Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.02.2022 17:35

Домогосподарство, або як парламентарі хочуть змусити сім’ї щорічні здавати декларації

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

Погляд юриста на законопроект "Про домогосподарства (домоекономіку)"...

Поки закордонні делегації одна за одною відвідують Україну, надаючи їй фінансову, військову та політичну підтримку, а українці хвилюються, що буде завтра, у Верховній Рада України (яка то на канікулах, то на карантині...) 21.01.2022 зареєстровано законопроект № 6539 із красивою назвою «Про домогосподарства (домоекономіку)».       

Ознайомившись із текстом законопроекту, можна зрозуміти, наскільки творчі, а головне ініціативні народні обранці у сфері оподаткування.

Отже, що ж таке «домогосподарство» та чим нам це загрожує?

Ст. 2 даного законопроекту визначає: домогосподарство – це особа або сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життєдіяльності, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують та витрачають кошти. Ці особи можуть перебувати в родинних стосунках або стосунках свояцтва, не перебувати у будь-яких із цих стосунків, або перебувати і в тих, і в інших стосунках.

Індивідуальне домогосподарство – домогосподарство, що складається із однієї особи, яка проживає в окремій житловій одиниці або займає в якості мешканця окрему кімнату (кімнати), але не об’єднана з будь-ким, хто проживає в цій житловій одиниці з метою утворення спільного господарства

 Членами домогосподарства є фізичні особи, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об'єднують свої кошти та витрачають їх, незалежно від того, чи перебувають такі особи у сімейних чи родинних відносинах, їх віку, статі, дієздатності.

Кількість членів домогосподарства не обмежується. Одна фізична особа впродовж звітного фінансового року може входити виключно до одного домогосподарства. 

А тепер все те саме, лише людською мовою. 

Якщо ви проживаєте з кимось на одній житловій площі, то ви всі складаєте домогосподарство. Якщо ви живете один чи то в квартирі, чи то в кімнаті, то ви – індивідуальне домогосподарство.

Зверніть увагу, що глобально ніхто нікого не питав, чи хочемо ми вважатись цим самим домогосподарством.

Чи означає це, що якщо ви сьогодні купили картоплю, а сусідка по квартирі, яку ви разом винаймаєте, оселедця, і разом це з’їли на вечерю, то ви «частково об’єднуєте свої кошти та витрачаєте їх», а отже, підпадаєте під визначення цього самого домогосподарства?

Далі ще цікавіше: «одна фізична особа впродовж звітного фінансового року може входити виключно до одного домогосподарства». Але якщо ви раптом вирішите роз’їхатись з тією самою сусідкою, з якою вчора їли оселедець з картоплею? Пардон, дівчатка, не можна...бо ви домогосподарство, і «протягом звітного фінансового року можете входити виключно до одного домогосподарства»! 

Як після такого не згадати радянський фільм «Іван Васильович змінює професію», в якому є фраза: «Чи не могли б ви розлучитись в наступному кварталі, адже наш будинок бере участь у конкурсі «Будинок зразкової культури та побуту», а ви своїм розлученням на статистику псуєте».

Навіщо це все? – спитаєте ви...

Для реалізації соціально-економічного права громадян на гідне життя – скажуть ініціатори законопроекту (принаймні, саме так вони написали в ст. 1 даного документу). 

І це ще не всі цікавинки. Виявляється що домогосподарство може здійснювати підприємницьку (економічну) діяльність, визначену частиною третьою цієї статті, без реєстрації фізичної особи - підприємця за умови: подання річної податкової декларації домогосподарства; ведення такої підприємницької (економічної) діяльності лише членами домогосподарства, а річний дохід не повинен перевищувати суму 8 мільйонів гривень.

До видів підприємницької (економічної) діяльності, що дозволяється провадити без реєстрації фізичної особи – підприємця, належать: 

перукарські та косметологічні послуги;

юридичні консультації; 

послуги домашньої прислуги;

догляд за хворими або немічними особами; 

надання індивідуальних уроків (репетитора); 

індивідуальне виховання дітей (гувернер);

послуги пов’язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням; 

ремонт взуття, одягу, побутових текстильних та трикотажних виробів, килимів та килимових виробів, шкіряних, галантерейних та дорожніх виробів, меблів, радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури, електропобутової техніки та інших побутових та офісних приладів, годинників, інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів;

технічне обслуговування і ремонту музичних інструментів;

послуги з прання та прасування білизни та інших текстильних виробів;

роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами з лотків і на ринках;

послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом;

послуги з перевезення вантажу;

діяльність у сфері ресторанного господарства;

інші види робіт, до яких залучаються члени цього домогосподарства, крім видів діяльності, що підлягають ліцензуванню та відносяться до незалежної професійної діяльності відповідно до закону.

