Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2021 12:14

Вдаримо брифінгом по проблемам морської галузі

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Вчора відбувся спільний брифінг Міністерства інфраструктури, СБУ і Мінцифри щодо злочинної схем в морській сфері.

Вчора відбувся спільний брифінг Міністерства інфраструктури, СБУ і Мінцифри щодо злочинної схем в морській сфері.

Необхідність брифінгу була викликана ситуацією, що склалась в морській галузі. Нагадаю, що через процесуальні дії СБУ з 15 липня, не працюють:

-  Автоматизована система подачі, перевірки та оформлення суднозаходу;

-  Система реєстрації, перевірки, видачі документів на право керування маломірними суднами;

-  Державний реєстру документів моряків.

Перше, що здивувало, це присутність на брифінгу Саакашвіллі а що там робить Саакашвіллі? до якого міністерства він відноситься і яка його роль? Прогресивний реформатор? Так за нього грузинські моряки взагалі в "чорному списку" перебували. На мою думку, Міхеіла Ніколозовича привів на брифінг заступник Міністра інфраструктури Юрій Васьков, адже вони обидва знаходяться в орбіті впливу олігарха Ріната Ахметова.

Учасникам брифінгу можна було ставити питання через гугл-форму і я задав наступні питання:

1) коли запрацюють реєстри?

2) що робити морякам, які проходять перевірки документів в інших країнах?

3) де реєстри і хто займається їх відновленням?

4) коли відновляться іспити.

Представник СБУ доповів, що сервери і програмне забезпечення забрали саме вони, перекривши злочинну схему, яка полягала у блокуванні можливості чесної здачі іспитів моряками. У той же час чому не працюють «реєстр суднозаходу» і «реєстр маломірів» ніхто пояснити не зміг.

Зі слів представника СБУ зараз всі сервери передані Міністерству інфраструктури України. Що ж до самої кримінальної справи, так званої "схема на 150млн.$", то арештували двох морських агентів...і поки все. Якщо чесно то так собі результат, адже тих "агентів" на хабарях ловлять щомісячно. І всі хто +\- орієнтуються в морській галузі розуміють, що слідство без допиту окремих «зозуль» виглядає гротескно.

Міністр цифрової трансформації зазначив, що робиться все можливе, для того щоб у подальшому іспити моряків проводились на міжнародних платформах, а документообіг йшов через додаток ДІЯ. Гарна візіонерська позиція, яка поки не дає відповіді, а що ж робити морякам і портам прямо зараз. І ще виникає цікаве питання, а де зберігаються сервери ДІЯ і кому вони юридично належать.

Юрій Васьков зазначив, що всі документи моряків, в яких термін дії закінчується влітку чи восени, будуть продовжені до кінця 2021 року. Яким чином це кореспондується зі статтею 51 Кодексу торговельного мореплавства я не знаю. Адже там чітко зазначено «Повторне підтвердження диплома здійснюється через строк, що не перевищує п’ять років з дати видачі попереднього підтвердження». Звісно зараз в Україні домінує «школа вільного права», але будь який адміністративний суд знесе за пів дня Наказ МІУ, що суперечить закону.

Щодо питань верифікації документів моряка - обіцяють вже верифіковувати офлайн. Яким чином це буде робиться і головне на підставі яких документів, особисто я не розумію. Показово що Морську адміністрацію від цього процесу усунули, а доручили це Директорату Мінінфраструктури. Тут є цікавими два аспекти «верифікація офлайн» може відбуватись на підставі якоїсь архівної бази документів. На скільки я розумію, онлайн архів не працює, офлайн м’яко кажучи не повний. Тож на підставі чого буде відбуватись ця верифікація не зрозуміло.

Як підсумок:

1) медійно доволі вірно назвати схему, яка працює всі роки незалежності "справою на 150$ мільйонів" адже можна не згадувати, що ці схеми працювали вже років двадцять.

2) реєстри не працюють і скоріше за все до 1го вересня не запрацюють;

3) все що зараз робить Міністерство інфраструктури не дуже сильно кореспондується із законом, але іншого виходу в них немає.

4) не зрозуміло, що робити морякам в яких морські документи по QR-коду

5) якщо СБУ зазначає, що програмний продукт Державний реєстру документів моряків був не у державній власності, то кому ж він належить і на яких умовах він весь цей час функціонував?

6) не зрозуміло, коли відновляться іспити? з 1 вересня чи все ж з 2022 року;

Тож якщо дивитись на цей брифінг як демонстрація, що все під контролем, то для пересічного українця, який не цікавить морською тематикою, воно б ще зайшло. Але фактично, немає чіткого розуміння хто винен в тому що сталось, і коли все повернеться в норму. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]