Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2021 09:14

Фінмоніторинг для грального бізнесу

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Мінфін підготував умови для грального бізнесу, які зарегулють гемблінг до кліничної смерті

Гральний бізнес в Україні схожий на маленького Давіда, якому щодня доводиться битись із численними «голіафами». При чому плем’я філістимлян представлено чотирма великими царствами: «Царстов невіруючих політологів», «Царство свідків бабусь, що програють пенсії», «Царство тіньовиків», і «Царство бюрократів». Останнє «царство» найбільш потужне, адже може щодня впливати на розвиток азартних ігор в України.

Я жодним чином не звинувачую українських держслужбовців, у навмисному спротиві реформам, але їх консерватизм та нерозуміння нюансів, іноді може вбити будь-яку здорову ініціативу ще в момент її народження.

На жаль, саме такі думки приходять на думку, коли читаєш Положення про фінансовий моніторинг операторів азартних ігор та лотерей. Таке враження, що гральному бізнесу намагаються зав’язати руки. Адже просто не зрозуміло, яким чином оператори грального бізнесу зможуть втілити всі «ідеї Міністерства фінансів України.

Якщо чесно, беручи участь в роботі Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики та його робочих груп присвячених проекту Закону щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей (р.№2713-д) я намагався не звертати уваги на заяви Мінфіну про те що арабські шейхи будуть везти в Україну валюту, щоб фінансувати міжнародний тероризм. «Ну мало лі», - подумав я. Однак, виходячи із Умов фінмоніторингу для грального бізнесу, виявляться можна.

Виявляється можна для розважального закладу прописати майже ідентичні умови фінмоніторингу, як і для банків. Кожному гравцю по банківському рахунку, індивідуальний контроль ризикованості ставок, визначення взаємовідносин між гральним закладом і гравцем визначаються, як ділові. Коротше кажучи до оператора грального бізнесу застосовуються критерії, майже як до банка, а до гравця, як до банківського клієнта.

Ототожнення закладу відпочинку до фінансової установи – це просто злочин, злочин проти здорового глузду, злочин проти легалізації грального бізнесу, й злочин проти України, адже якщо, не дай Бог ці Умови фінмоніторингу почнуть діяти, то гральний бізнес вмре на наступний день. Ті оператори, що відкрились – оперативно закриються, а ті хто не відкрились потішяться, що їм стало розуму не витрачати час та гроші на легалізацію. Іноземні інвестори, покрутять пальцем біля скроні, адже тільки українці примудряються працювати проти своєї держави, й точно забудуть про інвестування не те що в український гемблінг, а хоча б в Україну. Адже інвестувати в країну, яка воює, ще можна, а в країну, яка самостійно вбиває свою інвестиційну привабливість – ні. Погана карма.

Я тішусь, що у  Мінфін прийшла команда, яка може доволі оперативно готувати важливі для держави документи. Адже колись навіть із цим були проблеми. Нагадаю, що у період, здається 2016-2018рр. Мінфін не зумів підготувати Положення про переліцензування лотерей, яке б вибило з українського ринку російські лотереї. Але тепер хотілося б, щоб до оперативності додалось розуміння об’єкту регулювання, та вміння почути тих, кого вирішили зарегулювати до клінічної смерті.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]