Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2015 12:09

Компенсації для мобілізованих працівників. Що нового?

З 18 березня 2014 року почалася перша хвиля мобілізації. З того ж самого моменту виникла проблема соціального захисту мобілізованих працівників. Дане питання регулює ст. 119 КЗпП. Однак, чи діють такі гарантії на практиці?

З 18 березня 2014 року почалася перша хвиля мобілізації. З того ж самого моменту виникла проблема соціального захисту мобілізованих працівників. Дане питання регулює ст. 119 КЗпП, яка передбачає обов'язок роботодавця на збереження робочого місця, посади та середнього заробітку який компенсується із державного бюджету. Аналогічні гарантії також надані мобілізованим, які замість демобілізації вирішили продовжити службу за контрактом, добровільно поступили на контракт або були покликанні на строкову службу. 

Однак, не все так радісно як здавалось на перший погляд. Правом компенсування коштів за рахунок державного бюджету користувались лише юридичні особи – підприємства, установи, організації. Тому, фізичні особи-підприємці, через недостатню підтримку з боку держави, почали масово звільняти мобілізованих працівників на підставі п.3, ч.1, ст.36 КЗпП

Відповідний Закон розширив перелік роботодавців зобов’язаних зберігати робоче місце, посаду та середній заробіток, який компенсується з державного бюджету для працівників призваних (прийнятих по контракту) на військову службу. 
  Зокрема: 
  1. фізичні особи-підприємці 
  2. фермерські господарства 
  3. с/г виробники
Але і тут є кілька недоопрацювань: 
По-перше, середній заробіток повинні компенсувати за період з 06.12.2015 року. Все, що до цієї дати – пропадає. 
По-друге, законодавчо не встановлений порядок виплати та оподаткування компенсацій для таких осіб. 

Тому, щоб уберегти себе від зайвих ризиків найкраще для таких роботодавців середній заробіток обкладати ПДФО, ВЗ (військовий збір) та ЄСВ як звичайну заробітну плату. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]