Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2021 18:01

Без палива, але в вишиванках

Експертка Проєкту реформ оборонних закупівель за підтримки Міністерства оборони Великої Британії

Аналіз закупівель Міністерства оборони та сектору безпеки за перше півріччя 2021 року

Проєкт реформи оборонних закупівель дослідив закупівлі Міністерства Оборони України та інших замовників у секторі оборони за перше півріччя 2021 р. на основі даних у системі Prozorro.

Проаналізовані оголошені процедури, укладені договори та скасовані закупівлі.

На жаль, були виявлені факти неефективного здійснення закупівель, процедурних порушень та несвоєчасного оголошення процедур, що несе в собі ризики для забезпечення ЗСУ та інших військових формувань.

В повному обсязі укладені лише договори на харчування. Але є одне але. Монополізація тут досягає 99,64 % за сумою договорів -  з трьома найбільшими постачальниками. А щодо сухих пайків - їх ще немає та певний час точно не буде. Бо десь МО  допустило помилки в технічному завданні, десь учасники не ці документи надали. Але результат один, торги не відбулись.

Міністерством оборони в 2021 році не укладено жодного договору на постачання пального, всі оголошені процедури було скасовано  або відмінено. Причини можна перераховувати довго, але постачанню це дуже допоможе. Передусім, це  суттєва помилка в розрахунку очікуваної вартості, про що у зауваженнях до процедур писали учасники, але замовник не відреагував. Тому на аукціони або ніхто не прийшов, або прийшов один учасник (в спрощених торгах для потреб оборони це можливо), але як і у випадку з пайками – документи були з помилками, які учасники не змогли виправити . Зараз МО намагається це якось наздогнати, знову оголосивши закупівлі, але час іде – палива немає.

І ще один напрям забезпечення – речовий, тобто одяг, взуття, засоби захисту , тощо. Станом на кінець півріччя , крім чотирьох договорів – двох на літні черевики, на по одному на 40 штук вишиванок  та сувенірну продукцію для подарунків – нічого не підписано.

Вже після опрацювання інформації для довідки були знайдені дві цікаві причині відміни процедур – не було кому підписати договір в МО (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-31-004130-c - відміна оскаржена в АМКУ та прийнята до розгляду)  та не встигли за 20 робочих днів подивитися, чи відповідає предмет закупівлі вимогам МО або ні (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-04-06-007399-a). Відміна останньої процедури була оскаржена переможцем в АМКУ та скарга була задоволена, тому чекаємо на дії замовника за цією процедурою. Можливо, співробітники МО , врешті-решт, знайдуть час.

За підсумками дослідження експерти Проєкту рекомендують Міноборони та іншим замовникам здійснювати наступні заходи:

Дотримуватись рекомендацій, наданих у попередній аналітичній довідці станом на 31.05.2021 року;

Здійснювати ринковий моніторинг перед проведенням закупівель, а також кризовий аналіз неуспішних процедур закупівель;

Здійснювати розрахунок очікуваної вартості та формування технічного завдання і тендерної документації на основі результатів ринкового моніторингу;

Дотримуватись вимог законодавства щодо надання відповідей на питання та вимоги в системі Прозорро;

Державним замовникам у сфері оборони, яких визначив Кабінет Міністрів України, при закупівлі предметів оборонного призначення дотримуватись вимог ЗУ “Про оборонні закупівлі” та “Про публічні закупівлі” в т.ч. - у частині погодження річних планів та проведення всього спектру процедур/видів закупівель, передбачених законодавством про публічні та оборонні закупівлі;

Активізувати процес проведення закупівель для потреб оборони в 2021 році;

Вирішити питання щодо утворення служб державних замовників для уникнення порушення законодавства в частині права здійснювати оборонні закупівлі.

Довідка передана до Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки та іншим зацікавленим особам.

Довідка доступна для перегляду та завантаження за посиланням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]