Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2015 14:34

Нова корпорація монстрів

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Дане есе присвячене успіхам "команди Саакашвілі" в Одеському регіоні та "перспективам" нового політичного проекту, який народжується із надр антикорупційної боротьби гордих горців на теренах багатостраждальної України.

Один мій знайомий, колишній професійний футболіст, а тепер тренер, казав наступне: «не буває гарних чи поганих тренерів - бувають ситуації, за яких у тренера виходить, або не виходить».

«Не виходить» - саме так можна охаректиризувати всі потуги Саакашвілі та його команди ефективно справлятись із тими завданнями, які на них поклала українська держава в оcобі Президента.

Будемо відверті - Саакашвілі&Co нічим, окрім активного та агресивного маркетингу та самопрезентації, поки що пересічному українцю не запам’ятались. Причиною цьому є і невідповідність задекларованих Президентом завдань очікуванням суспільства, яке було, за невеликим винятком, закохане у грузинське антикорупційне чудо.

Якщо висловлюватись футбольною термінологією, то тренер не винний, що фанати мріють про чемпіонство у той час, як Президент клубу чітко вказав, що завдання максимум - це місце в середині турнірної таблиці.

Порошенко поставив одне чітке завдання – боротьба з контрабандою. Худо-бєдно Саакашвілі з цим впорався, перевівши «чорну» контрабанду в «білу». Будучи призначеним головою Одеської ОДА, Саакашвілі поміняв під себе очільників правоохоронних органів, голів райдержадміністрацій та повів активний наступ на «схемників» Яценюка на одеській митниці. Шляхом агресивного підняття тем корупційності Уряду, йому вдалось поставити головою митниці свою ляльку - Марушевську, та виконати умови свого ситуативного союзу із партією «Самопоміч».

Будь-які інші цілі, як то будівництво траси Одеса-Рені, боротьба із корупцією, проведення реформ, від самого початку були недосяжні через брак ресурсу і повноважень.

Ні, звичайно, Саакашвілі і проплачена ним блогосфера розкаже про сотні перемог маленького генерала великої політики, але фактично від всіх перестановок та залучень «висококваліфікованих фахівців» та «реХформаторів» на кшталт Саши Боровика та Маши Гайдар - досягнень раз-два і забули.

Пан Міхо, як досвідчений політик, розуміє, що наразі більшого в Одеському регіоні він не досягне, а мати «блєдний від і розовиє щокі» за те, що 90% обіцяного ним так і не втілилось в життя, хоча, підкреслюю, доля його вини у цьому не велика, йому не хочеться. Ну і будемо таки відвертими, Одеса ніколи не була вершиною його амбіцій, тим більш, битву з місцевими проросійськими елітами він, м’яко кажучи, не виграв.

Розуміючи, що зараз в Україні повний вакуум легітимності, та, після падіння рейтингів "Народного фронту" та «БПП-Солідарності», великий об'єм "нічийного" електорату, Міхо взявся за створення політичного проекту, на щаблях критики Уряду та антикорупційній риториці, яку перетворить в основну ідеологію партії.

Виходячи зі світлин Саши Боровика та набору спікерів на Антикорупційному форумі до S&Co вже пристали Солонтай із «Силою людей», Гецько з «Демальянсу», ну, і звичайно, самі «порядні», «чесні» та «непідкупні» народні депутати України, імена яких занадто відомі, щоб я їх називав.

І немає серйозних пересторог для того, щоб ця корпорація монстрів, (члени якої, за задумом ідеологів нової партії, мають являтись у нічних кошмарах всім корупціонерам) не набрала достатньої кількості голосів для проходу у наступне скликання Верховної Ради України. Причому віджати можуть не тільки у правладних партій, а й «Укропу», зігравши знову ж таки на боротьбі з олігархатом та Коломойським особисто.

Але, любі мої саакашвілофіли, звертаю вашу увагу на той факт, що восени 2016 року у Грузії будуть чергові парламентські вибори і, якщо Єдиний національний рух, засновником і неформальним лідером якого є Міхаел Саакашвілі, візьме гору над «Грузинською мрією», то є велика вірогідність того, що наш великий комбінатор направить свою кипучу енергію на президентську гонку в Грузії, і якщо він переможе, то весь «грузинський десант» повернеться на Батьківщину, і нам залишаться Марушевські та Боровики, які за великим рахунком є нічим іншим, ніж медійним вихлопом невдалої піар компанії.

Будемо відверті, хто з тих, хто зараз кричить про боротьбу із корупцією і рішучі реформи зможе виконати завдання по реформуванню України та ефективно боротись із корупцією?

На даний момент перспективи S&Co, не дивлячись на доволі суперечливі результати в Одеській області, у короткостроковій перспективі виглядають райдужними, але не пройде і року після обрання нового Парламенту, як ті, що створили собі нового кумира, візьмуть підручні біти і ломи та почнуть його нищити проклинаючи той час, коли проголосували за нову корпорацію монстрів.

І все це буде на тлі подальшої соціальної кризи та розповідей Яресько про «економічне дно» та розпродажу держмайна про бросовим цінам…Але це вже буде зовсім інша історія...

Слава Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]