи економічної і політичної незалежності, і ви є сьогодні винуватцями геноциду проти свого народу і залежності України від американців!» Такі слова головного українського комуніста Петра Симоненка прозвучали на одному з засідань Верховної Ради майже двадцять років тому. Якраз тоді Рада уперше встановлювала тимчасовий мораторій. Двадцять років! Що змінилося за цей час? У риториці противників реформи майже нічого. Хіба що одним з головних облич протесту проти ринку землі стала лисина епатажного Іллі Киви.

За 20 років ми побачили багато високочолих дискусій стосовно моделей ринку землі в Україні, обмежень, які потрібно встановити, та запобіжників, що убезпечать селян. Усі спроби провести інформаційну кампанію про ринок землі завжди виглядали приблизно так: люди ліберальних поглядів переконують інших людей ліберальних поглядів, що мораторій слід скасувати якнайшвидше. Але ж головна цільова аудиторія тут – це селяни, власники земельних паїв. Саме їх слід переконати в тому, що ринок землі їм вигідний. Їм ніхто нічого так і не пояснив. 

Землю – селянам

Як мала б виглядати комунікаційна кампанія про ринок землі?

Насамперед, треба бути свідомим, що її тривалість в ідеалі мала б становити рік чи навіть два. Перша частина це – емоційна кампанія. Важливу роль тут мають відіграти зірки шоу-бізнесу і загалом люди, які вміють подобатися селянам. Ключове завдання «емоційних» комунікацій – створити і «продати» власникам паїв привабливий образ їх самих після земельної реформи.

Друга частина – це масштабна роз’яснювальна кампанія. Умовно кажучи, плакат формату А3 «Головні кроки земельної реформи» має висіти на дверях кожної сільради, кожного поштового відділення і кожного відділення «Ощадбанку». А інфографічний відеоролик «Ключові переваги ринку землі» кожен селянин має побачити якнайменше тричі.

І, звичайно, перед тим як починати будь-яку кампанію, було б непогано заборонити профільному міністру Тимофію Милованову в будь-який спосіб коментувати цю тему.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]