Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2015 14:34

Нова корпорація монстрів

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Дане есе присвячене успіхам "команди Саакашвілі" в Одеському регіоні та "перспективам" нового політичного проекту, який народжується із надр антикорупційної боротьби гордих горців на теренах багатостраждальної України.

Один мійзнайомий, колишнійпрофесійний футболіст, а тепер тренер, казав наступне: «не буває гарних чипоганих тренерів - бувають ситуації, за яких у тренера виходить, або невиходить».

«Не виходить» -саме так можна охаректиризувати всі потуги Саакашвілі та його команди ефективносправлятись із тими завданнями, які на них поклала українська держава в оcобіПрезидента.

Будемовідверті - Саакашвілі&Co нічим, окрім активного та агресивного маркетингута самопрезентації, поки що пересічному українцю не запам’ятались. Причиною цьомує і невідповідність задекларованих Президентом завдань очікуванням суспільства,яке було, за невеликим винятком, закохане у грузинське антикорупційне чудо.

Якщо висловлюватисьфутбольною термінологією, то тренер не винний, що фанати мріють про чемпіонствоу той час, як Президент клубу чітко вказав, що завдання максимум - це місце всередині турнірної таблиці.

Порошенкопоставив одне чітке завдання – боротьба з контрабандою. Худо-бєдно Саакашвілі зцим впорався, перевівши «чорну» контрабанду в «білу». Будучи призначенимголовою Одеської ОДА, Саакашвілі поміняв під себе очільників правоохороннихорганів, голів райдержадміністрацій та повів активний наступ на «схемників»Яценюка на одеській митниці. Шляхом агресивного підняття тем корупційностіУряду, йому вдалось поставити головою митниці свою ляльку - Марушевську, тавиконати умови свого ситуативного союзу із партією «Самопоміч».

Будь-які іншіцілі, як то будівництво траси Одеса-Рені, боротьба із корупцією, проведенняреформ, від самого початку були недосяжні через брак ресурсу і повноважень.

Ні, звичайно,Саакашвілі і проплачена ним блогосфера розкаже про сотні перемог маленькогогенерала великої політики, але фактично від всіх перестановок та залучень«висококваліфікованих фахівців» та «реХформаторів» на кшталт Саши Боровика таМаши Гайдар - досягнень раз-два і забули.

Пан Міхо, якдосвідчений політик, розуміє, що наразі більшого в Одеському регіоні він недосягне, а мати «блєдний від і розовиє щокі» за те, що 90% обіцяного ним так іне втілилось в життя, хоча, підкреслюю, доля його вини у цьому не велика, йомуне хочеться. Ну і будемо таки відвертими, Одеса ніколи не була вершиною йогоамбіцій, тим більш, битву з місцевими проросійськими елітами він, м’яко кажучи,не виграв.

Розуміючи, щозараз в Україні повний вакуум легітимності, та, після падіння рейтингів"Народного фронту" та «БПП-Солідарності», великий об'єм"нічийного" електорату, Міхо взявся за створення політичного проекту,на щаблях критики Уряду та антикорупційній риториці, яку перетворить в основнуідеологію партії.

Виходячи зісвітлин Саши Боровика та набору спікерів на Антикорупційному форумі до S&Coвже пристали Солонтай із «Силою людей», Гецько з «Демальянсу», ну, і звичайно,самі «порядні», «чесні» та «непідкупні» народні депутати України, імена яких занадто відомі, щоб я їх називав.

І немаєсерйозних пересторог для того, щоб ця корпорація монстрів, (члени якої, зазадумом ідеологів нової партії, мають являтись у нічних кошмарах всімкорупціонерам) не набрала достатньої кількості голосів для проходу у наступнескликання Верховної Ради України. Причому віджати можуть не тільки у правладнихпартій, а й «Укропу», зігравши знову ж таки на боротьбі з олігархатом таКоломойським особисто.

Але, любі моїсаакашвілофіли, звертаю вашу увагу на той факт, що восени 2016 року у Грузіїбудуть чергові парламентські вибори і, якщо Єдиний національний рух,засновником і неформальним лідером якого є Міхаел Саакашвілі, візьме гору над«Грузинською мрією», то є велика вірогідність того, що наш великий комбінаторнаправить свою кипучу енергію на президентську гонку в Грузії, і якщо вінпереможе, то весь «грузинський десант» повернеться на Батьківщину, і намзалишаться Марушевські та Боровики, які за великим рахунком є нічим іншим, ніж медійнимвихлопом невдалої піар компанії.

Будемовідверті, хто з тих, хто зараз кричить про боротьбу із корупцією і рішучіреформи зможе виконати завдання по реформуванню України та ефективно боротисьіз корупцією?

На даниймомент перспективи S&Co, не дивлячись на доволі суперечливі результати вОдеській області, у короткостроковій перспективі виглядають райдужними, але непройде і року після обрання нового Парламенту, як ті, що створили собі новогокумира, візьмуть підручні біти і ломи та почнуть його нищити проклинаючи тойчас, коли проголосували за нову корпорацію монстрів.

І все це будена тлі подальшої соціальної кризи та розповідей Яресько про «економічне дно» тарозпродажу держмайна про бросовим цінам…Але це вже буде зовсім інша історія...

Слава Україні!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи