Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2022 08:52

Вісь зла

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Вісь Москва-Тегеран-Пекін найпотужніша вісь зла за останні 70 років, але і вона може бути переможена

Російсько-українська війна стала тим лакмусовим папірцем, який змусив весь світ визначитись він за цінності чи доцільність. Вони за демократичний вибір суверенного народу чи за торгівлю суверенітетом в угоду деспотичним режимам Сходу. Вісь зла у формі Пекін-Тегеран-Москва сформувалась вже доволі давно, але світ не бажав вірити у те, що союз трьох держав стане їх проблемою. Але ситий Західний Світ помилився. Він видав бажане за дійсне. Він вважав, що тирани Сходу будуть цінувати той благоустрій, який їм був подарований включенням у глобальну торгівлю.

Вашингтон сподівався, що якщо зняти санкції з Ірану, то Тегеран відмовиться від ядерної зброї, і змусить себе вести менш агресивно у зовнішній політиці. Вашингтон вважав, що якщо замість Тайвань в Радбез ООН і включити туди Китай, то ті стануть більш відкритими до світу і впустять до себе вітер свободи. Вашингтон дозволив Росії гратись у велич у сподіванні знайти союзника в боротьбі з тероризмом. Але який вони отримали результат? Росія перетворилась на країну-терориста, Іран в рази збільшив видатки у вироблення зброї, а Китай слідом за економічною експансією збирається йти війною на Тайвань.

Ситий колективний Захід так і не зрозумів, що всі поступки тирану сходу сприймають лише як слабкість. Всі загравання із собою тирани сприймають лише як компенсацію за попередню зневагу. В Ірану, Росії та Китаю є одна спільна риса – ненависть та реваншизм по відношенню до західноєвропейської цивілізації. Які б протиріччя не намагались між ними посіяти хитрі англо-сакси, але перед глобальними викликами, яким може стати поразка росії, вони можуть об’єднатись. Корпоративна етика, як не як.

При чому кожен може переслідувати свої цілі, Іран – продаж зброї, Китай – постачання комплектуючих, росія – виживання, але в кінцевому результаті – це доволі потужне об’єднання трьох найбільш наглухо відбитих тираній світу.

Росія несе основний тягар, розв’язаної ними ж війни, і якби вони не сподівались ціною шалених втрат з боку своїх військових і українських цивільних намагається примусити світ до перемовин. Вони розуміють, що без перемоги, або перемир’я росію чекає внутрішній розкол і самознищення. Іран розуміє, що як тільки росія перестане бути країною-терористом №1, то це почесне звання знов дістанеться Тегерану, і нову хвилю санкцій на фоні внутрішніх протестів вони можуть не пережити.

Китай, допомагаючи Росії намагається максимально залучити США до російсько-української війни і примусити Вашингтон відмовитись від підтримки Тайваню. Допомога Ірану ж важлива в рамках імпорту перських енергоносіїв. Лідер КНР Сі Цзиньпінь чітко артикулював, що в наступні 7 років Китай має стати над державою з найпотужнішою армією світу. І ця армія їм знадобиться і у возз’єднанні з Тайванем і у розширенні впливу на північ, коли росія програє у війні.

Україна ж змушена воювати навіть не тільки проти росії, а проти всього відбитого наглухо тиранічного світу. Вісь Москва-Тегеран-Пекін найпотужніша вісь зла за останні 70 років, але і вона може бути переможена. Для цього нам потрібна зброя і гроші. Якщо колективний захід зможе надати необхідним матеріально-технічним і фінансовим забезпеченням Україна виграє, якщо ж наші союзники втратять інстинкт самозбереження і підуть на замирювання Вісі зла, то наш світ буде знищено. Ставки, як ніколи, зависокі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]