Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2016 13:29

Порядок сплати податку на нерухомість за новими правилами

З початком весни українці почали отримувати платіжки для сплати податку на нерухомість за 2015 рік, у зв'язку зі змінами до Податкового кодексу. Тому, важливо знати яка ж ставка та пільги встановлюються на нерухоме майно, як нараховується, сплачується пода


З початком весни українці почали отримувати платіжки для сплати податку на нерухомість за 2015 рік, у зв'язку зі змінами до Податкового кодексу. 
Варто нагадати, що згідно з угодою про Асоціацію з Євросоюзом, Україна зобов’язується привести своє законодавство у відповідність з європейськими нормами. І одним з найважливіших факторів повноцінної співпраці з ЄС є введення податку на нерухоме майно громадян. Аналогічна вимога була і у МВФ, для надання кредитних коштів. 
Тому, важливо знати яка ж ставка та пільги встановлюються на нерухоме майно, як нараховується, сплачується податок та яка відповідальність передбачена за його несплату. 

Ставки податку - не може перевищувати 3% мін.зарплати, встановленої на 1 січня відповідного звітного року. 
Встановлюється органом місцевої влади. Ставки податку усіх місцевих рад ви можете знайти на сайті Державної фіскальної служби. 
У разі неприйняття рішення про встановлення ставок з податку на нерухоме майно мінімальною ставкою такого податку є 0% (лист МГУ ДФС від 23.12.2015 р. №27682/10-28-10-06-11). 
Наприклад, у місті Києві встановлено ставку у розмірі 1% від мін.зарплати. Тож, за 2015 рік у 2016 році фізичні особи будуть сплачувати за ставкою у розмірі 12,18 грн (1% * 1218 грн) за кожний кв.м бази оподаткування цим податком. 

База оподаткування - загальна площа як житлової так і нежитлової нерухомості. 
Для фіз.осіб база оподаткування визначається податковим органом на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. 
При цьому відповідна база оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фіз.особи, зменшується: 
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. м; 
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. м; 
в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. м. 
Тож від податку на нерухоме майно звільняються фіз.особи, які у власності мають перелічені об'єкти нерухомого майна в межах вказаної площі. 
Для інших фіз.осіб на зазначені розміри кв.м буде зменшуватися база для оподаткування податком на нерухоме майно. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік). 

Пільги з податку - дозволяється встановлювати органам місцевої влади. 
Однак, не слід забувати, про перелік об'єктів нерухомості, які не підлягають оподаткуванню податком на нерухоме майно. пп. 266.2.2 ПКУ.
 
Порядок сплати 
Для слати податку за 2015 рік фізичним особам за їх місцем реєстрації до 1 липня 2016 року буде надіслано повідомлення-рішення. Строк сплати протягом 60 днів з дня вручення. 

Відповідальність за несплату податку 
Оскільки сума грошового зобов'язання розраховується податковим органом, відповідно до п. 54.5 ПКУ фіз.особа не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому ПКУ. 
Обчислення суми податку здійснюється податковим органом виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості. 
Податковим кодексом встановлено інші особливості обчислення суми податку. А саме: 
а) за наявності у власності платника податку одного об'єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної  на відповідні кв.м відповідно до пп. "а" або "б" пп. 266.4.1 ПКУ та відповідної ставки податку; 
б) за наявності у власності платника податку більше одного об'єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів зменшеної на відповідні кв.м. відповідно до пп. "а" або "б" пп. 266.4.1 ПКУ та відповідної ставки податку; 
в) за наявності у власності платника податку об'єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів, зменшеної відповідно до пп. "в" пп. 266.4.1 ПКУ та відповідної ставки податку; 
г) сума податку, обчислена з урахуванням пп. "б" і "в" пп. 266.7.1 ПКУ розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об'єктів житлової нерухомості. 
За наявності у власності об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки  із загальною площею понад 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до пп. "а" - "г" пп. 266.7.1 ПКУ збільшується на 25000 грн. на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку). 
 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]