Дія частини другої цієї статті не розповсюджується на домогосподарства, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння та на всі ліцензовані види діяльності.

Виходить, що дохід у 8 млн грн не приваблює депутатів, тому можна працювати навіть без реєстрації ФОП?! То з якого дива ви зараз до всіх пристібались із цим РРО? А як бути із ЄСВ, лікарняними тощо? 

А тепер, як то кажуть, «вишенька на торті».

Доходами домогосподарств законопроект пропонує вважати: 

 - заробітну плату та інші прирівняні до неї виплати, отримані найманими працівниками на підставі трудового договору (контракту) від роботодавців - підприємств, установ, організацій або самозайнятих фізичних осіб - підприємців;

- винагороду за видами підприємницької (економічної) діяльності, визначеними статтею 5 цього Закону;

 - грошове забезпечення, грошові винагороди та інші виплати, одержані військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, а також визначених Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» членами сім’ї, батьками, утриманцями загиблого (померлого) військовослужбовця, грошової компенсації, що виплачується військовослужбовцям за належне їм для отримання жиле приміщення;

 - винагороду за виконання цивільно-правових договорів, у тому числі суми виплат чи відшкодування за такими договорами;

 - прибуток від діяльності самозайнятої особи (фізичної особи – підприємця та фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність) за видами підприємницької (економічної) діяльності, які не визначені статтею 5 цього Закону;

 - стипендію (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту;

- пасивні доходи; 

- виграші, призи, подарунки;

- доходи від продажу власновирощеної сільськогосподарської продукції, побічних лісових користувань, за здану (продану) вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних та кольорових металів, соціального трансферту;

- страхові виплати, страхові відшкодування або викупні суми, отримані за договорами страхування, у тому числі за договорами довгострокового страхування життя, страхування довічних пенсій;

- виплати з недержавного пенсійного забезпечення.

 Вибачте, але все вищеперелічене є особистими окремими доходами кожної людини, які отримуються у відповідності до чинного законодавства, і з яких сплачуються податки, передбачені Податковим кодексом України. З якого дива мої доходи раптом стали доходами домогосподарства лише тому, що я з кимось проживаю (або «прописана» – це, до речі, окреме питання). 

І останнє. Якщо домогосподарство не є юридичною особою (керівник якої має право вчиняти ті чи інші дії), а я не уповноважувала будь-кого, з ким проживаю на одній площі, вчиняти від мого імені чи в моїх інтересах якихось дій, то представник / уповноважена особа (до речі, ще потрібно визначити як та чи інша особа стане тим самим представником і чим підтвердить свої повноваження) домогосподарства має право:

підписувати та подавати від домогосподарства річну податкову декларацію;

отримувати від членів домогосподарства та податкових органів інформацію щодо доходів членів домогосподарства та сплачених з них сум податку на доходи фізичних осіб з метою реалізації домогосподарством права на соціальний трансферт та права на податкову знижку;

за наслідком звітного фінансового року звертатись до податкового органу за місцем обліку домогосподарства за отриманням відомостей щодо доходів кожного з членів домогосподарства та сплачених з них сум податку на доходи фізичних осіб;

Представник (уповноважена особа) домогосподарства зобов’язаний:

вести спрощений облік доходів і витрат членів домогосподарства відповідно до Порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України;

з метою отримання соціального трансферту подавати до податкового органу за місцем обліку домогосподарства за наслідками звітного фінансового року податкову декларацію;

представляти інтереси домогосподарства в податкових органах та органах соціального захисту населення.

 Законопроект ще містить багато чого цікаво, але суть одна: змусити осіб, які проживають (чи прописані) на одній площі, здавати колективну податкову декларацію!

 Далі буде...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]