Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2021 14:38

Інноваційно-правовий розвиток аграрного сектору економіки України

Кандидат юридичних наук, патентний повірений України

Інновації в аграрному секторі, захист інновацій в Україні.

Інновації є рушійною силою більшості розвинених країн. Впроваджуючи інновації до промислового/бізнес оборотів формується конкурентна промисловість і як слідство збільшується внутрішній валовий продукт, міцніє економіка, створюються робочі місця, і попит на високоякісні вітчизняні товари та послуги. Це головні чинники завдяки яким країна повинна йти шляхом політики вільної торгівлі. Коли цей процес змінюється країна починає збіднювати або продовжує залишатися бідною. Такі висновки зробив, Ерік С. Райнерт відомий нідерландський професор економіки, який досліджує економіку різних країн. Результати своїх досліджень він описав у книзі  “Як багаті країни збагатіли….і чому бідні країни лишаються бідними.”  

Так, автор зазначає, що вільна торгівля не зробила жодну бідну країну багатою. Це прерогатива виключно багатих країн. Пан Ерік наголошує що всі американські президенти виступали проти політики, яку сьогодні бідним країнам, а саме Україні, нав’язує Світовий банк, МВФ та власне США. Така політика це як паліативна медицина для хворої економіки. Світових прикладів виходу з кризи достатньо, а саме економічно відстала тюдорівська Англія вдавалась до протекціонізму, відсталі США ХІХ ст. відгородилась від європейських товарів справжнім митним муром, післявоєнна Австралія абсолютно штучно і за бюджетні кошти створювала власну автомобільну промисловість, післявоєнна Японія повністю провела модернізацію своєї промисловості, скупила всі можливі ліцензії, впровадив їх у промисловий/бізнес обороти чим створила “японське економічне диво” і таких прикладів дуже багато. “Країни багатіють коли створюють на власному ринку конкурентну промисловість, що підіймає вартість внутрішнього валового продукту. Конкуренція не можлива без впровадження інновацій до промисловості. Не потрібно залежати від зовнішніх кредитів, потрібно розвивати свою промисловість. Лише коли є потужна промисловість і стабільний зріст можливо виходити на зовнішньоекономічні ринки ”. 

Так, аграрний сектор економіки України є одним з найбільш перспективних напрямків для впровадження сучасних новацій. 

Місто Харків є не тільки першою столицею України, а і містом де народжуються інновацій. Наш регіон має потужній науковий й промисловий потенціал. Головною метою є об’єднати ці напрямки шляхом залучення інвестицій, як державних так і від приватних інвесторів. Нещодавно у Харкові створено технопарк і ми вважаємо що це перший крок на інноваційному шляху. Підтримка інноваційного бізнесу: це по-перше, створення умов для  залишання світлих голів наших науковців у країні, по-друге, зробить науковців соціально захищеними, по-третє, створить нові робочі місця і зупинить відтік молоді з країни. Ми маємо правовий механізм і знаємо як його вдосконалити у рамках країни щодо вдалого впровадження інновацій до бізнес обігу з виплатою винагороди авторам  за використання інтелектуальної праці.  Ми знаємо як перевіряти інновації на успішність і прибутковість і проводити відповідні дослідження щодо їх майбутнього. Ми знаємо як оцінювати інновації і робити їх частиною статутного капіталу бізнесу, як захищати інновації, та перевіряти на ризики. 

У Харкові досить потужна представлений аграрний сектор. Водночас, більшість фермерів зовсім не розуміють що таке діджиталізація і  як це може допомогти у розвитку їх бізнесу. 

Так, низка проектів для фермерів спрощує доступ до сучасної техніки, використанню різного роду сучасних технологій зрощування рослин, домашніх тварин, продажів аграрної продукції: - це використання сучасних цифрових ресурсів придбання техніки сільського-господарського призначення у лізинг онлайн, а також можливості взяття такої техніки в оренду онлайн. Це цифрові ресурси за допомогою яких можливо здійснювати продаж органічного врожаю, та інше. 

Розуміючи проблему сельчан, фермерів, що не кожен з них може володіти сучасними методами та засобами ведення бізнесу, потрібне запровадження навчання фермерів засобам діджиталізації. І таке навчання повинно бути безкоштовним для жителів села і фермерів.

Підводячи підсумки, можливо здійснити наступний висновок. Сучасний розвиток аграрного сектору економіки потребує окремий правовий механізм щодо впровадження інноваційних розробок до фермерського господарства. Також, величезною прогалиною у законодавстві є відсутність повноцінного й потужного правового захисту набуття прав інтелектуальної власності на виведенні нові сорти рослин і породи тварин. Це один з самих важливих факторів що стримує процеси економічного зростання аграрного сектору. Крім того, створює перепони для втрати результатів наукових досліджень у процесі селекції виведення нових сортів рослин і порід тварин. Таким чином, конкуренція у аграрному секторі досить примітивна, що не дає їй повноцінно зростати і розвиватися.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]