Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2015 00:50

Результати розслідування падіння AIRBUS A321

Науковий співробітник відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Стаття спрямована на всі, без винятку, сегменти читачів. Основна мета: донести до пересічних громадян необхідність формування критичного мислення, шляхом зіставлення фактів. В якості прикладу обрано розслідування причин падіння лайнеру в Єгипті.

Сталася трагедія.

  31 жовтня у 5:49 ранку Airbus A321[1, 2]вилетів з аеропорту Шарм эль Шейх, що в Єгипті, в напрямі до Санкт-Петербургу. В 6:13 літак зник з радарів, двома хвилинами пізніше його уламки впали на Синайському півострові в радіусі 20 . В результаті падіння загинуло 224 особи, з них: 217 пасажирів, 7 членів екіпажу, 199 дорослих і 25 дітей. Сталася наступна трагедія в якій постраждали ні в чому не повинні люди. Невгамовний біль стискає груди. Перед очима фото загиблих окремих осіб, цілих сімей. В голові не вкладається, що люди повернулися з відпочинку саме так. Яке горе, які страшні емоції і болюча реальність рідних загиблих. Мучить тільки одне питання, як таке могло статися? Новина облітає весь світ, збираються екстрені наради, рапортують експерти, політики. Прості смертні в очікуванні результатів. На початку розслідування вже стає зрозумілим, що кожна сторона буде відстоювати ту позицію, яка буде їй максимально вигідною, вже таке проходили. Пропоную разом провести своє власне розслідування спираючись на ту інформацію яка є у відкритому доступі. І сформувати особисту думку. 

Думки експертів: Чому розбився Російський літак?   

Шукаючи відповідь на запитання, розглянемо версії, експертів різних країн. В день трагедії 31 жовтня 2015 року за заявою France Press літак збили бойовики «Ісламської держави». Російське керівництво, в особі Міністра транспорту Росії Максима Соколова, відкинуло будь які припущення, відносно подібних стверджень. В заяві телеканалу Sky News Аравії, зроблено припущення, що це терористичний акт, який було здійснено з землі. Трохи згодом Російське агентство ТАСС, заявило, що перед зникненням літака, командир лайнеру запросив посадку у зв’язку з несправностями радіостанції.

2 листопада 2015 року Авіакомпанія «Когалим Авіа» констатувала – причина катастрофи – ураження зовні. Цього ж дня, телеканал Sky News Аравії, заявив, що Каїр відкидає можливість зовнішнього впливу на лайнер.

3 листопада 2015 року телеканал CBS передає, що Американські супутники зафіксували тепловий спалах у момент катастрофи. В цей же день російська агенція ТАСС повідомила, що на місці трагедії, виявлено елементи, які не належать до конструкції літака. На каналі BBC президент Єгипту Абдул-Фаттах Халил Ас-Сиси , назвав інформацію про теракт – пропагандою.

4 листопада 2015 року CNN повідомили про перехоплення переговорів ісламістів, які свідчать, що саме вони заклали вибухівку в літак. Єгипетське видання «Аль-Масрі Аль-Яум», заявило, що причина катастрофи – вибух в одному з двигунів. А на ресурсі COUCASREVIEW було розміщено відео, на якому бойовики ІДІЛ заявили, що літак знищено, через російські атаки в Сирії. Трохи пізніше, Міністр закордонних справ Великої Британії констатував, що катастрофу спричинив вибуховий пристрій, який знаходився на борту літака.

5 листопада 2015 року представник Білого Дому Джош Ернест надав таку версію, що авіалайнер розбився через вибух бомби. Прес-секретар президента Росії – Дмитро Пєсков, наголосив, що не можна виключати жодної версії, оскільки це може зробити лише компетентні органи, будь які припущення, він назвав спекуляцією. В цей же день відбулася розмова президента Росії Володимира Путіна та Прем’єр Міністра Великої Британії Девіда Кемерон а. В розмові президент Росії підкреслив, що при оцінці причин трагедії, необхідно спиратися на інформацію, яку буде отримано в ході розслідування.

6 листопада 2015 року Радіостанція «Эхо Москви» та французький телеканал France 2, надали інформацію від «не названого» експерта розслідування в Єгипті, ніби то на записі бортових самописців, чути звук вибуху, це створює підстави для вивезення російських туристів з території Єгипту. В. В. Путін, погодившись с ФСБ, дав згоду на евакуацію росіян з Синайського півострова. Спікер Пісков Д. надав коментар, в якому заявив, що таке рішення ні в якому разі не пов’язано з катастрофою А321.

8 листопада 2015 року в прямому ефірі «Шустер LIVE » виступив доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Національного авіаційного університету Кулик Микола Сергійович [ 3 ]. Він припустив дві версії: Перша – це теракт, Друга – не справності двигуна. У своєму виступі професор повідомив, що у літака Airbus A 321 у 2001 році, була несправність пов’язана з тим, що у Бейруті він зачепився за бетону огорожу. В результаті чого літак було відправлено на капітальний ремонт, який по суті передбачає повну розбірку судна і заміну всіх силових елементів, особливо високонавантажених. Потім було досліджено кожен елемент окремо, різними способами, тому після такого ремонту не можливо припустити тріщину, або якісь ще несправності чи деформації, які б не можливо було не замітити. Враховуючи, те що відпав цілий сегмент повинні були бути суттєві пошкодження. Але як сказав Микола Сергійович, цікаве інше. Чому екіпаж не встиг відреагувати? Можна припустити, що відбувся вибух, причому як у хвостовій так і носовій частинах. За статистикою, хімічні, диверсійні вибухи на літаках трапляються кожного року, але не один випадок не призводить до таких наслідків. Екіпаж завжди має можливість відреагувати та боротися.

  Розслідування: Що відбувається коли причиною падіння літака є не справність літака або помилки екіпажу?

  Розглянемо на прикладах нюанси падіння літаків за двома версіями, які було висунуто експертами: не справність літака чи помилки екіпажу або вибух (теракт). Катастрофа Ту-154 на Шпіцбергені (також відома як Інцидент біля гори Опера). Авіакатастрофа сталася 29 серпня 1996 року. Авіалайнер Ту-154М авіакомпанії «Внуковські авіалінії» виконував рейс VKO 2801 за маршрутом Москва – Лонгйір. Але при заході на посадку в аеропорту Свальбард лайнер в керованому польоті врізався в гору Опера на острові Шпіцберген в 14,2 км від аеропорту [4].

Як все відбувалося? У 07:55 UTC- Coordinated Universal Time (9:55 CEST- часовий пояс Central European Summer Time ) екіпаж запросив інформацію про видимість для того, щоб почати зниження до Лонгйіра, але  зв'язок з центральним управлінням повітряного руху (далі ЦУПР) був відсутній і ця інформація не була отримана.

У 7:56 була отримана інформація від диспетчерів Лонгйір про те, що розташування інших повітряних суден дозволяє зниження до висоти 1800 метрів. Екіпаж спробував запросити дозвіл на використання злітно-посадкової смуги (далі ЗПС №10), але цей запит був неправильно переведений. Повторний запит на використання ЗПС №10 був знову не зрозумілий через нерозуміння терміна «Runway In Use», який означає, що ЗПС активна і використовується для зльотів і посадок, але буквально може бути переведений як «зайнята». У зв'язку з цим екіпаж вирішив використовувати ЗПС №28 [5, 6]. Починаючи з висоти 3000 м і до моменту катастрофи зниження проходило в умовах інструментального заходу на посадку з автоматичною стабілізацією, навігація вироблялася штурманом.

У 8:10 UTC лайнер знизився до 1524 метрів. 8:15:32 UTC лайнер виконав розворот і у 8:16:28 ліг на курс 160°. Поки екіпаж пристосовувався до напрямку вітру, стався збій електронного механізму управління тангажу, що в 8:15:58 змусило пілота відключити канал управління тангажу сервоприводом системи управління. Знову включений він був у 8:16:42 UTC.

У 8:17:08 екіпаж розпочав виконання розвороту до 300° від курсу з відхиленням 155°. У 8:17:57 штурман сказав: «Ах, на траверзі, видалення 8 миль», на що диспетчер через 2 секунди відповів: «Правильно». Це була остання розмова між екіпажем і диспетчером. У 8:18:30 пілот відключив канал автопілота. Надалі автопілот був включений тільки на крен. Після того як літак перетнув глісаду і відхилився на курс 290°, в екіпажі виникла суперечка про те, чи вчасно був здійснений розворот.

8:19:06 другий пілот висловив свій сумнів. В результаті було скоєно маневрування і рейс 2801 ліг на курс 306°. Замість повернення на курс екіпаж продовжував рухатися правіше, рухаючись майже паралельно курсу.

У 8:20:17 командир повітряного судна наказав виконати розворот до 291° і в результаті пориву вітру літак ліг на курс 300°. Рейс 2801 почав зниження для посадки в 8:20:24. У 8:21:13 був початий і через 11 секунд закінчено коригувальний маневр, після чого був зайнятий курс 300°. Літак знижувався зі швидкістю 5-7 м / с. У 8:22:05 він почав виконувати лівий розворот і відразу ж увійшов в зону турбулентності, створювану оточуючими горами. Під час заходу на посадку неодноразово спрацьовувала сигналізація небезпечного зближення із землею, що означало висоту від землі менше 750 м. В останній раз сигнал звучав 9 секунд і тривав до моменту зіткнення з горою. У 8:22:23 UTC (10:22:23 CEST) рейс VKO +2801 врізався в гору Опера на висоті 907 метрів в 14,2 км від аеропорту Шпіцбергена і правіше на 3,7 км від посадкового курсу. Він був повністю зруйнований, всі 130 пасажирів і 11 членів екіпажу загинули, з яких 72 особи – українці. Враховуючи, те, що зниження почалося у 07:55, а зіткнення з землею трапилося у 08:22, минуло 27 хвилин, майже пів години.

  Що відбувається коли причиною падіння літака є теракт?

  Рейс PA103 вилетів з Лондона у 18:04 UTC і взяв курс на Нью-Йорк. Трагічні події на борту «Діви морів» розвивалися стрімко. У 19.02 в багажному відсіку літака стався вибух. У зовнішній обшивці утворилася діра діаметром близько 10 дюймів. Перш ніж пасажири встигли збагнути, що відбувається, вийшло з ладу електрообладнання, і салони занурилися в темряву. Поперек фюзеляжу, перед лівим крилом утворилася тріщина. Під тиском зустрічного повітряного потоку передня частина фюзеляжу розлетілася на шматки. Пасажирів з перших рядів кинуло в безодню, деяких разом з кріслами засмоктало в турбіну двигуна. У пасажирських салонах на ілюмінаторі миттєво утворився лід. Дихати на такій висоті неможливо - не тільки через холод, а й через декомпресію, і люди знепритомніли. Сильний вітер зніс розвалений лайнер на схід, і через 36 секунд після вибуху ця махина, включаючи чотири працюючих на повній потужність, авіаційних двигуна, впала на містечко Локербі, на південному заході Шотландії.

Як згодом встановили фахівці міністерства транспорту Великобританії, носова частина літака фактично була відірвана від фюзеляжу протягом трьох секунд з моменту вибуху, її задерло вгору і розвернуло вбік хвостової частини, після чого вона відлетіла назад, збила третій двигун і впала на землю на деякій відстані від міста Локербі. Основна частина фюзеляжу продовжувала рухатися вперед та вниз, а досягнувши висоти 5800 м, перейшла в практично прямовисне падіння [7], при цьому фюзеляж розвалювався на частини. Першою впала центральна секція з крилами. Ще один великий уламок фюзеляжу врізався в житловий будинок в півмилі на північний схід. Незабаром з'ясувалося, що вибух стався з лівого боку багажного відсіку, де розміщувалися дві вантажні платформи і дванадцять контейнерів. У результаті катастрофи загинуло 270 осіб (259 на борту літака і 11 на землі).

  …А тим часом життя йде своєю чергою

  Виходячи з фактів власного «розслідування» не складно сформувати свою особисту точку зору. І для цього не обов’язково бути експертом. Достатньо підняти матеріли попередніх розслідувань і спів ставити, не в хитрий спосіб події. …А тим часом життя йде своєю чергою. Політики розповідають казочку про солом’яного бичка. Донбас, здригається від снарядів. Активісти виборюють місце під сонцем. Родичі загиблих самотужки долають біль втрати. І від всього, що відбувається моторошно.

 

Список використаних джерел:

 

1.   Aviation Safety Network > ASN Aviation Safety Database > Type index > ASN Aviation Safety Database results [Electronic resource] - Access: http://aviation-safety.net/database/types/Airbus-A320-series/losses

2.   France - Mulhouse - Airbus A320 Crash during auto landing [Electronic resource] - Access: https://www.youtube.com/watch?feature=player_ embedded&v=bzD4tIvPHwE

3.   «Шустер LIVE » спутниковый телеканал 3S.TV (Amos 2/3, at 4.0°W) [Електронний ресурс].- Режим доступу: http :// show - online . tv /108- shuster - live -2014- telekanal - inter . html

4.   Вікіпедія [Електронний ресурс] - Катастрофа_Ту-154_на_Шпицбергене

5.    На месте Авиакатастрофы Ту-154 (Шпицберген) 1996 год [ Электронный ресурс] - Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=b0ri4w4yRxI

6.   Расшифровка речевого самописца самолета Ту-154М RA-85621, выполнявшего 29 августа 1996 г. рейс 2801 Москва-Лонгйир (Шпицберген): [ Электронный ресурс] - Режим доступу: http://www.airdisaster.ru/cvr.php?id=15

7.   1st Edition Their Darkest Day : The Tragedy of Pan Am 103 and Its Legacy of Hope [Electronic resource] - Access: http://www.ebay.com/itm/1st-Edition-Their-Darkest-Day-The-Tragedy-of-Pan-Am-103-and-Its-Legacy-of-Hope-/221882598759

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]